fbpx

Férfiaknak szükséges szűrővizsgálatok

Bár a szűrővizsgálatok hallatán előbb jutnak eszünkbe a nők, az egészség mindenkinek fontos. Ezért akármilyen kellemetlen is ellenőrzésekre járni, alkalmanként muszáj megtenni, elővigyázatosságból. Összeszedtük melyek ezek a fontos vizsgálatok.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A férfiakkal kapcsolatban két problémát szoktak emlegetni a legtöbbször. Az egyik a szív és azzal kapcsolatos betegségek, a másik pedig a prosztata lehetséges elváltozásai. Ám ezeken túl is akadnak még vizsgálatok, amikre jó, ha ellátogatunk időnként.

A szív tekintetében figyelni kell a koleszterinszintre és a vérnyomásra, amiket befolyásolhatja többek között az étkezés, a mozgás, és a stressz is. Ha mindezekről gondoskodik valaki, akkor csökkentheti a kockázatot, ám javallott 20 éves kor felett 3-5 évente, 30 éves kor felett minimum 2-3 évente, 40 felett pedig akár évente elmenni egy összetett ellenőrzésre. Ilyenkor teljes vérképet, vércukorszint és koleszterinszint vizsgálatot, testtömegindex számítást, vérnyomás mérést, és vizeletvizsgálatot is kérjünk, hogy minden lehetséges problémát kiszűrhessen a kezelőorvosunk. 

Érdekes módon a hererák pont fiatalabb korban jellemzőbb betegség, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy 35 éves korig viszonylag rendszeresen, nagyjából évente járjon ezzel kapcsolatos szűrésre minden férfi. Havonta egyszer pedig magukat is vizsgálják meg tapogatással, hogy éreznek-e bármi elváltozást. Természetesen 35 év felett sem hátrány, ha pár évente ellátogatunk ez okból az orvoshoz, hisz mindig jobb biztosnak lenni a dologban.

Az oly sokat emlegetett prosztata problémák jó esetben csak 50 év felett fordulnak elő, ezért a szűrést is ehhez a korhoz kötik. De ha valakinek a családjában már volt ilyen beteg, akkor neki fontos lehet már korábban elkezdeni a rendszeres ellenőrzést. A 40-50 felettiek számára lényegesek lehetnek a különböző rákszűrések is, mint a vastagbél vagy a bőrrák szűrése alkalmanként.

Ezeken túl pedig érdemes szemvizsgálatot is végezni mindenkinek pár évente, idősebb korban már esetleg évente. A kor előrehaladtával pedig nagyobb hangsúlyt helyezni a vércukorszint figyelésére, a cukorbetegség elkerülése érdekében.

Mindazonáltal természetesen, ha bármilyen problémát észlelünk magunkon, akkor ne várjuk vele, azonnal forduljunk orvosi segítségért. Illetve amennyiben bármelyik – a felsoroltakon kívüli –  betegség gyakori a családunkban, akkor azt is vegyük komolyan, hiszen megelőzni, vagy időben kezelni valamit még mindig jobb, mint túl későn felfedezni a bajt.

A nők egészségével kapcsolatos cikkünket itt találjátok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32