fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy környezetbarát ajándékkal sok szempontból tudjuk óvni a Földet. Ebben a cikkben bemutatjuk, miket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk, hogy ajándékozottunknak ne nőjön az ökológiai lábnyoma.

Nulladik lépésként a legfontosabb, hogy a meglepetés 100. hógömb helyett kérdezzük meg szeretteinket, barátainkat, hogy mire vágynak, mire van szükségük valójában. A hasznos ajándékok érnek a legtöbbet. Bár elképzelhető, hogy magas lesz az ára annak az ajándéknak, amit kérnek, de ilyenkor, ha van rá lehetőség fogjunk össze a család vagy barátok többi tagjával. Ezen kívül jó megoldás lehet még nagy családoknál a húzás, ahelyett, hogy minden gyerek apró, jelképes porfogót kapjon a polcaira.

Ezeket tartsd szem előtt

Ha úgy döntesz, hogy kész ajándékot vagy szolgáltatást vásárolsz, érdemes ott kezdeni, hogy hol készült ez a termék. A jelenlegi pandémiás helyzetben a hazai kézműves kis- és középvállalkozóknak most még jobban támogatásra van szüksége. De nem kell egyből nagy dolgokra gondolni: a férfi családtagok biztosan örülnek majd kézműves söröknek, a női családtagok pedig akár termelői ételeknek, kézműves szappannak. Ahhoz, hogy ajándékod ökológiai lábnyoma csökkenjen, válassz hazai vagy az EU-ban készült termékek közül.

Ezen kívül ajándékainkkal bátoríthatunk bárkit a környezetbarát életmódra. Vehetünk neki ilyen témájú könyvet, vagy a háztartás esetleg a mindennapok zöldítésére szolgáló tárgyakat: kulacsot, vászontáskát, higiéniás eszközöket. Ezeket beszerezhetjük a csomagolásmentes boltokban, megismertetve a csomagolásmentes alternatívát. A Ne pazarolj például készül karácsonyi csomagokkal.

Ezen kívül jöhet bármi, ami újrahasznosított vagy újrahasználható! Itt jöhet képbe a second hand, illetve összességében azok a termékek, melyek tartósak, minőségiek és nem fognak a kukában landolni egy-két használat után.

Gyerekeknek érdemes fából készült játékokat venni, hogy ne növeljük otthon a műanyag hegyeket. Sőt, bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat, és nézzünk körül a különböző Facebook csoportokban, például itt és itt, hátha valaki el tudja készíteni nekünk a megálmodott ajándékot.

Ezen kívül szem előtt tarthatjuk azt is, hogy olyan cégek termékeit válasszuk, akik valamilyen gazdasági, társadalmi, környezeti ügy mellé álltak. Például meglephetünk bárkit egy kedves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet támogató kitűzővel vagy például a Felelős Gasztrohős által készített falinaptárral.

Kézzel készített ajándékok

Hogyha évről évre egyre nehezebben megy a karácsonyra való hangolódás, idén könnyítsd meg a dolgod azzal, hogy te magad készíted az ajándékokat. Így év végére biztosan már az ünnepi meghittség fogja bekeretezni a napjaidat.

ajándék

Készíthetünk ínycsiklandó lilahagyma chutney-t, de bármilyen lekvárt vagy akár teakeverékeket. Ezeknek a hozzávalóit szerezzük be termelői piacokról, csomagolásmentes boltokból. Ha szeretünk kísérletezni, akkor érdemes kipróbálni arckrémek, testápolók, mosószerek, esetleg szappanok készítését házilag.

De teret adhatunk a kreatív énünknek is, köthetünk, hímezhetünk vagy varrhatunk akár kedves mintákat pólókra vagy vászontáskára. Ha szeretsz festeni, rajzolni, akkor alkoss egy képet. De például, ha hobbifotózol, akkor itt az alkalom, hogy készíts egy albumot!

Élmények

2020 nem az utazások és a szórakozás éve volt, ezért se a turizmus se a szórakozóipar nincs most itthon a topon. A rengeteg gyógyfürdő, gyönyörű kirándulóhelyek mind arra várnak, hogy újra felfedezzék őket. De mi is pont ugyanennyire vagyunk kiéhezve egy hosszabb távú pihenésre, a szürke hétköznapoktól távol. Éppen ezért érdemes lehet ajándékként adni például 2021 nyárra vagy második felére hazai szállásfoglalásokat. Vagy nézz körül, hogy melyik koncertet tartják meg jövőre itthon, és ha a kiszemelted kedvenc zenekara játszik, lepd meg egy belépőjeggyel! Ha pedig szeretnétek felfedezni a hazai kirándulóhelyeket, a KÉK túra is nagyon jó ajándék.

Csomagolás

Ami a csomagolást illeti, arra több alternatívánk van. Egyrészt megjelentek az újrahasznosított papírcsomagolók, amiket szinte bármelyik drogériában beszerezhetünk már. A natúr zsírpapír is szuper választás, ezt a postán tudjuk beszerezni. Fontos, hogy ne ragasszunk! Helyette használjunk lebomló madzagot kötözéshez, sokkal mutatósabb, is mint a cellux.

De ha nem akarjuk, hogy az ünnepek után a papírszelektívet naponta ürítsük, nézzünk be a szekrény aljára, ugye hogy találunk pár, az évek során felhalmozott ajándéktáskát? Nyugodtan használjuk őket idén, sőt addig, ameddig lehet!

Ezen kívül a vászontáska, pici szütyő is jó alternatíva csomagolásként, ráadásul így még ezzel is gazdagszik az ajándékozottad. Hiszen ezeket később használhatja majd a vásárlásai során, amivel kiválthatja az egyszerhasználatos műanyagzacskókat.

Az ajándék értéke

Idén talán különösen fontos, hogy ne megvásárolt ajándékokkal fejezzük ki szeretetünk mélységét. Ne drága parfümmel, ékszerekkel vagy órákkal bizonyítsuk elkötelezettségünket, helyette beszélgessünk, legyünk valódi társai egymásnak. Sokszor többet ér a minőségi együttlét holmi vásárolt tárgynál. Ezen kívül tartsuk szem előtt azt is, hogy szeretteinkre ne csak ebben az időszakban gondoljunk, hanem egész évben. Keressük és tartsuk velük a kapcsolatot, főleg, ha idén nem volt lehetőségünk sokszor találkozni velük.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek