fbpx

Strandszezon: figyelem, fertőzésveszély

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A nyárról és a strandolásról mindenkinek a pihenés, a napozás és a hűsítő hullámok juthatnak eszükbe, pedig nőként ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve bizonyos fertőzéseknek, különösen a változókorba lépve. Azonban, ha oda figyelünk pár apróságra, nem kell egész nyáron ezektől a kellemetlenségektől szenvedni, és élvezhetjük azt a jól megérdemelt nyaralást.

A strandszezon beköszöntével egyre nagyobb számban jelennek meg a gombás fertőzések, illetve a hólyaghurut. Ennek többek között az is az oka, hogy a meleg idő kedvezően hat a gombák szaporodására, valamint mi is többet vagyunk közösségben, így nagyobb az esély, hogy könnyebben elkapunk bármit.  A női nemiszervek, már csak biológiai kialakításuk miatt is érzékenyebbek a különböző fertőzésekre, és a legapróbb dolog felboríthatja a hüvely pH-ját. Ez a klimax során pedig hatványozottan igaz.

Menopauza alatt a szervezet progeszteron- és ösztrogéntermelése csökkenni kezd, a csökkenő ösztrogénszint hatására pedig a hüvely pH értéke megváltozik. Ugyanis a hüvely enyhén savas közeg, nem véletlenül, így védekezik a különböző baktériumok, fertőzések ellen: ha ez a közeg megváltozik, jobban kivagyunk téve a betegségek veszélyének , így sokkal könnyebben kaphatunk el bármit.

Egy nyaralás alatt pedig számos olyan helyzet adódik, amikor ez a bizony pH felborulhat. Ilyen például a medence klóros vize, amely felboríthatja a hüvelyflórát, a nyilvános strandokon pedig a kórokozókból bizony nincs hiány.

A három leggyakoribb probléma a felfázás, vagyis hólyaghurut, a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis.

A gombás fertőzést nem kell talán senkinek bemutatni, élete során szinte minden nő legalább egyszer találkozik vele. A bakteriális vaginózis akkor jön létre, ha felborul a hüvely pH-ja és elszaporodik az E.coli baktérium, ami kellemetlen szagú folyással jár, valamint csípő, égető érzéssel. A felfázás egy szintén gyakori tünet, ami nevével ellentétben nem függ a hőmérséklettől, és bár valóban nem szerencsés alul öltözni és hideg kövön ülni, de ennek a betegségnek ehhez nincs köze. A valós problémát a hólyagba bejutó baktériumok okozzák, amelyek gyakori vizelési ingerrel és csípős, kellemetlen érzéssel párosul.

fertőzés
Hogyan tudom elkerülni?

Van néhány apró dolog, amiket ha betartunk és odafigyelünk, akkor nem kell aggódnunk ezek miatt a kellemetlenséget okozó problémák miatt.

Próbáljunk meg nem túl sokáig ücsörögni sekély vízben, illetve gyakran zuhanyozzunk, az előtt és után is, hogy vízbe mentünk. Igyekezzük magunkat szárazra törölni és gyakrabban cseréljük a vizes fürdőruhát, illetve az sem szerencsés, ha nem saját törölközőnket használjuk. Kerüljük a műszálas fehérneműket, a nyilvános WC-ben soha ne üljünk az ülőkére, és mindig alaposan mossunk kezet a használat után. A nagy melegben amúgy is ajánlott a fokozott vízfogyasztás, ráadásul ez abban is segít, hogy az esetleges baktériumok ne tudjanak megtapadni a szervezetünkben.

Ha oda figyelünk magunkra, a testünkre és a jelzéseire, akkor elkerülhetjük a bajt, ha pedig észleljük a tüneteket, ne várjunk, forduljunk orvoshoz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32