fbpx

Mit jelent és mivel jár valójában a zero waste életmód?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már egyre több helyen halljuk a zero waste kifejezést, ám még mindig nagyon sok tévhit kering a témával kapcsolatban. Sokan azt gondolják, hogy aki zero waste életmódot él, egyáltalán nem szemetel vagy, hogy ez egyenlő a lehetetlennel, és az kell hozzá, hogy teljesen elvonulva a világtól éljük a mindennapjainkat. Pedig Bea Johnson, a zero waste életmód elindítója ennél sokkal egyszerűbb és hatékonyabb elveken alakította ki ezt az amúgy környezetkímélő életvitelt!

Bea Johnson 2008 óta éli zero waste, vagyis nulla hulladék mindennapjait Amerikában. Bea francia származású, és egyébként két tinédzser édesanyja, akik mellett még egy kutyust is nevelget. A családja 2008 óta évente összesen egy befőttesüvegnyit szemetel. A motiváció pedig, ami miatt rátértek erre az útra az volt, hogy nagyon elszomorította őket az a tény, hogyha így folytatják, milyen bizonytalan és káros jövőt hagynak hátra majd gyermekeiknek.

Bea TEDx Talks előadásában hallhatjuk, hogy mennyit kísérletezett eleinte. Persze sok ötletét a mai napig hasznosítja, de voltak olyanok is, amiket kifejezetten senkinek nem javasol. Egy ilyen például, hogy wc papír helyett mohát használt. Szóval abban biztosak lehetünk, hogy Bea életvitele valódi kísérleteken és tapasztalatokon alapul! Erről egyébként egy könyvet is írt, Zero Waste otthon címmel, aminek középpontjában a következő 5 elv betartása áll:

Mondj nemet arra, amire nincs szükséged!

Például a hírlevelekre, az egyszerhasználatos tárgyakra, és az ingyen kapott dolgokra. Bea szerint mi fogyasztók igazi célpontok vagyunk a cégek számára. Ha pedig elfogadjuk az általuk kínált ajánlatokat, úgy keresletet és igényt generálunk a többre. Ez pedig globálisan nézve sajnos nem kizárólag pozitív eredményeket hoz, sem gazdasági, sem társadalmi, sem környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve.

zero waste
Csökkentsd a szükségleteidet!

Ennek első lépése, hogy váljunk meg azoktól a dolgoktól, amikre valóban nincs szükségünk. De ezek ne a szemetesben landoljanak! Keressünk karitászokat, adományozzuk vagy ajándékozzuk el a már régóta nem használt tárgyakat.
Ezen kívül pedig a jövőre nézve ne vásároljunk meg mindent, amire a cégek tévesen felhívják a figyelmünket. Bea Johnson példájával élve, a cégek elhitetik velünk, hogy a különböző terek takarításához különböző eszközökre van szükséged: wc-tisztító, tűzhelytisztító, ablaktisztító, stb. Bea szerint pedig minderre elegendő lenne egy megoldás: fehér ecet és kasztíliai szappanalap, amiből szinte bármit el tudsz készíteni!
De ugyanez a helyzet a ruhákkal. Az emberek körülbelül a 20%-át használják a ruháiknak, a maradék 80%- pedig csak áll a szekrényben és arra vár, hogy egyszer majd felvegyék.

Használd újra!

A nulla hulladék életmód ezen pontjának lényege, hogy ne vásároljunk egyszerhasználatos termékeket. Erre remek alternatívát ad a mindennapokban a csomagolásmentes bolt, vagy azok a helyek, ahol saját edényeidbe kérheted a megvásárolni kívánt termékeket. Nézzük át, mik azok az eszközök, amikből sorra az eldobható opciót választjuk, és keressük meg a környezetbarát megfelelőjüket!

Ugyanide tartozik még, hogy vásároljunk használt ruhát. Már egyre több minőségi használtruha áruház nyílik, ahol olcsón tudunk igényes ruhadarabok közül válogatni, védve ezzel Földünket és spórolva a pénztárcánknak.

Hasznosítsd újra!

Ha Bea Johnson útján haladsz, észre fogod venni, hogy ez az 5 elv kiegészíti egymást. Hiszen ha minél több dolgot újrahasználsz, annál kevesebb hulladékod fog keletkezni. Ráadásul a zero waste életmód nem azt jelenti, hogy hasznosíts újra többet, hanem azt, hogy hasznosíts újra minél kevesebbet. Éppen ezért a műanyagot kerüld, helyette használj üvegből, fémből, papírból vagy kartonból készült termékeket. A fa is jó alternatíva lehet, hiszen az komposztálható! Így kapcsolódik ide az 5., egyben utolsó pont is.

zero waste életmód
Komposztálj!

A zero waste életmód egyik célja még, hogy körforgásban tartsuk az általunk használt termékeket. Éppen ezért az utolsó pont az a komposztálás. Hogyha környezetbarát, szezonális életmódot folytatsz, a termékeid nagyrészt vegyszerektől mentes hazai zöldségek, gyümölcsök, amiknek a konyhai hulladékát bátran komposztálhatnod. Rengeteg blog ír már a lakáskomposzt megoldásairól, de felkereshetsz itthon közösségi kerteket, vagy látogass el a Humusz Szövetséghez, és tedd fel nekik a komposzttal kapcsolatos kérdéseidet.

Sokunk mindennapjaitól egyelőre még nagyon távol állhat ez az életvitel, pedig ha rálépünk erre az útra, hosszútávon nem csak a környezetünkkel, hanem az egészségünkkel is jót teszünk! Egyrészt nem uralkodnak felettünk a tárgyak, másrészt pedig képesek leszünk tudatosabban jelen lenni. Nem utolsó szempont pedig a spórolás. Nagyobb kiszerelésű ételek választása sokkal gazdaságosabb annál, mintha kis csomagolásokban vásárolnál. Emellett a piac és a csomagolásmentes boltok nem árasztanak el téged marketingfogásokkal és reklámokkal, így nem kerülsz olyan szituációba, amikor nem tudsz felesleges tárgyakra nemet mondani.

Bea Johnson személyes kedvence a zero waste életmód során az „önkéntes egyszerűség”, hogy az élete élményeken és nem tárgyakon alapul, és a mindennapjai létezésen alapulnak, nem pedig birtokláson.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek