fbpx

Ezt kaptam a Csendben Nő 1. konferenciájától

Pár hete megjelent egy konferenciasorozat, a Csendben Nő eseménye online. Az előadók között nem láttam mást, csak nőket, számomra ismerős és kevésbé ismerős neveket. Gondolkodás nélkül regisztráltam és kíváncsian vártam, mit kaphatok az eseménytől.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Csendben Nő konferenciasorozatot Pocsai Loren és Horváth Bernadett szervezték. Előző és egyben első hétvégéjén közel négy napon keresztül csatlakozhattunk különböző interaktív workshopokhoz, előadásokhoz, kerekasztalbeszélgetésekhez. A nagyon sűrű programbontás miatt sajnos végül csak négy előadáson tudtam részt venni. Viszont ez a négy előadás is eleget adott ahhoz, hogy elgondolkozzam saját nőiségemről, és az életem ehhez kapcsolható területeiről. Ezért a cikkben szeretnék pár soros beszámolót írni a hallott előadásokról, és egyben felhívni a figyelmet arra, hogy miért is hiánypótló ez a program. Jövő héten lesz a következő része, amit mindenkinek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlok!

Kerekasztal beszélgetés – Mohács Nusival és Sipos Melindával

Ökotudatos mindennapokról hallhattunk egy beszélgetést Nusival és Melindával. Nusi a Shamobags márka, Melinda pedig a Ligeti Csomagolásmentes bolt megalapítója. Valószínűleg napokig lehetett volna hallgatni előadásukat, amit két órába kellett besűríteniük. Mindig szeretem a személyes történetekkel megfűszerezett mondanivalókat, azokat, amikről Nusi és Melinda is beszámolt, hogy hogyan találtak rá a környezetvédő útra, mit képviselnek, és mindez hogyan mutatkozik meg a mindennapjaikban. Számomra elképesztően ösztönző a hozzáállásuk a témát illetően és megnyugtató volt a többször elhangzó gondolat, miszerint ők sem a végletességre, sokkal inkább a kényelmes arany középútra bátorítanak mindenkit, aki a fenntartható életmód felé szeretne lépéseket tenni.

Kerekasztal beszélgetés – “A nő háromszor” – Varga Dórival, Antonia Vaial és Wilson Lucával

Varga Dóri jelenleg Kaliforniában él, „költő, anya, kreatív, nő” – olvashatjuk a bemutatkozásában. Antonia Vai svéd – magyar származású, Magyarországon élő énekes-dalszerző, zenei producer. Wilson Luca ghánai-magyar jelenleg Tenerifén él, tanít. Mi a közös hármukban? A kollaborációikon kívül egy elképesztő megélés és nyitottság a nőiség felé. Nem is meglepő, hogy hármuk kerekasztal beszélgetésében többek között az anyaság, a feminizmus és a nőiség kapott helyet. Nyíltan meséltek nekünk tapasztalataikról, mint anya vagy mint nő, rávilágítva arra, milyen fontos szerepünk is van a világban.

Szőllősi Nóra – Munka 9-től 5-ig? A női produktivitás ritmusa és rejtelmei

Szőllősi Nórát ciklusmesékként többen ismerhetitek már. Instagramon posztjai menstruációs ciklustudatosság és női ügyekről szólnak. Előadásában egy nagyon érdekes témát feszegetett kezdésképp, mégpedig azt, hogy a modernkor munka idejét, tehát a hétköznapi 9-5 közötti idősávot nem a nőkre szabták. Ezen kívül végig vettük, hogy hogyan épül fel a menstruációs ciklusunk. Én személy szerint már többször belevetettem magam a témába, mégis sok újdonságot kaptam az előadástól. Nóra évszakokra bontotta a női ciklust, és eszerint mentünk sorba a lehetséges tüneteken, érzeteken, hangulatokon, és azon, hogy mi a legjobb nekünk egyes „fázisokban”. Aztán jött a meglepetés, egy 15 perces tánc, amikor a több mint 200 hallgató az előadókkal együtt, Nóra lejátszási listájára táncolt. Ha eddig kerested a választ, hogy mire lehet szükséged egy szombati borongós napon, a válaszom határozottan az, hogy közösségi táncra!

Kerekasztal beszélgetés – Geréb Ágnessel, Weichinger Andreával, Bálintfy Eszterrel és Nyebolszin Paulinával

Ez volt az az előadás, amihez a leginkább közömbösen (a szó jó értelmében) álltam hozzá, és amitől aztán a végére a legtöbbet kaptam. Az említett előadókról nagyon dióhéjban azt érdemes tudni, hogy háborítatlan körülmények között hozták világra gyermekeiket, továbbá elvégezték a dúla képzést. A beszélgetés mégis egy olyan irányba indult el, amivel véleményem szerint sokan tudtunk azonosulni: fókuszba került az elengedés. Négy édesanya beszélt nekünk a születésen kívül a veszteségről, a halálról. Mindenki számára nehéz témák, olyanok, amikről nem szívesen, vagy csak ha számunkra nagyon biztonságos körülmények között tudunk beszélni. Az előadók valós tapasztalataikból és olyan végtelen elfogadással adtak nekünk mégis mindehhez útravalót, amit azt hiszem, sokszor elővehetünk majd nehéz helyzetekben.

Borítókép forrása: Csendben nő Facebook cover fotó

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32