fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nyakunkon az iskolakezdés, és bár furcsa időket élünk, és benne van a levegőben, hogy a tantermeket lehet felváltja az online tér, akkor is mindenképpen vannak olyan kiadások, amellyekkel egy friss egyetemista, főiskolás diáknak szembesülnie kell, de legalábbis egy otthonról kirepült fiatal számolhat. Már régebben is írtunk a pénzügyi tudatosságról, vagy a diákhitelről, most viszont összeszedtük azokat a kiadásokat és tippeket, amelyeket mindenképp be kell tervezni a büdzsébe.

  1. Lakhatás

Sajnos ez talán az egyik legköltségesebb és legnehezebben megoldható része a kiadástervezésnek. Mielőtt elkezditek tervezgetni a jövőt és a sok bulit, mindenképp gondoljátok át otthon a lakáskérdést. Mennyi rá a maximum keret, esetleg többen költöznétek-e össze, van-e lehetőség kollégiumban lakni. Érdemes a suli vagy munkahely közelében keresni lakóhelyet, már ha van rá lehetőség persze, de legalábbis legyen jó a közlekedés. Ha leszűkítitek a kerületeket, sokkal egyszerűbb lesz a keresgélés. Legyetek tudatosak, ne csapjatok le az elsőre (hacsak nem az év üzlete), mert azért manapság is simán lehet találni jó ár-érték arányú albérleteket is.

  1. Támogatások

A diákévek alatt, minden lehetőséget ki kell használni, ami egy kicsivel is megkönnyíti a pénzügyi tervezést. Próbálj meg megpályázni ösztöndíjakat a suliban, nézz utána a feltételeknek. De persze nem csak a kitűnő tanulóknak, sportolóknak, hanem a szociális alapon rászorulóknak is akadnak pályázatok, illetve akik komoly közösségi munkát végeznek. Szóval tényleg érdemes utána nézni kicsit ezeknek a pályázati lehetőségeknek, mert sokszor igen komoly összegekhez vagy lehetőségekhez is hozzá lehet így jutni.

  1. Diákmunka

A büdzsé megtervezésekor a kiadások mellett, a jövedelmet is nyilván figyelembe kell venni. Ha a szüleid nem, vagy csak kevéssel tudnak támogatni, illetve a pályázatokból is alig folyik be összeg, akkor érdemes körbenézni a diákszövetkezeteknél, hiszen számos diákmunka létezik. Vannak időszakos munkák, de akár nagyon jó gyakornoki pozíciókat is megkaphattok, ami később igazán jól mutat a CV-ben. Sőt, minél hamarabb kezdtek el dolgozni, a munkáltatók számára ez később biztos pluszpont lesz. Gondold át, mennyi munkaóra fér bele neked az órarended szerint, hiszen a tanulás az első, de szerencsére nagyon rugalmas, jó beosztású diákmunkák is léteznek már manapság. Nézzetek akár körül önállóan kávézókban vagy jelentkezzetek különböző helyekre.

  1. Szórakozás

Természetesen nem vagyunk naivak, a főiskolai évek bizony a bulizásról is szólnak. Ezeket is próbáld-amennyire csak lehet- tudatosan kezelni. Ha tudod, hogy nyáron lesz egy fesztivál, amire el akarsz menni, vagy itt lesz a kedvenc zenekarod, akkor arra különíts el egy összeget. Ha valami egyszerűen nem fér bele, akkor engedd el, nem kell egy este elkölteni minden zsebpénzedet. Határozz meg egy keretet, amivel szórakozni indulsz, és igyekezd ahhoz tartani magad. Ha az alkohol feloldja az önuralmadat, akkor pontosan annyi összeget vigyél, amennyit arra az estére szántál. Emellett használd ki azt, hogy diák vagy, hiszen ez számos kedvezményre jogosít. Olcsóbb a mozijegy, a múzeumbelépő, az utazás és még néhány helyen az étkezés is. Arról nem is beszélve, hogy bizony akad nagyon sok olyan program is, ami nem kerül pénzbe, mégis nagyon szórakoztató lehet. Menjetek kirándulni, térképezzétek fel az ingyenes koncerteket, kiállításokat.

  1. Étkezés, bevásárlás

A lakhatás után, talán ez okozhatja még a legtöbb fejtörést. Saját tapasztaltból is mondom, mennyire arcul tudja csapni egy fiatalt, hogy mennyibe is kerül az étkezés, ha már nem a szülők teszik elénk az ételt. Erre érdemes felkészíteni a szülőknek a gyerekeket: hol érdemes vásárolni, mit kell figyelni egy bevásárlás során. Az elején még úgyis mindenki, aki megteheti, igyekszik a szülőiházból elmenekíteni a legtöbb élelmiszert, amit csak tud, de aztán csak be kell térni a boltba egyszer-kétszer. Erre is igyekezzetek egy keretet kialakítani. Ha többen laktok együtt, akkor lehet akár egy közös büdzsé is a tisztítószerekre és egyéb közösen használt dolgokra. Előbb vagy utóbb, úgyis ki fog alakulni a saját kis „gazdaságotok”, ezekből a helyzetekből pedig nagyon sokat lehet tanulni. A lényeg, hogy mindig minden le legyen tisztázva: ki vette, mikor és mennyiért, mindennek legyen rendszere, így nem lesz veszekedés és a pénz sem úszik el.

+ Tipp

Bár távolinak tűnhet, de bizony nem árt már ilyenkor a jövőre gondolni. Ha van lehetőség, próbáljunk félretenni vagy előtörleszteni a diákhitelt például, hogy minél egyszerűbb legyen legalább pénzügyileg a felnőttlét kezdete. Számos diákszámla létezik, ahova pakolhatjátok a megtakarítást, ezeket érdemes feltérképezni a szülőkkel közösen. Amire figyelj a kiválasztáskor, hogy inkább kártyával fogsz-e fizetni, oda kéred-e majd például a fizetésed, ha dolgozol, mennyibe kerül az adott helyen a bankolás. Ezek a diákszámlák főleg arról szólnak, hogy kitapasztaljuk a fizetési és bankolási szokásinkat és később majd eszerint válasszunk. Emellett persze még számos lehetőségünk van, nyithatunk például lakáskasszát is, hogy mire végzünk az iskolával, minél több muníciónk legyen. Lényeg, hogy legyél tudatos és ne ugorj bele csak úgy semmibe.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32