fbpx

Az örök ellenség: a cellulit, avagy a narancsbőr

Nagyon kevés nő van-aki mégis, azt pedig utálom-akin nem fedezhető fel, legalább egy kevéske cellulitisz, vagy más néven narancsbőr. De mitől alakul ki ez makacs és zavaró bőrhiba, és az esztétikai deficiten túl, akadnak-e egészségügyi problémák is vele? Olvass tovább!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi is az a narancsbőr

Egy kis személyes rész, hogy nekem elég korán megmutatta magát a narancsbőr, főleg a combom környékén. Ennek megfelelően kentem én már mindenféle csodakrémmel, olajjal, még egyszer egy kezelésre is elmentem (nyugi, kuponnal), és persze, én is tekertem be magamat fóliával órákra aszalódni. Szóval tőlem ne várj megfejtést, hogy mitől fogod napok alatt levarázsolni a hátsódról a narancsbőrt. Ilyen nincs. Viszont, ha megértjük a kialakulása okait, akkor máris közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Tehát, a narancsbőr vagy tudományosabban szólva cellulit nem más, mint a bőr alatti zsírsejtek jól látható kitüremkedése. A zsírszövetek közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepehupássá válik. Főleg a fenék és a comb környékén látható, mivel itt található a legtöbb zsírraktár.

Amikor a megnagyobbodott zsírsejtek valami miatt meglazult kötőszöveti rostok közé tömörödnek, már ki is alakul ez a látvány a bőrőn.

Miért alakul ki

Bár én magam se szeretem, amikor valaki folyton arról beszél, hogy hát ez vagy az neki genetika miatt van, nem lehet tagadni, hogy a narancsbőr esetében is fennáll ez a veszély. Ugyanis vannak emberek, akiknek genetikailag lazább a kötőszövetük. Arról nem is beszélve, hogy ez például egy terhesség után jócskán megtud nyúlni. Létezik tehát családilag öröklött kötőszöveti gyengeség.

Nem meglepő módon leginkább a nem megfelelő táplálkozás, a méreganyagok felhalmozása, na meg a mozgásszegény életmód is jócskán hozzájárul a kialakulásához. Ami pedig még nagyobb egészségügyi kockázatot is hordoz magában, az a nyirokrendszer nem megfelelő működése, ami miatt a méregtelenítés folyamata nem működik jól a testben.

Bennem egy ponton az a kérdés is felmerült, hogy miért nem, vagy csak kevésbé látok narancsbőrös férfiakat a strandon flangálni? Ennek többek között az az oka, hogy a nőknek sokkal lazábbak a kötőszöveteik, többek között azért, hogy egy esetleges terhesség során a bőr sokkal jobban megtudjon nyúlni. Ez tehát szimpla genetika, a férfiak javára.

Kezelése, megelőzés

Nyugi ez nem az a rész, ahol majd megpróbálok neked eladni valami kamu krémet vagy kezelést. Inkább csak szeretnék felsorolni pár lehetőséget, amivel csökkentheted ezt a problémát, nem mellesleg pedig az egészségedért is tehetsz.

Első körben, nem árt idejében felismerni a problémát. Amikor még ránézésre nem látszik semmi a bőrön, azonban azt összecsípve nem a korábban megszokott rugalmas bőrt érezzük. A narancsbőr akkor kezd kialakulni, amikor a tested egy adott területének a vér- és nyirokkeringése nem működik megfelelően, így ezen a tájékon időben el lehet kezdeni például az olajos masszázst, de az sem árt, ha próbálunk figyelni az étkezésre, sportra, vízfogyasztásra.

A legtöbb torna, krém, tekercselés stb. csak felületi módon ad megoldást, de a problémát nem kezeli. Vagyis a testrész kötőszövetének lazulását, és a zsírsejtek méretének csökkentését.

A narancsbőr csökkentésére javasolt étrend-kiegészítők az anyagcsere gyorsítását, a keringés javítását, a nyirokkeringés fokozását, valamint az ösztrogén anyagcsere befolyásolását célozzák. Ilyen például a ginkgo biloba, a szőlőmagolaj és társai. Azonban ezeket nem elég csak beszedni és várni a hatást, hanem mellette érdemes életmódot is váltani.

Ezeken túl pedig hatásos lehet még a narancsbőr elleni masszázs terápia, amit persze nem elég egyszer megismételni. De ott van még a lézer és fényterápia, a mezoterápia, a rádiófrekvenciás testfeszesítés vagy éppen az ultrahangos mélymasszázs.

Minden ember és szervezet más, így nem árt kísérletezni, hogy nekünk mi segít, és persze nem egy kapszulától vagy masszázstól várni a megváltást. Érdemes emellett a már említett táplálkozásra és mozgásra is nagy hangsúlyt fektetni.

Végül pedig az is fontos szerintem, hogy ne szégyelld magad emiatt, a nők 90 százaléka küzd ezzel, így nem vagy egyedül!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32