fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Jaj, ne hisztizz már, ennyire nem fájhat”- hangzik el sokszor férfiak, de meglepő módon legalább annyiszor nők szájából is, ha a menstruációs fájdalmakról beszélünk. Én szerencsés vagyok, mert egy vagy két kicsit kellemetlenebb napot leszámítva, azon kívül, hogy szívem szerint ilyenkor megenném az összes ételt a hűtőben és minden babás reklámon sírok, én könnyen túlvagyok a piros betűs napokon. De vannak, akiknek ez maga a pokol és sokan közülük azt sem tudják, hogy ez nem normális. Beszéljünk az endometriózisról.

Mi is az az endometriózis és mik a tünetek

Én világ életemben azt hallottam, hogy nők vagyunk, menstruálunk és az bizony fáj, ez van. Nincs itt semmi látnivaló, nem kell hisztizni. Azonban ez több fronton sem igaz. Egyrészt, nem vagyunk egyformák, így, ami az egyiknek hisztinek tűnhet, az a másiknak valós fájdalom. Más a fájdalom küszöbünk, a tűrőképességünk. Na meg ott az endometriózis, ami bár elképesztően gyakori, csak Magyarországon több mint 200.000 nő szenved ebben úgy, hogy a többségük nem is tud róla.

Az endomentriózis azt jelenti, hogy a méhnyálkahártyája kóros módon a méh üregén kívül helyezkedik el. Ez a legtöbb esetben a petefészkeket, a beleket és a medence belsejét borító szövetet érinti, de akárhol máshol is megjelenhet a szervezeten belül, bár ez jóval ritkább.  Azonban a rendellenes helyre került méhnyálkahártya továbbra úgy viselkedik, mint normális esetben: tehát havonta vérezni fog. Ezért, mivel egy része a méh üregén kívül helyezkedik el, nem tud távozni a vér. Ha az endometriózis a petefészkeket érinti, akkor ciszták is létrejöhetnek, illetve hegesedések és összenövések is megjelenhetnek. Egyik nagyon kirívó tünete ennek a betegségnek a rendkívül fájdalmas menstruáció, ám ez sem törvényszerű. Azonban a legtöbb esetben egészen szélsőséges tünetekről is beszámolnak az ebben szenvedők: hányás, rosszullét, akár eszméletvesztés is. Ajánlok egy videót ezzel kapcsolatban, ahol HeyJulie, egy youtuber lány meséli el a saját kálváriáját, egészen addig, hogy nagy nehezen diagnosztizálták.

Mert bizony az egyik nagy gond az, hogy még ha egy nő rá is jön, hogy egyáltalán nem normális ez a színtű fájdalom, amiben él, sokszor még maguk az orvosok sem ismerik fel, mivel állnak szemben. Szerencsére persze, azért ma már számtalan, kifejezetten endometriózisra szakosodott nőgyógyászt is találunk.

Nézzük a tüneteket, amelyeket ha észlelsz magadon, mindenképp érdemes felkeresni egy orvost.

  • Az egyik legfontosabb tünet a kismedence fájdalom, fájdalmas menstruáció (akár extrém módon)
  • Fájdalmas közösülés (szex közben vagy után is jelentkezhet)
  • Fájdalmas székelés vagy vizeletürítés főleg a menstruáció ideje alatt
  • Erős vérzés
  • Meddőség
  • Jelentkezhet levertség, fáradtság, hányinger, fejfájás, puffadás, hasmenés is

Sajnos a pontos okokat egyelőre nem ismeri az orvostudomány, de több tényezőre is vissza lehet vezetni. Az egyik ilyen a retrográd menzesz, vagyis amikor a menstruáció alkalmával az endometrium (méhnyálkahártya) sejtek a kürtökön keresztül távoznak a hasüregbe is. Ezt azonban egy jól működő immunrendszer megakadályozza. Retrográd menstruáció esetén az endometriális sejteket tartalmazó menstruációs vér nem távozik a szervezetből, hanem visszafelé áramlik a petevezetékeken keresztül, és kijut a hasüregbe. Ezek a nem megfelelő helyen található endometriális sejtek megtapadnak a medencefalon és a kismedencei szervek felszínén. De oka lehet még műtéti heg, embrionális sejtnövekedés, vagyis, hogy a has- és medenceüreg belsejét borító sejtek embrionális sejtekből származnak. Ok lehet még az immunrendszeri betegség, ezért a szervezet nem képes felismerni és elpusztítani a méhen kívül megjelenő endometriális szövetet.

Az endometriózis kockázata fenn áll azoknál a nőknél, akiknek a családban volt ilyen probléma, illetve ha még nem szültek vagy korábbi kismedencei gyulladás, fertőzés és méhrendellenesség esetében is.

Az endometriózis tünetei a terhesség során ideiglenesen, a menopauzát követően pedig teljesen megszűnnek.

Sajnos lehetséges következménye ennek a betegségnek a termékenység károsodása. Az endometriózisban szenvedő nők közel egyharmada vagy fele nehezen tud csak teherbe esni. Természetesen nem lehetetlen, csak időben el kell kezdeni a próbálkozást, ha szeretnének gyermeket, mivel a betegség esetlegesen később súlyosbodhat, amely akár meddőséghez is vezethet.

Kezelését tekintve általában hormonális gyógyszeres kezelést szoktak alkalmazni, illetve elsődlegesen endoszkópos úton eltávolítják a megbetegedett szöveteket. Fontos, hogy minél hamarabb felfedezzék a betegséget és végezzék el a műtétet, mert a betegség idővel egyre kiterjedtebbé válhat.

Emellett persze nem elhanyagolható a betegség lelki oldala: mint szinte minden megbetegedés esetében, itt is érdemes elmerülni a sérüléseink, problémáink, stresszt okozó körülményeink között. Ha elkezdjük magunkat nem csak testileg, de lelkileg is gyógyítani, nagyobb az esélyünk a tünetmentességre, vagy azok csökkentésére.

Ne ítélkezzünk egymás felett, és ha valaki arról panaszkodik mennyire fáj a menstruációja, esetleg a munkahelyünkön, baráti körünkben tapasztalunk ilyet, a kioktatás helyett inkább hívjuk fel a figyelmét erre a betegségre.

Hallgassunk magunkra, hallgassunk a testünkre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32