fbpx

Legyen öltözködésed egyedi és környezetbarát!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A divatipar amennyire bájos és elegáns tud lenni, éppen annyira káros a Földünkre nézve. A The True Cost (Valódi ár) című dokumentumfilm után már én is kétszer meggondolom, hogy valójában szükségem van-e az adott ruhára,

A fast fashion célja egyébként, hogy minél olcsóbban és minél többet vásárolj bizonyos ruhacégektől. A legolcsóbb alapanyagokkal dolgoznak, melyből következik, hogy a minőségük is sok esetben gyenge. De a trükk, hogy szezonálisan – vagy több esetben még ennél is gyakrabban – cserélik a kínálatot, manipulálva ezzel a vásárlókat és kényszerítve őket arra, hogy „ott és most” megvegyék. Akár döntés nélkül, mert az egyetlen nyomás az az, hogy jövő héten már lehet nem lesz ott az a darab a polcon. Az érem másik oldala pedig, hogy a divatipar is előszeretettel változtatja, hogy éppen mi van trendben, és mire feleszmélsz az éppen csőszárú nadrágod már ódivatú.

Ezeknek a következménye pedig, hogy a ruhaipar mára már a világ második legnagyobb vízfogyasztó ipara lett. Egyetlen pamutpóló elkészítéséhez közel 3000 liter víz szükséges. Ez körülbelül egy ember 2,5 éves teljes vízfogyasztását teszi ki!

Azok a ruhák pedig, amik nem kerültek megvásárlására, a legtöbb esetben szemétként végzik. Több tonna ruhát képesek elégetni, hogy ezek a darabok ne jussanak el olyan személyekhez, akik nem engedhetik meg maguknak a megvásárlását, ahelyett, hogy eladományoznák őket.

Ezen kívül az ipar legkedveltebb anyaga a poliészter, ami hőre lágyuló műanyag és jó elektromos és hőszigetelő képességgel rendelkezik. Mivel a ruhaipar évente 107 millió tonnát állít elő belőle, ez az anyag már nem csak a vizeket szennyezi, hanem a levegőben is megtalálható.

De sajnos tudok még egy érvet hozni, hogy miért ennyire szörnyű a fast fashion. A világon minden hatodik ember a ruhaiparban dolgozik. Embertelen körülmények között és nagyon kevés fizetésért. A már említett The True Cost című filmet éppen azért ajánlom, hogy kicsit táguljon a látókörünk és ne csak addig lássunk el, hogy ez a póló milyen olcsó és milyen szép.

Szerencsénkre erre is van többféle megoldás.

De az első és legfontosabb a mértéktartás! Illetve hogy megkérdezzük magunktól, valóban szükségünk van-e arra a darabra, amivel éppen a kasszához tartunk?

Hazai influenszerek között a már ebben a cikkben is említett Holy Duck, vagyis Mengyán Eszter blogját, aki 2016 óta a fenntartható öltözködés képviselője. Az ő weboldal és instagram felületein minden szükséges információt, tanácsot megtalálsz annak érdekében, hogy te is megismerd a környezetbarát öltözködést A-tól Z-ig.

Abban az esetben pedig, ha megengedheted magadnak, hogy drágább ruhákat vásárolj, viszont eddig nemzetközi boltokban válogattál a darabok közül, azt javasoljuk, hogy azt a pénzt inkább magyar designerek ruháira költsd! Mengyán Eszternek itt van egy nagyon részletes gyűjtése a hazai etikus tervezőkről, alkotókról.

környezetbarát

És hogy végre már a kedvenc részemre térjék, a számomra legjobb megoldás az a turi! Nagyon szeretem a használt ruhákat, amiatt, hogy talán ez a legjobb és legkézenfekvőbb módja, hogy saját, egyedi stílusunkat képviseljük. Míg a fast fashion márkák darabjai egytől egyig ugyanúgy néznek ki, és azok viselésével könnyen megeshet, hogy a te ruháid is szembe jönnek az utcán, a turis ruhákkal ez nagyon-nagyon kevésszer fordul elő! Szeretem azt is, hogy kedvemre válogathatok ezeken a helyeken, az eladók kedvesek, és segítőkészek. De vannak helyzetek, mikor a turizást sem környezetbarát módon űzzük, mikor túlzásba esünk például és felhalmozunk egy nagyobb kosárnyi adagot. Itt ugyanúgy fontos, hogy tartsuk a mértéket a vásárlásnál. Azért mert olcsó, ne gyűjtsük feleslegesen a ruhadarabokat a szekrényünkben. Ha megoldható, minden esetben próbáljunk, és tényleg csak azokat a szerkókat vigyük haza, amik passzolnak ránk, hozzánk és hordani is fogjuk őket!

Hagor Használtruha és Bizományi

Ez a használtruha bolt az Oktogon és a Király utca között található a körúton. Még egy kedves barátom mutatta nekem, akivel is először azért jártunk ott, hogy a téli, már rég nem hordott ruháinkat leadjuk. Ezt a turkálót azért szeretem annyira, mert az ott dolgozók mindig előre leválogatott termékeket akasztanak a fogasokra, törekednek a környezetbarát anyagok beszerzésére (len, pamut, vászon), és tényleg mindig minőségi darabokkal térek innen haza!

Swappis Ruhaforgó

A Swappis Ruhaforgó egy igazi úttörő kezdeményezés itthon. A boltot Hűvösvölgyben nyitották, de azóta már leköltöztek a 13. kerületi Raoul Wallenberg utcába. A Ruhaforgó lényege és motivációja, hogy az emberek a már rég nem használt ruháit leadják, és cserébe pontokat kapnak, amiket aztán a következő vásárlásánál felhasználhatnak. Bár én ebben az üzletben még ruhát nem adtam le, mégis többször jártam náluk. A Swappis fix árakkal dolgozik, és náluk a business öltözéktől kezdve, a kényelmesebb ruhákig minden megtalálható!

Typo Showroom

A Typo Showroom a Krúdy Gyula utcában található üzlet, vintage ruhákkal. Régen a Corvin áruházban üzemelt, a közel múltban költöztek át ide. Talán ha választanom kéne, a Typo Showroomot emelném ki abban a tekintetben, hogy a legegyedibb ruhákat mindig itt találtam. Szeretem, hogy a választék nagy, gyakran frissül, a hetvenes évek divatjától a kétezres évek divatjáig bármiből válogathatok. Az első darabom innen egy kord szoknya volt, ami azóta is ugyanolyan minőségben a leghűbb társam. 

Szputnyik Shop

Bár a szputnyik telis-tele van ruhákkal, engem mindig a cipők vonzottak oda. Ez az a használtruha bolt, ahol a legtöbb esetben megtalálom a kedvenc márkáim cipőit, ráadásul olyan állapotban, hogy volt, hogy megvásárlás után még évekig hordtam azt. A ruhákat tekintve a retro-tól a vintage-ig minden megtalálható a dohány utcai üzletben. Azoknak ajánlom a Szputynikot, akik még csak ismerkednek a turizással! Mert ez a bolt biztosan bebizonyítja mindenkinek, hogy ez a vásárlási szokás mennyire különleges!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek