fbpx
Tudom a legtöbb emberben zsigerileg elindul valami szemtikkelős érzés, ha azt mondják nekik magyar filmek. Én őszintén sosem értettem ezt, mert szerintem nagyon sok jó és értékes alkotás van. Elhoztam nektek párat a saját kedvenceim közül.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Bibliothéque Pascal

Ha nekem valaki azt mondja Hajdu Szabolcs, én egyből izgatott leszek, mert még nem nagyon jött ki olyan alkotás a kezei közül, ami nekem ne tetszett volna. Ezt a filmet még kamasz koromban láttam, egy kis vidéki művészmozi pár soros mozitermében, de egy életre megragadt bennem. A történet főszereplője Mona Paparu, egyedülálló anyuka, akit egyébként Szabolcs felesége, Török-Illyés Orsolya alakít. Egy külföldi utazás miatt kislányát nagynénjére kell hagyni, akitől aztán a gyámhatóság elveszi. Amikor Mona visszatért, szembe kell néznie tetteivel. Egy csodás történeten keresztül ismerhetjük meg Mona szerelmeit, nyugat-európai útjának kálváriáját.

Kontroll

Nemrég, miközben az egyik metró mozgólépcsőjén zötykölődtem lefelé, hallottam, ahogy pár 16 évesforma srác arról beszélt: „tudod, az a film, ami a metróban játszódik, amikor még a kocsiban is voltak kallerok”. Ekkor jöttem rá, milyen generációkon átívelő hatású magyar film is ez. Antal Nimród első alkotási között szerepel a Kontroll, ami egy kissé szürreális világot mutat be, egy csipet magyar valósággal fűszerezve. Szerelem, vicces monológok és párbeszédek, amelyeket azóta is idézgetünk, na meg Csányi Sándor, aki akkor még nem, mint a magyar filmek ügyeletes szépfiúja bizonyította, hogy milyen tehetséges.

Liza, a rókatündér

Talán az egyik legismertebb magyar film, ami a legtöbb embernek újra visszaadta a magyar filmekbe vetett hitét. Ujj Mészáros Károly alkotása már csak zenei és a képi világa miatt is egy igazi élmény, de a nem szokásos története miatt is érdemes megnézni. Egy nem hétköznapi szerelmi történet, amely még egy kis japán mitológiával is megismertet minket. Váratlan halálesetek, vicces jelenetek és az igazi szerelem egy helyen.

Lora

Herendi Gábor filmjét kamasz koromban szerintem vagy százszor megnéztem, pedig nem egy könnyű film. Lora egy gyönyörű nő, aki évek óta egyedül él, annak ellenére, hogy barátja halála óta, aminek szemtanúja volt, megvakult. Lora bár menekülne a múltja elől, de az nem engedi, ahogy Gerit, az egykori szerelme öccsét sem, akiknek a sorsa újra keresztezi egymást. Csodás film a szembenézésről, a szerelemről és arról, hogy a múltunk elől valóban nem lehet menekülni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32