fbpx

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak gyerekvállalás előtt

Kisgyerekként azt hisszük, az a világ legtermészetesebb dolga, hogy szülővé válunk, ha felnövünk. Azonban, ahogy idősödünk, rá kell jönnünk, hogy bizony ez hatalmas felelősség, és nem árt pár dolgot átgondolni, mielőtt belevágunk ebbe a csodás, de nehéz utazásba.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Valóban akarom, vagy csak a nyomás vezérel?

Véleményem szerint ez az első, és legalapabb kérdés, mielőtt belevágunk a baba projektbe. Legyél kíméletlenül őszinte magaddal: szívből szülővé akarsz válni, vagy a külső, társadalmi elvárások, esetleg a biológiai óra egyre hangosabb kattogása vezérel?

Képes leszek a lemondásokra?

Kevesebb szórakozás, kimozdulás, és minden lépést előre meg kell tervezni egy kisbabával. Aligha lesznek egy jódarabig spontán utazások, romantikázások vagy hatalmas bulik a haverokkal. Persze, idővel minden be fog állni egy új rendszer szerint, de aki már csak a változás gondolatától is pánikrohamot kap, neki akkor lehet még korai egy baba érkezése. Arról nem is beszélve, hogy főleg a kezdeti időszakban, bizony abszolút a gyermek lesz a középpontban: az ő igényei, vágyai, ami természetes dolog. Azonban sokakat érinthet ez érzékenyen. Nem kell az anyaság és apaság miatt elveszítened önmagadat és csak szülő üzemmódban működnöd, de igenis tény, hogy felcserélődnek a sorrendek és a prioritások. Kérdés, te készen állsz-e erre.

El tudom fogadni a testem változásait?

Sokan talán felhördülnek erre, hogy kit izgat egy kis hízás, nyúlás, egy két szakadás a bőrön, amikor egy kis életet hozhatsz a világra. Ez abszolút igaz, hiszen csodálatos dolgok mennek végbe benned, de ettől még nem szűnsz meg nőnek lenni. És bár sok féle módon tudod a terhesség során is kordában tartani a súlyod, és a bőröd állapotát, el kell fogadnod, hogy a tested szinte biztos, hogy nem lesz már olyan, mint amilyen volt. Ezt a változást az apukának is tudatosítania kell magában, mert a későbbi működő párkapcsolat érdekében, jobb ezeket a kérdéseket is átbeszélni.

Átalakul a szexuális életünk. Túléljük?

A szülés utáni első hat hétben egyáltalán nem ajánlott a szex, ami teljesen érthető, és jobb esetben a legtöbb férfi is abszolút megérti. Azért nem árt ezt az elején is tisztázni a párnak. Illetve, a gyerek érkezésével bizony a szexuális élet is átalakul. Amíg kicsi a gyerkőc, aligha akad lehetőség a spontán egymásnak esésekre, hiszen bármikor váratlanul betoppanhat egy éppen rosszat álmodó, éhes, szomjas apróság. Ahogy az élet minden területét, ezt is meg kell szervezni. Kérdés, hogy mennyire vagytok hajlandóak engedni ebből, és mennyire tudjátok elfogadni majd ezt a változást.

Elég erős a kapcsolatunk ehhez?

Sokan a babaprojektet a kapcsolatuk megmentésére használják. Hiszen így egy életre magukhoz kötik a másikat. De biztos, ez a helyes út? Ha nagyon őszinte vagy magaddal, tényleg el tudod képzelni, hogy közös gyereketek legyen? Valóban azt érzed, hogy elég erős a kapcsolat ahhoz, hogy minden újdonságot, változást és nehézséget átvészeljen, amit egy új jövevény érkezése magával hozhat? Nyilván sok mindenre nem is lehet előre felkészülni, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz ki belőlünk egy adott szituáció. Azonban ha már a baba érkezése előtt vannak kétségeink a másikkal kapcsolatban, akkor lehet, még érlelnünk kell ezt a kérdést.

Egyeznek a nevelési elveink?

A másik fontos kérdés, hogy ki mit gondol a nevelésről, mik azok a sarkalatos pontok, amiben egyeztek vagy épp különböztök. Talán még egyikőtök sem nevelt gyereket, de attól még elképzeléseitek vannak róla, hogyan tennétek, már csak azért is, mert mindenki hoz valamit otthonról. Hogy jót vagy rosszat, az más kérdés. De ha már csak elméleti síkon is nagyon ellenkező módon gondolkodtok erről a témáról, akkor a későbbiekben ez sok nehézséget okozhat.

A terhesség alatti fontos kérdésekről, változásokról itt írtunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32