fbpx

A nyugat királynője, Szombathely

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem véletlen a címben is olvasható megnevezés, Szombathely valóban a környék egyik legizgalmasabb éke. Az ország egyik legrégebbi alapítású városa, amelynek dombos vidéke azért bőven tartogat látnivalókat és meglepetéseket egyaránt.

Savaria történelme

Nem tévedés, Szombathely egykor római kolónia volt, amelynek fürdőit, útjait megannyi római császár koptatta, és a Savaria nevet viselte. A város olyannyira büszke ősi múltjára, hogy napjainkban is számos módon őrzi ennek emlékét, például a Savaria Történelmi Karnevállal, amely egy igazi időutazás.

A város annyira népszerű volt a rómaiak körében, hogy Felső-Pannónia vallási központja lett, így számos amfiteátrum, palota és fürdő épült ebben a korszakban. Sőt, egy nem éppen vidám eset is fűződik a városhoz, ugyanis itt végezték ki Szent Quirinus sisciai püspököt a keresztények megfélemlítése érdekében. A rómaiak bukását követően a várost végül csak Attila a hun király tudta elfoglalni.

A folyamatos háborúk és megpróbáltatások ellenére – Szombathely például a második világháború idején az ország ötödik legtöbb kárt szenvedett települése volt – a város mindig lakott maradt és újraépült, megújult.

Szombathely

Látnivalók, melyeket ne hagyj ki a városban

Minden város egyik legjellemzőbb része talán a főtere: az mindennek a központja, onnan indul az élet. Szombathely főterére ez pedig különösen igaz. A különleges, háromszög alakú tér a 13. század óta tölti be ezt a szerepet, és a formája sem sokat változott azóta.

A téren sétálva megfigyelhetjük a barokk és eklektikus lakóházakat, és számos figyelemreméltó alkotást is láthatunk. Ilyen például a pestisjárvány áldozatainak emlékére emelt Szentháromságszobor, vagy a város szökőkútja a Faunok szoborcsoporttal. A város igazán jól áll a „legek” tekintetében, többek között a főtéren található a környék legrébbi épülete, a Szegedy-ház amelyet a 13-as szám alatt találunk meg. Az épület egyébként az 1700-as évek végén épült. Aki szereti a régiségeket, az ne hagyja ki a 8-as szám alatt található Szentlélek patikát sem, amelynek berendezése védelem alatt áll. És ha már patika, akkor meg kell, hogy említsük a Kígyó Patika épületét is, amelynek gyönyörű szecessziós stílusú bútorai vannak. Azonban, ha a kirándulás nagyrészét mégsem gyógyszertárakba szeretnénk tölteni, akkor nézzünk át a Főtéri bankfiókba. Furcsán hangzik, de higgyétek el, megéri; ugyanis az ügyféltér üvegpadlója alatt elénk tárul a római kori város, Savaria egyik útkereszteződése.

Na de nem csak ilyen intézményekbe érdemes betérni Szombathelyen. Ott van még a Székesegyház, amely a Püspöki Palota és az Egyházmegyei Kollégium között helyezkedik el. Ez egy gyönyörű barokk épület, amelyet hiba lenne kihagyni. Méreteit tekintve, nincs oka szégyenkeznie, a harmadik legnagyobb székesegyház az országban, közel 5000 fő befogadására képes.

Aki szeretné testközelből is megismerni a történelmet, annak kihagyhatatlan a Történelmi Témapark, ahol közel egy hektáron találkozhat az elmúlt korok építményeivel, harcieszközeivel és egyéb izgalmas és sokszor monumentális tárgyaival. A kiállítás interaktív, így nem csupán láthatjuk, de ki is próbálhatjuk a különböző nyilakat, fegyvereket, és egyéb tárgyakat. Nemcsak harci eszközökkel találkozhatunk itt, hanem megismerhetünk különböző tárgykészítési munkálatokat, mint például a fazekasságot. Az egyik legérdekesebb látnivaló a római kori limes őrtorony és konyha, ahol korhű módon ábrázolják az akkori állapotokat. A már említett Savaria Karnevál egyik leglátogatottabb helyszíne, ahol ilyenkor még „valódi” gladiátor és légiós harcokat is láthatnak a vendégek.

Akik szeretik a nagy, romantikus sétákat a szabadban és a víz közelségét sem vetik meg, nekik egyértelműen el kell látogatniuk a város zöld szíveként is emlegetett Csónakázó tóhoz. A tó gyönyörű és változatos növényvilágával, sportolásra alkalmas területeivel a helyiek egyik kedvenc pihenőhelye. Csónakázásra és vízibiciklizésre is alkalmas a tó, amelynek a közepén található egy kis sziget, amit szintén érdemes körbe sétálni és egy gyalogos hídon keresztül tudjuk megközelíteni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32