fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tegnap járta be a sajtót az a hír, miszerint egy 16 éves lány lett az első, aki elérte a 100.000 millió követőt TikTokon. Mért követ 100 000 millió ember egy 16 éves lányt, aki koreográfiákat mutat be egy még sokak számára mégis idegennek számító platformon?

A TikTok egy kínai videómegosztó közösségi oldal, amit 2012-ben alapítottak. 2017-től pedig már IOS és Android platformokon is elindították az alkalmazást. Ez az applikáció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy készítsenek rövid 15-60 másodperces koreográfiás, szinkronizálós, színészkedős videókat az elérhető háttérzenékhez. Napjainkra ez a legtöbbet letöltött applikáció, világszerte 500 millió aktív felhasználója van. Viszont a TikTok főleg a fiatal generációt vonzza, a kérdés pedig, hogy ez jó-e vagy sem?

Előnyök

Szórakoztató

A TikTok egyik legnagyobb előnye, hogy remek szórakozási és szórakoztatási lehetőséggel bír. Hiszen ezen keresztül a felhasználók táncolhatnak, színészkedhetnek, parodizálhatnak, vagy épp élvezhetik mindezen videókat. Az applikáció interaktív, egyes felhasználók kreatív kihívásokkal várják a többieket, hogy csatlakozzanak hozzájuk, legyen szó bármilyen videóra felvehető tartalomról. Ezen kívül a nagy felhasználószám miatt állandó tartalmat nyújt, éppen ezért a TikTokot soha nem fogod megunni.

Nyilvánosság

A TikTok segítségével akár olyan készségeinket is felfedezhetik, amiket eddig nem mertünk megmutatni a nyilvánosság előtt. Ha jók vagyunk táncban vagy bármilyen művészeti ágban, akkor ezen az appon, bemutathatjuk a készségeinket. Hiszen itt bárki létrehozhat rövid videókat, és bármit megtehetünk, amit vállalni merünk.

Új dolgok megismerése

Ez az alkalmazás nem ismer határokat, és visszatérve a rengeteg felhasználóra, az állandó videóik miatt rengeteg új dologgal megismerkedhetünk meg általuk. A vicces és táncos videók mellett találhatunk olyan felhasználókat is, akik például életmódtanácsokat osztanak meg velünk. Sőt, jelen vannak a TikTokon orvosok és tanárok is, akik arra használják ezt a platformot, hogy minden nap új dolgot mutassanak be általa.

tiktok

De a TikTok számos előnye mellett sajnos a negatív hatásokat is figyelembe kell venni.

Hátrányok

Függőség

Ahogy a legtöbb internetes applikáció, a TikTok is algoritmusokból áll. Nem csoda, hogy ennek köszönhetően mindig olyan videókat fog eléd tenni, amik tökéletesen megfelelnek az ízlésednek, érdeklődési köreidnek. Egyrészt ebben van a kulcs, az automatikus videólejátszásokban. De ezen kívül a cirka 30 másodperces videó hossza pont egy olyan manipulatív mennyiség, ami miatt könnyen megfeledkezhetünk az időről. Azt gondolhatod, hogy megnézel 1-2 rövid videót, aztán mire feleszmélsz, már eltelt legalább két óra.

Mentális jóllét veszélyeztetése

Visszatérve a 100 000 millió követőjű 16 éves TikTok felhasználónkhoz, ha megnézzük a videóit, az biztos, hogy nem csak egyet találunk köztük, amiben „tökéletes alakjából” egészen sok látszik. Az applikáció legnagyobb részben a fiatal generációt bűvölte meg. A tinédzser korosztály viszont nagyon sokat ad mások véleményére, és ha folyamatosan azzal szembesül, hogy kisarkítva a magamutogatás a „követhető irány”, az biztos nem építi az önképét majd.

De ugyanez a helyzet a másik oldalon is. Akárhány éves is legyél, ha te is töltesz fel videókat, könnyen ott találhatod magad, hogy a követők és reakciók száma kezdi befolyásolni a hangulatodat. Felmerülhetnek benned ilyenkor azok a kérdések, hogy vajon téged mért nem követ ennyi ember? Belőled mi hiányzik? Ezek a kérdések pedig idővel nem csak a TikTok használata során keringenek körülötted, hanem életed minden területén.

Internetes zaklatások

Míg az alkalmazás használható vicces, szórakoztató videók feltöltésére, sajnos sok esetben a TikTok a zaklatás platformjaként is nevezhető. Egyrészt vannak, akik mások videói felett ítélkeznek saját feltöltéseik által, ezzel akár nevetség tárgyává téve őket. De láthatunk olyan videókat is, amikben másokat gúnyolnak ki. Ezeknek elszaporodása és kezelhetetlenné válása pedig akár életveszélyes helyzetek és döntések felé irányíthatja a felhasználókat.

Nem biztonságos

A TikTokon nincsenek korlátozások, így lényegében bárki regisztrálhat. Ez pedig jó lehetőség lehet arra, hogy idegenek üzeneteket küldjenek például a manipulálható gyerekeknek, káros helyzetet generálva. De nem csak a gyerekek, hanem minden nő és férfi egyaránt veszélybe kerülhet, főleg akkor, ha nincsenek tudatában az internet sötét oldalával. Ezen kívül fontos felismernünk azt, hogy ezek a pár másodperces videók nem tükrözik a valóságot. Sok esetben félrevezetőek, hiszen a felhasználók ezen belül kizárólag csak a tökéleteset és a szépet mutatják meg magukból.

Ha az itt felsorolt hátrányok bármelyikét magunkénak érezzük, fontos, hogy beszéljünk róla! Kérjünk külsős segítséget, ha úgy érezzük, hogy a függőség jelét észleljük magunkon, vagy ha bajba kerültünk az applikáció által.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés