fbpx

Hogyan védhetem meg a gyerekemet a napégéstől?

A napégéstől való védelem nemcsak a nyári napsütéses napokon, hanem az egész év folyamán fontos. Hiszen az UV-sugarak a hűvösebb és felhős időjárás esetén is jelen vannak, visszaverődnek olyan felületekről, mint a víz, a homok vagy a hó.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A szabadban töltött idő nagyszerű módja a testmozgásnak, a stressz csökkentésének, és a D-vitamin szerzésnek. De fontos, hogy úgy legyünk kint, hogy közben óvjuk saját és gyermekeink bőrét a napégéstől. Az UV sugarak általában 10 és 16 óra között a legerősebbek. Ebben a cikkben hoztunk pár tippet, hogyan védhetjük meg a gyerekek bőrét a napégéstől.

Árnyék

Talán az árnyékban való tartózkodás a legegyértelműbb lépés, amit tehetünk, hogy csökkentsük a napégés esélyét. Hasznos lehet napernyőt, napvédő sátort használni. Természetesen a fák is menedéket nyújtanak, de fontos tudatában lennünk annak, hogy egy ritkább levélzetű fa ágai között képes átsütni a nap, és akár így is okozhat napégést. Ezért érdemes ilyenkor is fényvédő krémet használni.

Ruházat

Amennyiben megoldható, gyermekünk viseljen lenge, hosszú ujjú felsőt és hosszabb nadrágot, mely védelmet nyújt az UV sugaraktól. De ha ez például egy strandon nem lenne praktikus, érdemes egy pólót ráadni. Az viszont a legnagyobb tévhit, hogy a nedves póló UV védelmet nyújt. Ez a megoldás sokkal kevésbé hatékony, mint egy száraz póló! Továbbá a sötét textilek nagyobb védelmet nyújtanak, mint a világosak.

napégés
Kalap

Nem hiába küzdenek annyit az Anyukák a gyerekekkel, hogy a napsütötte órákban a fejükön maradjon egy-egy kalap vagy baseball sapka. Hiszen a hajunk nem véd meg az UV sugaraktól, sőt sok esetben a fejbőr is képes leégni, amit sajnos nem tudunk kezelni fényvédő krémekkel. Ahogy már említettem, a sötétebb színű anyagok nagyobb védelmet nyújtanak, ezért érdemes ilyen kalapot vagy baseball sapkát beszerezni. A lyukas szalmakalapok viszont nem a legideálisabbak, ezért jobb azokat is lecserélni pamutból készült, szellőző anyagú alternatívákra.

Napszemüveg

A napszemüveg védi szemünket az UV-sugaraktól, továbbá óvja a szemkörnyék gyengéd bőrét is. Az UVA és UVB sugarakat egyaránt blokkoló napszemüvegek nyújtják a legjobb védelmet.

Fényvédő krémek

Használjunk fényvédő krémeket az UVA és UVB sugarak ellen. Válasszunk olyat, melynek SPF értéke 15 vagy annál magasabb. Az SPF valójában a faktorszám, ami azt jelzi, hogy mennyire szűri a káros UV sugarakat. A nagyobb szám nagyobb védelmet jelent. Ne felejtsük el bekrémezni az összes szabadon lévő bőrfelülelet! Fontos, hogy idővel a napvédőkrém felszívódik és veszít a védelemből, ezért érdemes újra megismételni a krémezést 2 óránként, főleg úszás, izzadás vagy törölközés után. Emellett mindig ellenőrizzük a fényvédő lejárati idejét! A lejárati dátum nélküli fényvédő használati ideje maximum 3 év.

Megfelelő napvédőkrém kiválasztásáról szóló cikkünket itt éred el. Ha pedig napégés áldozata lettél, házi praktika tippjeinkről itt olvashatsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32