fbpx

Természetes gyógymódok leégésre

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A gyógyszertárak és a drogériák ugyan széles kínálattal rendelkeznek napozás utáni kencékből, de ha gyorsan kell a segítség, akkor érdemes körbenézni a háztartásunkban is!

Természetesen amennyire csak tudunk figyeljünk, és előzzük meg a bajt. Használjunk napfényvédőket, és szoli után például semmi esetre se üljünk ki a napra! Nekem egyszer sikerült, életem első szolizása utána így cselekednem, hát egy életre megtanultam a leckét! Ha mégis póruljártál, – hiszen a forró napokon ez előfordul, akármilyen körültekintőek is vagyunk -akkor ezeket használd!

Gyógyítő növényeink

Ha van cserepes Aloe vera a lakásban akkor már szerencsés vagy, hiszen ez az egyik legjobb leégést enyhítő növény. Csak vágj le egy húsos levelet, szedd le a héját, és a belső kocsonyás résszel óvatosan kend be a piros felületet!

A kerti növények közül pedig a menta és a levendula lesz segítségünkre. Szedjünk belőlük néhány levelet illetve virágot, majd forrázzuk le, mintha teát készítenénk! Aztán persze mindenképpen alaposan hűtsük le a főzetet, nehogy tetézzük a bajt! Ezután egy sminklemosó korongot itassunk át a folyadékkal és helyezzük az égett bőrfelületre. A menta hűsít, a levendula pedig nyugtatja a bőrt.

Nézz körül a konyhában!

Meglepő módon az egyik legalapvetőbb élelmiszer is hatásos lehet, ha túl sok időt töltöttünk a strandon. Ez pedig nem más, mint a krumpli, aminek keményítő tartalma nyugtathatja az irritációt. Másik kedvelt zöldségünk, ami szintén gyakran előfordul a háztartásban, és beválhat, az a kígyóuborka. Nem véletlenül használják szem környék ápolására is, hiszen a mentához hasonlóan ez is hűsíti a bőrt, felfrissíti azt, és ez a napégés esetén is így van.

Bizonyára nálad is fellelhető még például filteres tea! Ebből a zöld és a kamilla a leghasznosabb ebben az esetben, illetve a korábban említett levendula és menta ezen változata is! Úgy alkalmazzuk a filtereket, mint ahogyan iváshoz is tennénk, csak ezúttal ne hagyjuk, hogy nagyon kiázzon belőlük a hatóanyag. A zöld tea például tele van antioxidánsokkal, amik egyébként is nagyon hasznosak a szervezetünknek, egy ilyen szélsőséges történetben pedig pláne jól jönnek! A leforrázott, majd lehűtött filtereket tegyük testünk fájó pontjaira, és hagyjuk ott kis ideig!

Jótékony hatású még a kókuszolaj, amit amúgy is gyakran használnak bőrápolóként, mert kiváló hidratáló. Az égés során pedig nagy szükség van a bő újrahidratálására, így bátran kenegessük vele! Én a szolis esetem után jóformán csak ezt használtam, és 1-2 nap után megnyugodott a bőröm.

Ha pedig gyors segítségre van szükségünk, az első amit tehetünk, hogy konyharuhába csavarunk egy zacskó fagyasztott zöldséget vagy gyümölcsöt, és odaszorítjuk, ahol az égés van. Használhatunk erre jeget is, vagy hideg fürdőt.

Általánosságban pedig a megfelelő vízfogyasztás, és esetleg E vitamin külön bevitele az, ami belsőleg is óvja és revitalizálja bőrünket. Viszont, ha tényleg nagyon égető a probléma (haha), akkor keressünk fel egy ügyeletes orvost, vagy a patikában kérjünk megfelelő segítséget!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32