fbpx

Legjobb bortermelő vidékek itthon: Balaton

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha ősz, akkor szüret, és ezt hol lehetne máshol megélni, mint az ország valamelyik kis bortermelő vidékén. Választék van bőven. Járjunk Magyarország bármely szegletében, valahol biztos találunk egy kis családi, vagy akár nagyüzemi borászatot is. A bor-és gasztroturizmus pedig bizony dübörög hazánkban, mi pedig szeretnénk bemutatni nektek a különböző régiókat. Az első részben a Balatont és környékét járjuk be.

Badacsonyi borvidék

Amikor a borról beszélünk, szinte mindenkinek a Badacsonyi borok jutnak eszükbe. Ez nem véletlen, hiszen szőlőkben és borászatokban gazdag vidékről beszélhetünk. A terület a Balaton észak-nyugati vulkanikus hegyvonulata, amelynek déli oldaláról a Balatonra láthatunk rá. A napsütés, a jó talaj és a víz egyvelege egy olyan jó klímát eredményezett, amelynél bűn lett volna nem szőlőt termeszteni.  Nevezetes szőlőhegyei a Badacsony, a Szent György-hegy, Szigliget-hegy, Ábrahám-hegy, Gulács, Csobánc, és Tóthegyes.

Itt főleg kiváló minőségű fehérbor, Olaszrizling, Kéknyelű és Szürkebarát található, és ezekkel biztosan nem nyúlunk félre.

Balatonfüred-Csopaki borvidék

A Badacsonyi borvidék keleti folytatása, és nagyjából hasonló klímával és természeti adottságokkal rendelkezik, mint maga a Badacsony. Szőlőterületei főleg a parton, lankás domboldalon húzódnak, így a víz közelsége, és a légkör igazán jó hatással van a szőlőfajtákra. Az itteni borok valamivel lágyabbak, finom illatúak. Olyan szőlőfajták jellemzőek itt, mint az Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Ottonel muskotályos.

bortermelő vidék

Balaton-felvidéki borvidék

A Balaton északi partján, a második hegyvonulatába tartozó terület ez, ami, ha be kellene határolni, akkor a Rezi és Köveskál közötti 50 km-es partszakaszt jelenti. Adottságai ugyan hasonlóak, mint az előzőké, azonban mivel a parttól távolabb esik, így kevesebb napfény jut a szőlőkre. Erdő is övezi, így valamivel hűvösebb a klíma itt. Ennek megfelelően a Chardonnay, Cserszegi fűszeres, furmint, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Kékfrankos, Kékportó, Pinot Noir fajták a jellemzőek itt.

Balatonboglári borvidék

A Balaton déli partján, a Somogyi dombságban terül el, nagyjából 50 km hosszan. A borvidék története egészen a római korig nyúlik vissza. Északról a Balaton határolja, amely így különleges mikroklímát teremt: szélsőséges időjárás itt nem igazán jellemző. A szőlőterület kétharmada fehér, egyharmada kék szőlő. Ezen a borvidéken a kitűnő adottságoknak köszönhetően könnyed, elegáns és élénk savösszetételű pezsgők és gyöngyöző borok a jellemzőek, mint a Chardonney, Irsai Olivér, Királylányka vagy Sárga Muskotályos. De a Dél-Balatoni vörösborokat is érdemes kiemelni, mint a Merlot, Pinot Noir vagy a Cabernet Frank.

Zalai borvidék

Hazánk egykoron legnagyobb borvidékéről beszélhetünk. A Zalai borvidék híres zamatos, élénk, savakban gazdag fehérborairól. A régió a Balatontól nyugatra található, viszonylag elszórtan, nagy területen. A nagy hőmérsékletingadozást tompítja a Zala menti ártéri területek. Jellemző itt a Cserszegi fűszeres, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling a vörösek közül pedig a Kék oportó vagy a Kékfrankos.

Nagy-Somlói borvidék

Nevével ellentétben ez hazánk legkisebb bortermelő vidéke, amely 1998-ban egészült ki Ság-heggyel és Kissomlyóval. A vidék klímáját a közelben húzódó dombok és hegyek, valamint a Marcal-folyó is befolyásolja. Illetve a tabuhegyek bazaltsapkái is hatással vannak a Nagy-Somlóra. Az itt jellemző fajták a Furmint, a Hárslevelű, az Olaszrizling és a Tramini is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32