fbpx

Budai kirándulóhelyek III. rész

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerencsére annak ellenére, hogy bezárt minden, egy dologhoz még mindig fordulhatunk: a természethez. A kirándulóhelyek az egyetlenek, ahova még mehetünk, így érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hogy megtörjük a bezártság monotonitását, és feltöltődjünk kicsit.

Sorozatunk korábbi részeiben írtunk a második kerület látnivalóiról, illetve Pilisborosjenőről és Nagykovácsiról is. Most sem megyünk messze innen, hiszen még oly sok csodás, felfedezni váró hely van a közelben!

Paprikás patak, Rózsika forrás, Solymári bányató

A hűvösvölgyi végállomáson a 64A jelzésű buszra szállva a Kökörcsin utcáig kell mennünk. Itt leszállás után kicsit visszafelé sétáljunk, hogy megtaláljuk jobb oldalon az erdő ‘bejáratát’. Hamarosan egy pici hídon sétálhatunk át, ami már a Paprikás patak felett ível. A turista útvonal végig a patak mentén fut, azonban a kijelölt ösvény sok helyen jóval magasabban megy, ahonnan nem látunk közvetlenül a vízre. A bátrabbak ezért megpróbálhatnak a patakhoz közelebb, a vadregényesben is sétálni, ehhez azonban vízálló cipőt javaslok!

Néhol nagyon izgalmas, vagy inkább lehetetlen átjutni ha ezzel próbálkozunk, de sok helyen érdemes megpróbálni, mindenképpen kalandos kirándulás lesz így! Egyes részeken azonban szerencsére maga a turistaút is közvetlenül a patak mellett fut, ez nyáron különösen jó, mert a kristály tiszta vízben mezítláb is mászkálhatunk, ami nagyon jól tud esni egy forró napon. Ez a térség azonban ősszel is csodaszép, kisebb vízesések is tarkítják ugyanis a patak folyását, ami az erdő színességével szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az úton végighaladva pedig a Rózsika forrást is megtalálhatjuk.

Akik pedig egy igazán érdekes látványban szeretnének részesülni, azoknak javaslom, hogy a patakot követve, ha kiérnek a Petneházy Lovardához, jól gondolják meg, melyik irányt választják! Balra felfele a Solymári várhoz juthatunk, ahonnan belátni az egész környéket. Viszont ha jobbra haladunk tovább, akkor a Solymári bányatónál lyukadunk ki, ami mellett egy motocross pályát is találunk. Nagyon érdekes környezet fogad itt minket, az Ausztráliára emlékeztető sivatagos részek mellett a békák brekegésétől hangos tavon át a lepukkant gyárépületig, ahol ma már maximum csak paintballozni szoktak. Igazán szürreális élmény ide látogatni, arra azonban fel kell hívnom a figyelmet, hogy a leharcolt épület környékén nagyon vigyázzunk, mert életveszélyes is lehet, ha túl közel merészkedünk!

kirándulóhelyek
Ftók: Tajnay Dorottya

Budakeszi

Bár a vadaspark jelenleg zárva van, a környéken megannyi lehetőség adódik a kirándulásra. Érkezhetünk autóval, hiszen itt nagy parkoló vár minket, de akár busszal is. A Széll Kálmán téren keressük a 22-es vagy 22A járatokat, amikről Budakeszin a Szanatórium utcánál kell leszállni, a híres, kiváló étterem, a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő mellett elhaladva pedig menjünk addig, míg el nem érjük az erdőt. Itt egyenes út vezet tovább a vadasparkhoz. Ha kilyukadtunk a parknál, akkor érdemes a vele szemben magasodó sziklákat is megnézni, amik feltételezhetően egykor kőbánya részeit képezték (a borítóképen ezt láthatjátok). Itt egy érdekes kis ösvényt is találunk, amin felmehetünk a sziklaegyüttes tetejére körbe nézni. A vadaspark körül pedig szinte végtelen erdős részt találunk, tisztásokkal tarkítva, ahol akár órákig is elsétálgathatunk, élvezve a fővároshoz még közel eső, mégis elképesztően nyugodt környezetet.

Svábhegy

A Normafát valószínűleg már nem kell bemutatni senkinek, hiszen a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Azt viszont lehet, csak kevesen tudják, hogy a közelében található a Svábhegyi csillagvizsgáló. Annak ellenére, hogy jelenleg ez is zárva van, mindenképpen érdemes kívülről megtekinteni azoknak, akik kicsit is érdeklődnek az építészet iránt. Ráadásul gyönyörű parkosított környezetben helyezkedik el, mellette fenyves erdővel, ahol kellemes sétát tehetünk, miközben mesélünk a gyerekeknek arról, hogy ebben az épületben van Budapest legnagyobb bemutató távcsöve. Ha pedig kiadósabb túrára vágyunk, akkor ott van a Normafa a közelben, ahol akármerre is indulunk, mindenhol a természet lágy ölén találjuk magunkat. Megközelíteni a csillagvizsgálót a 22 vagy 22A buszokkal tudjuk, ezek a Széll Kálmán térről indulnak, és a végállomásig kell mennünk velük.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32