fbpx

Aromaterápia: az illóolajok hatása

Van, aki hisz benne, és van, aki placebonak gondolja. Régen talán boszorkányoknak gondolták volna őket, ma aromaterapeutának nevezzük azokat, akik ezzel bővebben és mélyrehatóan foglalkoznak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mindenesetre nem lehet elmenni az egyre nagyobb iparággá nővő aromaterápia és az illóolajok természetes gyógymódja mellett. Ennek néztünk kicsit utána.

Amit az illóolajokról és az aromaterápiáról tudni érdemes

Ha egyszerűen akarunk fogalmazni az illóolaj a növény esszenciája, koncentrált folyadék, amely egy adott virág, gyógynövény, fa, esetleg fűszer illatanyagait tartalmazza. Ezt a legtöbb esetben gőzpárlással vonják ki.

De mindez természetesen nem mai tudomány, hiszen már az ókori Egyiptomban is használtak és készítettek illóolajokat. Sőt, hasonló módon készülnek például a parfümök is. Az orvostudomány, főleg a nyugati, már nem igazán nyúl ezekhez a módszerekhez, de napjainkban újra egyre többen kezdenek hinni benne.

A testre és lélekre egyaránt jótékony hatással lévő illóolajokat párologtatva, adott felületre bedörzsölve, esetleg belsőleg is alkalmazzák, persze az arányokra mindig fontos oda figyelni, így nem árt szakértőtől tanácsot kérni.

A gőzdesztilláción kívül, még hidegsajtolással is készülnek ilyen olajok. Azonban nem csak finom illatuk miatt hasznosak ezek, hiszen azon túl, hogy meg tudnak nyugtatni, javíthatják a hangulatunkat, és más érzelmeket is képesek kiváltani. Bizony az egészségre is jótékony hatással tudnak lenni.

Ezek az olajok a növény védelmi, vagy más néven immunrendszerének fontos részét képezik, így a saját egészségünk megőrzésére is hasznos anyagokat tartalmaznak. Minden illóolajban 100-300 hatóanyagot azonosítottak, amelyek alkalmasak megelőzésre és bizonyos problémák kezelésére is.

Azonban érdemes odafigyelni, mert nem minden olaj egyforma és nem csak a hatásokat értem ez alatt. A legtöbb bioboltban kapható olaj aromás olaj, amely csak illatanyagként használható. Általában az ilyen boltban kapható olajokhoz hozzáadnak valamilyen szintetikus anyagot is, így azok gyógyhatása gyengül vagy nem is érvényesül. Ezért nem árt utánajárni, honnan szerezzük be az adott illóolajokat, terápiás olajokat. Itt jönnek képbe az aromaterapeuták. Ők pontosan tudják milyen koncentrációban, az adott problémára vagy kérésre milyen illóolajra van szükség.

Csak hogy érzékeltessem, hogy mégis milyen koncentrációról beszélünk, például egy 15 ml-es citromolajhoz 75 citrom szükséges.

Miben segítenek az illóolajok

A legtöbb esetben az illóolajokat kiegészítő kezelésként szokták használni, tehát az orvosi szakvélemény nem elhanyagolható. De többek között nagyon jól alkalmazhatóak depresszió, bakteráliás fertőzések, húgyúti fertőzések, nátha, asztma, légzési nehézségek esetén. De akár meditáláshoz, relaxációhoz, elalváshoz is használhatjuk.

Az illóolajok általában belégzéssel vagy bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe: fürdő, masszázs, dörzsölés vagy inhalálás útján. Magunktól soha ne kezdjük el belsőleg alkalmazni, mert veszélyes is lehet!

Az alapvető illóolajok az aromaterápiában a babérolaj, ami segít az emésztési problémákban. Az eukaliptusz jó a megfázásra is. A germán kamilla enyhíti a menstruációs és klimaxos tüneteket. Emellett nem elhanyagolható a borsmenta sem, ami az emésztési panaszok, hányinger és fejfájás ellenszere, a rozmaring pedig a felpuffadás ellen használ. Nem lehet kihagyni a teafát sem, ami nagyszerű fertőtlenítő és jó a legúti megbetegedésekre is. Az ylan-ylang pedig a problémás, pattanásos bőrre hasznos, de enyhíti a depressziós és stresszes tüneteket, illetve a merevedéi zavart is. Természetesen ezeken kívül még több száz illóolaj ismert, amelyek különböző jótékony hatással bírnak.

Mire figyeljünk használatukkor

Összeségében az illóolajok jótékony és nem veszélyes dolgok, azonban néhány szabályt be kell tartani az alkalmazásukkor. Fontos, hogy a használatuk előtt tisztában legyünk, mire vagyunk allergiások, és hogy egy adott olajból mekkora mennyiséget szabad és milyen formában használni, hiszen számos mellékhatása lehet. Kiválhatnak allergiás reakciót, bőrkiütést, májkárosodást, vagy éppen fejfájást is, ha nem jól használjuk őket.

Belsőleg csak és kizárólag szakember tanácsai és jóváhagyása mellett szabad alkalmazni, hiszen ezek koncentrált anyagok, így kis mennyiségben is veszélyesek lehetnek. Egy bizonyos anyagot pedig ne használjunk sokáig, mert irritációt okozhat.

Mielőtt elkezdünk alkalmazni egy illóolajt, csináljunk allergiatesztet: vagyis cseppentsünk egy nagyon kicsit egy adott bőrfelületre és figyeljük meg 24 órán keresztül, történik-e elváltozás.

A legfontosabb pedig, hogy keressünk fel egy szakembert, aromaterapeutát, aki pontosan felfogja mérni az állapotunkat, kikérdez az esetleges veszélyfaktorokról és betegségeinkről és ennek megfelelően fog illóolajat javasolni és elmondja annak a pontos használatát.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32