fbpx

„A testmozgáson túl, megnyugvást, elfogadást, teljes ellazulást nyújt az AdniJóga” – interjú az AdniJóga önkénteseivel

A jóga jótékony hatásairól már mi is megannyi cikkben meséltünk. Ezt ismerte fel az AdniJóga is, akik társadalmi vállalkozásként jógaórákon keresztül segítenek traumákat átélt, nehéz élethelyzetbe kényszerült felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az AdniJóga története Kalmár Annával kezdődött egy görög szigeten. Anna angol tanítás céljából utazott önkéntesként chiosi menekülttáborhoz, ahol végül a mozgásra és kikapcsolódásra fordította fókuszát. Az itt élő szír és afgán menekült nőknek tartotta élete első jógaóráját 2017 végén. Ezt a szemléletet megtartva alapította meg egy évvel később itthon az AdniJógát. Működésük során a cégeknek vagy magánszemélyeknek tartott jógaórákból befolyt összegből olyan jótékony órákat tartanak, mely különböző hátrányból induló személyekre specializálódott.

Az interjúban Andorkó Judittal, az Adnijóga kommunikációs munkatársával, illetve Magony Dórával és Hámori Mártival jógaoktatókkal beszélgettem.

A jóga mind a hármatoknál a közös kapcsolódás, de úgy gondolom, hogy minden embernek más okból jön az életébe. Nálatok ez hogyan alakult? Miért kezdtetek el jógázni?

Judit: Nekem teljesen racionális döntés volt. Tudtam, hogy egész életemben ülni fogok, és szerettem volna megvédeni a hátamat. Tanítani sem terveztem, csak célom volt úgy gyakorolni a jógát otthon, hogy ne tegyek kárt magamban. Természetesen azóta ez megváltozott, és a jóga mára az életem gyökeres részévé vált. Hamar eljött a pont, hogy tovább is adjam, amit tapasztaltam.

Dóri: Eleinte a jógáról sok mindent nem tudtam, azon kívül, hogy érdekelt és szerettem volna kipróbálni. Volt egy kolléganőm, aki éppen végzett egy oktatói képzésen, és ő kezdett órákat tartani a kollégáknak. Vele kezdtem el jógázni, rajta keresztül kezdtem megismerkedni az irányzatokkal. Ő a sivananda jógát képviselte, ami számomra is nagyon szimpatikus lett, így ezen az úton indultam el. Azóta megismerkedtem a jóga filozófiai hátterével és tágabb kereteivel is, 6 éve vagyok oktató.

Márti: Én a jógával akkor ismerkedtem meg, mikor a harmadik gyermekemet vártam. Szerettem volna, hogy az egy meghitt várandóság legyen. Akkoriban úgy éreztem, hogy kevés az energiám. Elkezdtem először kismamajógára járni, hogy megnyugodjak, energiát gyűjtsek, tudjak kapcsolódni a babámmal. Végül nagyon szép volt a terhességem. Majd megszületett a kislányom, ezért egy ideig nem tudtam részt venni jógaórákon, de folytattam a gyakorlást. 7 éve végeztem el az oktatóit, mert úgy éreztem, hogy szeretnék továbblépni, hogy jobban megértsem a jóga rendszerét. Folyamatosan képzem magam, jelenleg jógaterapeutának tanulok.

Fotó: AdniJóga

Meg tudnátok fogalmazni, hogy nektek mit ad a jóga?

Judit: Eleinte azt a szükségletemet igyekeztem kielégíteni a jógával, hogy legyen egy olyan kikapcsolódás, ami mozgás is, de közben magamra vonódik a figyelmem egy egész napos rohanás után. Azóta már sokkal többet ad: életmódot, filozófiát. Még abba is bekapcsolódik, ami alapján meghozom a döntéseimet.

Dóri: Én leginkább az összerendeződést szoktam érezni, amikor a matracra állok. Bármerre is voltam szétforgácsolódva előtte, a jóga összerendez és segít visszatalálni önmagamhoz. Sivananda jógában van egy fix gyakorlatsor, aminek érdekessége, hogy bár mindig ugyanazt csinálom, mégis mindig egy kicsit más a gyakorlás attól, hogy én hogy vagyok, hogyan érkeztem a matracra és mennyire feszegetem a határaimat. Emellett tudatosságot, harmóniát, koncentrációt is ad a mindennapokban.

Márti: Én is ugyanezeket tudnám mondani. Ez egy életforma, ami minden szinten hat. Nemcsak a testemre, lelkemre, hanem a környezetemre is. A gyereknevelés sokszor kihívásokkal teli, ezért az sokat segített, hogy a jóga által mindig volt és van is énidőm. Amikor csak befelé figyelek, kialakul egy belső béke, amit sokáig tudok képviselni a külvilágban is, miután leléptem a matracról.

Az AdniJóga hogyan, milyen programokon keresztül tudja mindezt képviselni?

Judit: Mivel az összes óránk online térbe vándorolt át, sok új céges partnerünk lett. Ennek köszönhetően még több embernek tudunk segíteni, és ezáltal több forrás jut a jótékony órákra is. Az utóbbi időben egyre nőtt a sajtómegjelenések száma is, örülünk, hogy vannak erre extra platformok. Nemrég például a Startup Safarin voltunk jelen! Ehhez hasonlóan különböző rendezvényeken képviseljük az AdniJógát. Ezen kívül lesz egy trauma-tudatos jógaoktatói képzésünk is áprilisban. Mi ebben hiszünk, eszerint oktatunk. A jógaoktatói képzést pedig azért szerveztük, mert nem szeretnénk, hogy csak az AdniJóga kiváltsága legyen ez a módszer. Úgy érezzük, nagy az érdeklődés arra, hogy egy ilyen szemléletmóddal megismerkedhessenek a jógaoktatók.

Fotó: AdniJóga

Mit kapnak a sérült gyerekek szülei az AdniJógától a testmozgáson túl?

Dóri: A sérült gyerekeket nevelő szülők csoportja egy szűrtebb csoport. A tagjai ebben a témakörben érintettek, ezért kialakul egy közösség, közösségi légkör. Nagyon nagy szükségük van a megnyugvásra, énidőre, befelé figyelésre. Ez a rész megérinti őket. Alapvetően egy biztonságos, elfogadó, nyitott légkör megteremtése fontos ezeken az órákon.  Egy kicsit szerintem mindannyian edukáljuk is őket a jógával kapcsolatban. Minden órába csempészünk a jóga alapelveiből is.

Márti: Fontosnak tartom a jógát eljuttatni az emberekhez és különösen szívügyem, hogy sérült gyerekeket nevelő szülőket taníthatok. Úgy gondolom, hogy fizikailag is nagy szükségük van erre a mozgásformára. Hiszen a szülők sokat emelgetnek, igénybe van véve a testük. A testmozgáson túl, megnyugvást, elfogadást, teljes ellazulást nyújt az AdniJóga. A jelen helyzetben az online oktatás is nekik kedvez, így nem megy el idő az utazásra. Hiszen sokuk számára a héten csak ez az egy óra van, amikor magukkal foglalkoznak. Amit én még próbálok nyomatékosítani az az, hogy mindenkiben ott van az erő. Ezt kell megtalálniuk magukban, ami segít, hogy utána erővel tele képesek legyenek kimenni a szobából, és ott folytatni ahol a jógaóra előtt abbahagyták. Ezt tanítom a béke és nyugalom elérésén túl.

Dóri: Amellett, amit Márti mondott, nekem még eszembe jutott az, hogy ennél a csoportnál, mint minden Anyánál, felmerül a bűntudat érzése is, hiszen jóga közben csak magukra szánják az időt és nem a gyermekükre. Kellett ehhez idő, hogy átforduljon, hogy elfogadják, ez nekik is jár. Ha ő jól van, akkor utána a családjával, a gyerekeivel egészen máshogy tud lenni.

Van esetleg olyan személyes élményetek, ami az AdniJóga keretein belül történt és nagyon meghatározó volt számotokra?

Judit: Számomra nagy élmény és örülök úgy összességében annak, hogy bekerült az AdniJóga az életembe. Gyakorlatilag az összes oktatói találkozó, a heti megbeszélések mind feltöltenek azon túl is, hogy természetesen ezekkel feladatok vannak. Valahogy ez egy teljesen más munka, mint a többi, amit mindennap csinálok.

Dóri: Nekem is nehéz lenne egy dolgot kiemelni. Egyrészt jó érzés valamit csak úgy, önzetlenül tenni, bármilyen ellenszolgáltatás nélkül. De alapvetően az egész közösség, az oktatók is, és bárkivel, akivel az AdniJóga keretein belül kapcsolódtam, nagyon jó emlék és élmény.

Márti: Igen, én is szinte ugyanezeket emelném ki. Az önkéntesség, az, hogy tudok segíteni, adni, és persze a közösség, illetve hogy sok új feladat megtalált az AdniJógán keresztül. Számomra például az is érdekes élmény volt, mikor felvettük az online jógaórákat. Nem szerettem volna szerepelni, de utána mégis jó érzés volt, hogy megcsináltuk. Segített, hogy bátrabb legyek dolgokban. Ezen kívül emlékezetesek azok a rendezvények, ahol az AdniJógát képviselhettem, az oktatók, a csoportommal, az anyukákkal való rendszeres jógázás, a velük való kapcsolódás, a visszajelzések nagyon sokat jelentenek. Jó látni óra után, ahogy kisimulnak, ragyognak. Nekem ez ad a legtöbbet.

Fotó: AdniJóga

Hogyan lehet titeket támogatni?

Márti: Velem pont történt egy érdekes esemény. Megkeresett egy hölgy, aki hallotta, hogy tartunk jótékony jógaórákat. Neki kozmetikája van és felajánlott egy-egy kezelést ingyen a sérült gyermekek anyukáinak heti vagy kétheti rendszerességgel.

Judit: Igen, akár ilyenekben is lehet gondolkodni! Van például egy magyar márka a Pizsi. Ők minden eladásukból 100 forintot hónap végén összesítve átutal az AdniJógának. A céges szektor a céges jógával tud minket hosszú távon támogatni, de náluk is van lehetőség akár eseményjógákra, illetve egészség, családi napokon szoktak minket hívni. Nem mindig jógával, hanem meditációval kapcsolatban is.

Magánszemélyeknek van egy Patreon oldalunk, amit most a pop-up órák megszűnése miatt hoztunk létre. Ide töltünk fel kéthetente jógavideókat és exkluzív tartalmat. Utóbbi tartalmaz híreket a mindennapjainkról, főleg a jótékony óráinkról, mivel ezekről kicsit másképp kommunikálunk a publikus, social csatornákon. Ott nem szoktunk fényképeket megosztani a jótékony csoportok résztvevőiről. Ez egy tudatos döntés, ellenben ebben a zártabb közösségben több lehetőségünk van etikusnak maradni. Emellett van olyan opció is, hogy egy havi összeggel támogatnak minket. Továbbá a weboldalon PayPal-on keresztül is tudunk fogadni anyagi felajánlást.

Borítókép forrása: AdniJóga

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés