fbpx

Tartsd körforgásban! – 17. Budapest Design Hét

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Idén 17. alkalommal rendezi meg a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Budapest Design Hét eseményt. Sok nagyobb rendezvény a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva online térbe került, köztük a design hét is. Ezért október 1. és 11. között a programok nagy része virtuálisan lesz elérhető, a nyitott stúdiókat pedig korlátozott számban lehet majd meglátogatni.

A 2020-as Design hét fókuszában a körforgásos gazdaság áll. Ahogy a honlapjukon írják, „a fesztivál idén a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét.”

Ezzel céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a 20. században nagyon könnyen hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent eldobunk. Nem csak fogyasztói, de céges szinten is. Amiatt pedig, hogy a legtöbb eszköz a szemetesben végzi, a körforgás nem tud megvalósulni. És bár már egyre többen gyűjtik szorgosan a hulladékot szelektálva, a többség mégis érzi, hogy ez nem elegendő megoldás annak érdekében, hogy a Földünk is kamatozzon környezetbarát cselekedeteinkből.

A körforgásos gazdaság, és vele együtt a körforgásos design értelemszerűen körforgásban gondolkozik. Ez a fenntarthatóságnak egy olyan szintű változata, ami sokkal többet jelent az újrafelhasználásnál. Az így működő modellek, minták a hulladéktermelés minimalizálására, az erőforrások leghatékonyabb felhasználására, és a termékek életének meghosszabbítására törekednek. Viszont ennek megvalósulásához teljesen új értékláncoknak kell a piacon megjelenniük, amihez arra van szükség, hogy az összes piaci szereplő figyelembe vegye tevékenységeik hosszútávú következményeit. Szerencsére már rengeteg megoldás létezik, és az idei Budapest Design Hét kiállítói, partnerei is ezeket az irányokat, jelenségeket fogják bemutatni! Csak párat említve helyet kap többek között a DIY (do it yourself – csináld magad), eco design (környezetbarát design), slow design (ez a fajta módszer a felgyorsult életmódra nyújt megoldásokat), upcycling (újrahasználás), illetve a zero waste (nulla hulladékra való törekvés) szemlélet is.

A kiállítók és a programok hamarosan elérhetőek lesznek Design Hét online felületein!

Borítókép: Budapest Design Week

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32