fbpx

Legjobb bortermelő vidékek itthon: Észak-Magyarország és Tokaj

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezzel a cikkünkkel elérkeztünk a két utolsó hazai nevezetes bortermelő vidék bemutatásához, amik Észak-Magyarország és Tokaj régióját ölelik fel. Mindkét hely kiemelkedő történelmi múlttal, ebből fakadóan magyar hagyományokkal és sok turisztikai látványossággal várja az odalátogatókat. Észak-Magyarországon a Bükki, Egri és Mátrai borvidékek találhatóak, míg Tokajon a bortermelés annyira kimagasló, hogy külön vidéket testesít meg, nem csak belföldi, de külföldi hírnévre is szert téve.

Bükki borvidék

Az 1750 hektár területen található borvidék jellemző fajtái a cserszegi fűszeres, a chardonnay, az olaszrizling, a leányka, a kékfrankos és a turán. Hasonlóan az egri és a tokaji borvidéknél, a Bükki borászatok is riolittufába vájt pincékben tárolják a bort. Némelyik falán megtalálhatjuk népi kőfaragók munkáját is. Kiemelkedő borászatok a Sándor Zsolt és a Gallay Pincék. Ha erre járunk, mindenképpen látogassunk el Mezőkövesdre, a matyó népművészetről híres városba, ahol a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő várja a gyógyulni vágyókat. Ezen kívül pedig a Bükki Nemzeti Parkot is ajánljuk, ahol a természeti szépségek segítségével töltődhetünk fel.

Egri borvidék

Ki ne hallott volna még az Egri bikavérről, aminek elnevezése az 1552-es egri ostrom és a török hódoltság idejére vezethető vissza. Pedig ennek a borvidéknek az adottságai a fehérszőlő termesztésének kedvez inkább. Mégis a 6000 hektáros borterület sajátos fajtái többek között a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a királyleányka, az olaszrizling, a pinot noir, a merlot és a syrah. Ha arra járunk, mindenképp keressük a Bolyki Pincészet, a Demeter Pincészet, Kovács Nimród Borászat, Pók Tamás Pincéje, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pince és a Vincze Borászat borait. A híres egri vár és a török fürdő semmiképp se maradjon ki a programok közül és töltsünk időt a Szépasszony-völgyben is, ahol Eger híres borai mind megtalálhatóak közel 200 pince és vendégszerető borászok társaságában.

Mátrai borvidék

A Mátra hegyvonulatai védettséget biztosítanak a domboldalainak, ahol összesen 7800 hektáron találhatók a szőlőbirtokok. A 20. század elején a Károlyi-uradalom debrői hárslevelűje szerzett innen világhírnevet. Kiemelkedő szőlőfajták még a chardonnay, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a leányka, az Irsai Olivér és a szürkebarát. A vidék meghatározó borospincéi pedig többek között a Babiczki Pince, a Bárdos és Fia Pincészet, a Benedek Pince, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, és a Losonci Pincészet.

bor
Tokaji borvidék

Magyarország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai születnek itt. A hosszú, párás, napos ősz kedvez az érett szőlőszemek aszúsodásának. Ahogy már említettem, az itt is riolittufába vájt pincék hőingadozása optimális körülményeket biztosítanak a bornak. Az itt termő szőlőben a Botrytis cinerea nevű gomba vonja be a szemeket, elvékonyítva a szőlőbogyók héját, elősegítve a sav és a cukor pompás harmóniájának létrejöttét. Éppen ezért a világhírű aszúk e nemes rothadású szőlőszemek hozzáadásával készülnek, és a bor annál értékesebb, minél több aszúszőlőt tartalmaz. Az 5900 hektáron termő szőlőfajták közül a legjelentősebbek a furmint, a hárslevelű, a kövérszőlő, a kabar, a sárgamuskotály és a zéta. Kiemelkedő borászatok itt az Árvay Családi Pincészet, a Tokaj Hétszőlő, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Royal Tokaji, a Grand Tokay, és a Holdvölgy borászat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32