fbpx

Beltéri növények jótékony hatása

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Biztosan te is észrevetted, hogy lelkileg mennyire feltöltő egy kirándulás a szabadban, ahol növények vesznek körül. Persze, varázslatos látványt nyújthatnak a beltéri szobanövények is! Tudtad, hogy többféle jótékony hatásuk is van? Érdemes körbe venni magunkat velük, és odafigyelni gondozásukra, hogy a cikkben leírt szempontok érvényesülhessenek.

Légzésünk segítése

A növények beltérbe való helyezése növeli az oxigénszintet. Míg mi ha levegőt veszünk, a testünk oxigént vesz fel és széndioxidot bocsájt ki, addig a növények a fotoszintézis során felszívják a széndioxidot és oxigént juttatnak a levegőbe. Éppen ezért alkotunk jó csapatot, mi emberek a növényekkel.

Viszont éjszaka a fotoszintézis megszűnik, és a növények úgy reagálnak, mint az emberek: oxigént lélegeznek és széndioxidot szabadítanak fel. Ellenben van olyan virág, ami pont az ellenkezőjét teszi éjszakánként. Ilyenek a pozsgások, orchideák. Ezeket érdemes a hálószobánkban tartanunk az éjszakai könnyű légzés érdekében.

Azt pedig sose hagyd, hogy növényed sokáig legyen álló vízben! Ezzel megakadályozod, hogy tisztítsa a szobád levegőjét.

Páratartalom csökkentése

Fontos, hogy megelőzzük a túl magas páratartalmat szobáinkban, hiszen az nyirkosság körülményeket teremt, aminek a végeredménye általában baktériumok, penész és gombák kialakulása és elszaporodása. Ezek pedig köhögéshez, tüsszögéshez, viszketéshez, légúti fertőzésekhez vezethetnek. Kerüld ezt az állapotot szobapáfránnyal, zöldikével, vitorlavilággal vagy pálmákkal! Ők tudják a leginkább növelni a páratartalmat. 

Egészségünk és közérzetünk javítása

Kutatások szerint a növények szobában vagy akár munkahelyi irodákban való elhelyezése csökkenti a fáradtságot, megfázást, fejfájást, köhögést, torokfájást, illetve az influenza-szerű tüneteket! Érdemes kipróbálni, hogy a te és a környezeted egészségére hogyan hatnak a növények! 

De több felmérés is azt mutatta ki, hogy a növények a koncentrációban is a segítségünkre szolgálnak. Egyrészt nagy segítség, ha ablakunk – akár az otthoni, akár az irodai – zöldre néz, de a növények elhelyezése akár csak a számítógép körül is jelentős javítást hozhat hatékonyságunkban.

Egyébként a legtöbb tanulmány a biofília elméletre mutat, ami azt vallja, hogy az emberek életben maradása a növényektől függ. Illetve eszerint az emberek boldogabbak, ha növények veszik körül őket.
Az utóbbi évszázadok alatt, a városiasodásnak köszönhetően és annak, hogy elkezdtünk gyárakban, irodákban dolgozni azt eredményezte, hogy eltávolodtunk a természetes környezetünktől. Éppen ezért próbáljuk meg visszaállítani ezt az állapotot, úgy, hogy növényeket viszünk oda, ahol élünk vagy dolgozunk. Tehát ne lepődj meg azon, ha a tudatalattid azt sugallja, hogy a növények társasága a legszórakoztatóbb!  

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32