fbpx

Spirulina, Maca, Acai, Camu camu.. eszik vagy isszák?

Hangzatos nevek, igaz? Annyit elárulunk, ezek nem divatmárkák, hanem élelmiszerek. A legelterjedtebb szuper poroknak jártunk utána, mire használhatjuk és egyáltalán kell-e fogyasztanunk ezeket?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Talán már te is hallottad ezeknek a külföldi csodaszereknek a nevét, esetleg belefutottál valamelyikbe a bioboltban vagy az internet csodavilágában. Ezeket az élelmiszereket superfoodnak nevezzük, mert rengeteg pozitív hatásuk van az emberi szervezetre. Egy korábbi cikkünkben írtunk már hazai, szezonális változatukról, most pedig az általában por formájában kapható extra verziókat tekintjük át.

Spirulina

A Spirulina kék és zöld változatban létezik, eredetileg Dél-Amerikából és Dél-Afrikából származik. Ma már azonban a világ több pontján is termesztik, mióta rájöttek pozitív hatásaira. Érdekessége, hogy azon kevés élelmiszerek között szerepel, amiket az űrhajósok is fogyasztanak. De mi is ez? Nem más, mint egy alga fajta, amit kiszárítva és porosítva hozzákeverhetünk turmixunkhoz. A spirulina szervezetünk szempontjából a következő jellemzőkkel bír: nagyon magas antioxidáns tartalmú, ezért jó fegyver lehet a rákos megbetegedések megelőzésében. Képes csökkenteni az allergiás tüneteket, és a rossz koleszterin – az az LDL – szintjét is. Magas a növényi fehérje tartalma, ezért hasznos lehet a vegetáriánusok és vegánok számára, illetve klorofilból és vasból is bőven találunk benne.

Maca

A maca egy gyökeres növény, ami a perui hegyek zord időjárási viszontagságaiban éldegél. Úgynevezett adaptogén fajta, ami azt jelenti, hogy remekül alkalmazkodik a körülményekhez. Kinézetre talán a fehérrépa és a retek keresztezése juthat eszünkbe róla, és felhasználása ezekhez hasonlóan a gyökérzetből történik. Szintén por formájában, folyadékba, joghurtba keverve érdemes fogyasztani, mégpedig a következő jótékony hatások miatt: kedély és memória javító, csökkenti a stressz hormont, ezáltal pedig az ösztrogén szintet is javítja. Beállíthatja ezeken túl a vércukorszintet és az energiaellátást is megfelelően szabályozhatja.

Acai

Az acai egy bogyós gyümölcs, ami az amazóniai esőerdőkben található meg. Termése a szőlőéhez hasonlít, csak sötétebb, kékes-bordós színe van, és valamivel kisebb a mérete, ízben pedig inkább feketeribizli jellegű. Smoothie-tálban más gyümölcsökkel összeturmixolva a legnépszerűbb, ezt acai bowl-nak is szokták nevezni. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy ez is erős antioxidáns tartalommal bír, segíti a sejtszintű károsodások gyorsabb gyógyulását, és hatással van az anyagcserére is. Tartalmaz omega-6 és omega-9 zsírsavakat, illetve mikrotápanyagban és E vitaminban gazdag. Támogatja a szív-és érrendszert és a koleszterinszintet is szabályozni képes. Mindezek miatt a világ egyik legegészségesebb élelmiszereként tartják számon.

Camu camu

Nevével ellentétben ez a növény sem kamu! Haha… Az amazóniai erdőkből származik, ahogyan az acai is, és ennek gyümölcse szinte egy az egyben úgy néz ki kívülről, mint egy kisebb ringlószilva, ám félbevágva inkább szőlőszemre hajaz. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyjából 60-szor annyi C vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Ezen kívül szintén magas az antioxidáns tartalma, olyannyira, hogy körülbelül tízszer annyi mennyiség van benne, mint egy áfonyában, de még a gyömbérben találhatónak is nagyjából a 4-5-szöröse. Nem mellesleg egyfajta kedélyjavítónak is tekinthető, valamint erősíti az immunrendszert, ezért a téli időszakban folyadékba keverve mindenképpen a hasznunkra válhat! Vasat, kalciumot és béta karotint is található benne, ezért a bőrnek és a csontoknak is támogatást nyújthat.

Összességében ezekre a növényekre tényleg csodaszerként is tekinthetünk, hiszen nagyon nagy hasznunkra válhatnak. Ám Abbey Sharp, dietetikus szerint ezekre a hétköznapjainkban nem feltétlenül van szükségünk, ha igazán kiegyensúlyozott, és minőségi nyers zöldségben és gyümölcsben gazdag étrenden élünk. Viszont télen, és egyéb olyan esetekben, mikor nincsen erre lehetőségünk, vagy éppen gyengélkedünk, esetleg olyan egészségügyi problémánk van, amiben segíthetnek ezek a szuper porok, akkor mindenképpen adjunk nekik egy esélyt!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32