fbpx

Legjobb bortermelő vidékek itthon: Felső-Pannon borrégió

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magyarország 6 borrégióval dicsekedhet, amiből hármat, a balatonit, a dunait, és a Pannon vidéket már bemutattunk a Kollektív Magazinon. Ebben a cikkben pedig sorra vesszük hazánk festői tájait, az észak-nyugati borvidékeket. 

Etyek–Budai borvidék  

Az 1600 hektáron található borvidékre elsősorban a pezsgő alapbor termelése volt jellemző. A 19. század végétől a híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek. Jellemző fajták ezen a vidéken napjainkra már a chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, pinot noir, zenit, zöld veltelini. Ottlétünknek a körpincék, és sváb házak nagyon egyedi hangulatot adnak. Sőt, sokban még ma is található néhol értékes, régi borászati eszköz. A borvidék látványosságai közé tartozik a Velencei-tó és környéke, de a főváros közelsége miatt remek szabadidős programokat tervezhetünk Budapesten is. Kiemelkedő borospincék többek között az Etyeki Kúria, Rókusfalvy Birtok, Nyakas Pince, Velence Bor.

Pannonhalmi borvidék

A Pannonhalmi borvidék területe 620 hektár, ahol a meghatározó fajták az olaszrizling, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres, a tramini, az irsaiolivér, és a pinot noir. Az első bencések 996-ban jöttek Magyarországra, és a pannonhalmi volt a Benedek-rendiek első és mind a mai napig legismertebb kolostora, ahol Magyarország első főiskoláját is alapították. Az itt élő papok még a szószékről is hirdették a szőlőtermesztés fontosságát, nagyon komoly szerepük volt a helyes szőlőtermesztés és borászkodás elterjedésében a filoxérajárvány után. Meghatározó pincészetek a Pannonhalmi Apátság Pincészet, a Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet, a Cseri Pincészet és a Szél Fiai Fogadó és Cellárium. Ha arra járunk, mindenképp áldozzunk időt a Pannonhalmi apátság adta látnivalókra!

bor
Móri borvidék  

A Móri árok és borvidék 900 hektáron két gyönyörű hegység, a Vértes és a Bakony között található. A múlt században egyre növekedő jelentőséggel bíró borvidéknek köszönhetően volt időszak, hogy külföldről a móri borokat vásárolták a legmagasabb áron a tokaji borok után. Az itt kimagasló szőlőfajták az ezerjó, a chardonnay, a generosa, a királyleányka, a tramini, és a rajnai rizling.
Mórtól 10 kilométerre található Csókakő vára, ami szuper kirándulási lehetőség. Az ezen a területen fontos borászatok a Bozóky Pincészet, a CSetvei Pincészet, Miklós Csabi, a Geszler Családi Pince, a Paulus Borház, és a Vécsei családi pincéje.

Neszmélyi borvidék

Már Széchényi István is elismerően írt a Dunára néző neszmélyi szőlőbirtokokról származó borról. De az 1400 hektáron termő kellemesen savanykás ízű szőlőből készült borokat nem csak ő kedvelte. Ám abban, hogy a vidék a 19. század második felére nemzetközi ismeretségre tegyen szert, az Esterházy család Csákvári Uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete is segített. Az itt található sajátos szőlőfajták a chardonnay, az ezerjó, az irsaiolivér, és a sauvigon blanc. Fontos borászatok pedig a Hilltop Neszmély, a Kősziklás Pincészet, a Szivek Pince, és a Szöllősi Pincészet. Neszmélytől pedig körülbelül 30 kilométerre található Esztergom, ahol mindenképp érdemes meglátogatni legalább a Bazilikát, az elé táruló bámulatos kilátás miatt.

Soproni borvidék

A soproni borvidéken szőlőmag-leletek bizonyították, hogy már a kelták is foglalkoztak itt szőlőműveléssel. Sopron környékén a borkészítés pedig azóta is rendületlenül folyik, ez az ország egyik legősibb bortermő területe. Az 1900 hektáron található terület borai tanninban gazdagok. Jellemző fajták a zöldveltelini, a kékfrankos, a sauvignon blanc, és a zweigelt. A borvidékre jellemző a fej tőke művelésmód szálvesszős metszésmóddal. Ilyenkor a termőcsapot egy vendégkaróhoz kötik és a végét a földbe dugják, mint egy felbujtást.
Kiemelkedő borospincészetek a Garger Pince, a Jandl Pince, a Linzer-Orosz Borászat, a Ráspi Borászat, a Taschner Bor- és Pezsgőház, a Vincellér Ház, és a Weninger Pincészet. Ha ide utazunk, ne hagyjuk ki Sopron látványosságait, és látogassunk el pihenésként a Fertő-tóhoz is!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32