fbpx
A hideg és a száraz levegő nem csak bőrünk számára okoz nehézségeket, a hajunk is megsínyli ezt az időszakot. Azonban, ha kicsit több figyelmet szentelünk ilyenkor az ápolásnak, akkor megóvhatjuk hajunkat a zord időjárás okozta károktól.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kinti hideg, és az ezzel párhuzamosan kezdődő fűtés szezon nem túl szerencsés időszak a szervezetünk szempontjából. Kiürülnek a vitamin tartalékok, fáradékonyabbak, olykor levertebbek vagyunk, mint máskor, a radiátor termelte hő pedig szárítja a bőrünket, akárcsak a kinti hideg. A változásra pedig a hajunk is reagál. A hőmérséklet csökkenésével a faggyúmirigyek lassulnak, kevésbé termelnek, a hajhagymák környékén változik a vérkeringés is. Ez egy természetes folyamat, aminek hatására több hajunk hullik ilyenkor, mint általában, de ettől nem kell megijedni.

Mindeközben viszont a benti meleg és a sok sapkaviselés újra beindítja ezeket a mirigyeket. Utóbbi hatására például észrevehetjük, hogy gyorsabban zsírosodik a hajunk. Ez azért van, mert a sapka – főleg ha szoros – a fejbőrünkhöz nyomja a hajszálakat, amik ezáltal több olajat vesznek fel, ráadásul olykor túlságosan is meleget csinál, ami még inkább stimulálja a faggyútermelést. Ezért szokták javasolni, hogy lazább szövésű sapkát hordjunk, ezzel könnyítve a fejbőr szellőzését. Sokan pedig inkább nem hordanak semmit, hogy megőrizzék frizurájukat, viszont ez sem jó megoldás, mert ha nagyon lemegy a hőmérséklet, megfázhatnak a hajhagymák, ami további hajhulláshoz vezethet. De a megfelelő fejfedő mellett ilyenkor extrán szükség van a külső és belső táplálásra is!

Hidratálás

Télen kevésbé esik jól egy pohár hidegvíz, mégis próbáljuk szinten tartani a szükséges bevitel mennyiségét, mert a hajunkra ez ugyanannyira hatással van, mint szervezetünk bármelyik részére. Ehhez segítségül szolgálhatnak bizonyos applikációk, amikről itt írtunk nektek. Ihatunk esetleg gyógyteát is hidratálás céljából, de csak olyat, ami nem tartalmaz fekete- vagy zöldteát, hiszen az pont, hogy elvonja a vizet a szervezetünkből.

Alkalmazzunk olajokat pakolásként, amit akár egész éjszaka a hajunkon hagyhatunk, és csak reggel mossuk le. Leghasznosabb ezek közül a kókusz, a jojoba, a búzacsíra és az olíva, mert ezek táplálják, vitalizálják a hajat. Különösen figyeljünk a hajvégekre, amik ilyenkor még jobban kiszáradhatnak. A nap folyamán ezeket bármikor olajozhatjuk egy picit, csak arra ügyeljünk, hogy a töveket ne érintsük túl gyakran.

Igyekezzünk mindemellett olyan sampont és balzsamot használni, ami természetes összetevőket tartalmaz, akár az említett olajok bármelyikét, hogy a hajmosás is táplálás legyen egyben. Amennyiben tudjuk, kerüljük továbbra is a magas hő használatát hajunkon. Ha egész nap otthon vagyunk, és be van kapcsolva a fűtés, akkor felesleges hajszárítóhoz nyúlni. Fontos megjegyezni itt azt is, hogy sose használjunk hajvasalót vagy göndörítő eszközt vizes hajra, mert lényegében olyan hatást érünk el vele, mintha felforralnánk a nedvességet, ezzel pedig megint csak ártunk. Viszont ha nincs lehetőségünk rá, hogy hajmosás után órákig a meleg lakásban időzzünk, akkor mindenképpen szárítsuk meg teljesen a hajunkat, mert a nedves fejbőr könnyen megfázhat, és – ahogyan az elején is írtuk – ez durvább hajhulláshoz vezethet, sőt korpásodást is előidézhet.

Vitaminok

Az egészséges hajhoz szükséges az A, B, E vitaminraktárainkat feltölteni, illetve nyomelemek tekintetében odafigyelni a vas a jód a cink és a folsav bevitelére. Ezeknek a vitaminoknak a nagy részét megtalálhatjuk például abban a juice-ban, aminek receptjét itt írtuk le nektek. Emellett pedig hasznos ásványianyag források a magok, ezeken belül is a hajnak a mandula és a szezámmag tesz különösen jót, de magas a cink tartalma például a brokkolinak, a zabnak és a quinoának is, a hüvelyesek pedig vasban gazdagok, különösen a vörösbab és a szójabab.

Mindezeken túl pedig ne essünk kétségbe, ha nem tündököl a hajunk úgy, mint az év többi részében, hiszen ez egy teljesen természetes folyamat, ami a tavasz beköszöntével változik majd! Amit még hasznos, ha megteszünk, hogy 3-6 havonta a végéből vágunk egy keveset – vagy akár többet – mert ezzel is frissítjük hajunkat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek