fbpx

Fényvédelem – több mint esztétikai kérdés

„Kerülni, felöltözni, bekrémezni”* - Így szól Dr. Yael Adler német bőrgyógyász felszólítása Bőrügyek című könyvében, utalva a megfelelő fényvédelem többféle aspektusára. De mi történik, ha imádod a napot és a szabadtéri eseményeket?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Hogyan lehet ezt okosan csinálni, hogy az egészségünket is óvjuk, de ne csorbuljon a sütkérezésből adódó kellemes élmény sem? – Többek között ezekre is választ ad ebben a cikkben Kovács Regina, bőrápolási tanácsadó-kozmetikus, a Mi kell a bőrnek webshop alapítója.

Szeretném leszögezni, hogy szeretem a meleg, napsütéses nyári napokat, tehát nem egy pincebogár életét élve szeretném felhívni a figyelmet a megfelelő fényvédelem fontosságára, hanem egy olyan emberként, aki szeret a szabadban tartózkodni, valamint pigmentfoltok tapasztalt viselője is vagyok. Nem vettem mindig komolyan a fényvédelmet, sajnos. Emiatt kozmetikusként leggyakrabban a túlzott UV sugárzás okozta esztétikai problémákra hívom fel a figyelmet. A napsütéssel ugyanakkor együtt járnak a komoly bőrproblémák is, a napsütésnek fokozottan kitett bőrfelületeken a leggyakoribb a bőrrák megjelenése.

Magyarországon évről-évre emelkedik a melanómás esetek száma, ami a bőrrák legagresszívebb formája, rövid időn belül képez távoli áttéteket. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogyan kell védeni a bőrt a túlzott UV sugárzástól, amelybe beletartozik a szolárium használatának mellőzése is.

Május a melanóma hónapja. Azért fontos, hogy jobban megismerjük ezt a betegséget, mert ez egy olyan rákos megbetegedés, ami odafigyeléssel, korai diagnosztizálással megelőzhető, és gyógyítható. Van ráhatásod! Ez számtalan daganatos megbetegedésről nem mondható el.

Dr. Kuroli Enikő, a SOTE Bőrklinikájának főorvosa, patológus és bőrgyógyász szakorvos Facebook oldalát érdemes követni, mert folyamatosan friss információkat oszt meg a témában.

Önvizsgálat, szűrés

Érdemes heti rendszerességgel önvizsgálatot végezni, ahol az ABCDE szabály van segítségünkre. Tehát az anyagjegyek vizsgálata során erre a négy szempontra figyelj!

A  – asszimetria

B – (border) elmosódott kontúr

C – (color) szín változása, többféle árnyalat megjelenése az anyajegyen

D – (diameter) átmérő változása

E – (evolution) fejlődés, változás

Az anyajegyek évenkénti szűrésére azért van szükség, mert a melanóma, gyakran anyajegyek felszínén alakul ki.

A szűrővizsgálat gyors és fájdalommentes. A bőrgyógyász átnézi a testünk felszínén lévő anyajegyeket egy ún. dermatoszkóppal, afféle speciális nagyítóval. Minimális kényelmetlenséget legfeljebb az okozhat, hogy ez bizony alsóneműre vetkőzve történik. De hogyan is történhetne másként?

Fényvédelem – csináld jól!

A felmérések azt mutatják, hogy az emberek többsége csak a megfelelő mennyiség töredékét viszi fel a fényvédőkből. Mindez valójában növeli a bőrrák kialakulásának kockázatot, mivel téves biztonságérzetet ad.

A jól végzett fényvédő használat a következőképpen néz ki:

  • válassz megbízható fényvédőt, amely az UVA és UVB sugarak ellen is véd! Mindkét sugárzás felelős a rosszindulatú elváltozásokért, és a bőröregedésért. Sőt, az UVA sugarak borult időben és télen is elérik a bőrfelszínt, és még az ablaküvegen is áthatolnak.
  • ha sokat tartózkodsz a szabadban, vagy vízparton, keresd a magasabb faktorszámot.
  • a fényvédőt már fél órával azelőtt vidd fel a bőrre, hogy kimennél a szabadba. Ennyi idő szükséges, hogy kialakuljon a védelem.
  • a megfelelő mennyiség testtájanként legalább egy 5 Ft-osnak megfelelő mennyiség, ami az egész testen körülbelül 4 evőkanálnyi napvédő krémet jelent.
  • ügyelj a nehezen hozzáférhető helyekre, vagy kérj segítséget a krémezés során például a hát esetében
  • ne hagyd ki a következő bőrfelületeket sem: orr és áll alatt, ajkakon, lábfejen, tarkón, füleken, kézfejen.
  • és végül, de nem utolsó sorban, 2 óránként ismételd meg! Hiába vízálló a naptej, a napi rutin során a védőréteg kopik, ezért fontos újrakenni.

A fentiek betartása az elején okozhat némi kényelmetlenséget, de közel sem akkorát, mint egy rosszindulatú bőrelváltozás, ezt mindig tartsd szem előtt!

Sokat ismételt, de még mindig nem kellő komolysággal kezelt intelem, hogy 11-15 óra között NE TARTÓZKODJ A TŰZŐ NAPON! Ha megtehetjük, húzódjunk árnyékba, de ekkor is védjük a bőrünket és a kisgyermekek bőrét is laza ruházattal, és fényvédővel.

Két éves kor alatt a kicsik bőrét ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak. Ez tudom, nem könnyű, hiszen a tontityogók mozgás iránti vágya óriási. Szerezz be napernyőt, UV szűrős árnyékolót, és a homokozó, pancsoló se a tűző napon álljon. A gyerekek és a napvédelem témaköréről még ebben a cikkünkben tájékozódhatsz.

A hétköznapokban a naptej használata mellett tegyük szokássá a napszemüveg, kalap/baseball sapka/napellenző viselését is. Megnyugvás a szemnek, ha nem kell a tűző nappal hadakoznia, és nem utolsó sorban a szürkehályog kialakulását is segít megelőzni az UV szűrős napszemüveg, vagy akár kontaktlencse viselése.

+1 tipp Antioxidánsokat kívül-belül!

Bőrünk természetes védekezőképességét antioxidánsokkal is tudjuk növelni. Fogyassz színes zöldségeket, gyümölcsöket (pl. sárgarépa, cékla, spenót, paradicsom), és egészítsd ki a napi bőrápolást egy antioxidáns tartalmú kozmetikummal. A leghatásosabb antioxidánsok az A-, C-, és E-vitamin, likopin, béta-karotin, vagy zöldtea kivonat. Így jó választás lehet egy C-vitaminos arcszérum, vagy zöldtea kivonatot tartalmazó arckrém, toner.

Szerző: Kovács Regina
Bőrápolási tanácsadó – kozmetikus

*Dr. Yael Adler: Bőrügyek c. Park Könyvkiadó, 2016., 165. o.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32