fbpx

Miért és hogyan érdemes kert nélkül is komposztálni?

Már egyre több városrészen vagy kert aljában megtalálható a komposzt. De vajon tudjuk, hogy miért fontos tevékenység a komposztálás, és miért érdemes komposztálni azon kívül, hogy kevesebb hulladékunk keletkezik?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A komposztálódás a természetben egyébként magától végbemenő, zárt folyamat. Ezt úgy képzelhetjük el a legegyszerűbben, hogy az érintetlen erdőkben miután egy fa levele elszáradt, lehullott, elkezd komposztálódni a talajban. Míg saját veteményes kertjeinkben, udvarainkban ez nem valósul meg, hiszen ezeket az elhalt növénymaradványokat eltakarítjuk. Viszont ha komposztálunk, az annak során keletkező komposzt, ami lényegében mesterséges humusz, nagyban javítja a föld állagát és nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz a növények számára. Így nem csak segít megelőzni a konyhában a folytonos hulladék-cunamit, hanem növényeid is hálásak lesznek érte.

A komposztálás előnyei

A komposztálásnak az előző bekezdésben leírtakon túl számos további előnye van.

Pénzspórolás

A komposztálás ingyenes! Ha balkonkertednek vagy kiskertednek tápanyagra van szüksége, akkor nem kell boltban beszerezned hozzá a különböző tápoldatokat. Erre tökéletes megoldás a komposzttea, ami a komposztban létrejövő folyadék. Ezt vízzel hígítva kell használni.

Természetes erőforrások megőrzése

A komposzt képes jobban megtartani a talaj nedvességét, vagyis ha hozzákevertük a földhöz, sokkal ritkábban kell öntöznünk.

A lakossági hulladék körülbelül 40%-a komposztálható anyag, így ennyivel kevesebb hulladékkal terheled a környezetet! Emellett, ha nem lesz szükséged bolti tápoldatok vásárlására, akkor az ahhoz járó műanyagflakonokkal sem kell bajlódnod hulladékként.

Talaj minőségének javulása

A komposzt értékes tápanyagokat juttat a talajba, így elősegíti annak magas minőségét. Enyhe, lassúbb folyamatainak köszönhetően sokkal hatásosabb, mint a műtrágyák. Ezentúl javítja a talaj textúráját, és hozzájárul a homokos talaj nedvességtartásához. Továbbá szerves anyagokat és tápanyagot biztosít, melyek közreműködnek a növények növekedésében, fejlődésében.

komposztálás
Károsanyagok kibocsájtásának csökkenése

Ha kevesebb a hulladékod, kevesebb szemetet szállítanak el tőled, mellyel csökkented a hulladékszállító járművek széndioxid-kibocsájtást.

A hulladéklerakókban eltemetett szerves anyagok reakcióba léphetnek az ott található fémekkel, melyek mérgező anyagokat termelhetnek, ami a talajvíz szennyeződését fokozza.

Továbbá, ha elhagyod a vegyszeres tápoldatokat, műtrágyákat, úgy csökken a folyókba, tavakba és patakokba elfolyó vegyi anyagok mennyisége!

Milyen lehetőségeink vannak?

Komposzt a saját udvarodban

Ha neked is megjött a kedved a komposztáláshoz, számos opció közül választhatsz. A legegyszerűbb megoldás, amennyiben van kerted, hogy saját komposztot használsz! Keress az udvarban egy árnyékos helyet, ahova gyűjtheted a szerves hulladékot. Ilyenkor arra figyelj, hogy rétegesen komposztálj. A konyhai hulladék után mindig jöjjön egy réteg zöld hulladék, ami általában falevél. Mivel a komposzt idővel összeesik, időnként szükséges azt megforgatni. A tökéletes komposzt körülbelül 1 év alatt készül el.

Ha viszont nincs kerted, de úgy érzed, sok a konyhai hulladék, amit szívesen hasznosítanál, beltéren is több alternatívával kísérletezhetsz. Mielőtt rátérnénk azokra, szeretném eloszlatni a félelmeket a kellemetlen szagok miatt. A komposztnak valóban van egy jellegzetes illata, de azt semmiképp nem hívnám büdösnek. Ha a folyamatok elindulnak, sokkal inkább egy erdőhöz hasonló, sajátos illattal rendelkezik. Amennyiben ez számodra zavaró, ha teheted, a teraszon komposztálj.

Gilisztakomposzt

Igen, tudom, először furcsán hangozhat, pedig közel sem az! Ráadásul ezt a megoldást szinte ingyen, házilag is elkészítheted. Nagyjából kettő vödörre, földre és gilisztákra lesz hozzá szükséged. A vödrök felső részében zajlik a komposztálódás, itt élnek a giliszták, akik a szerves konyhai hulladékból humuszt készítenek. Emellett egy tápanyagdús folyadék is képződik, ami az alsó vödörben gyűlik össze, és hígítva szuper tápoldat a növényeid számára. További részleteket itt találsz. 

Bokashi komposzt

A Bokashi komposztáló eggyel nagyobb beruházás, ám ha valamiért irtóznál a gilisztáktól, de szeretnél beltéren komposztálni, akkor neked inkább ezt javasolnám. A Bokashi komposztba a konyhában keletkező szerves hulladékot lehet beletenni. Minden adag után szükséges szórni rá a Bokashi komposzt kultúrából, ami segít elvonni a nedvességet és felgyorsítja a folyamatokat. A nedvesség egyébként lecsurog a komposztáló alsó részébe, és az ott található csapon keresztül lehet leengedni. Ez a komposzttea – ami a gilisztás megoldásnál is jelentkezik – szuper tápoldat a növényeid számára. A terméket itt találod.

Közösségi komposztálók

Gyakori, hogy a városokban található közösségi kertek is komposztálnak és fogadnak is komposztot! Ha a közeledben is van egy kert, mindenképp vedd fel a kapcsolatot a felelősével, hogy milyen feltételekkel viheted hozzájuk a komposztot.

Ha társasházban élsz, aminek van egy kicsi kertje, beszélj a lakókkal, hátha ők is szívesen komposztálnának veled!

A főváros egyre több területén a Főkert által kihelyezett komposztálójával találkozhatunk. Ilyen helyek a Városmajorban, a Feneketlen tó mellett, az Almássy téren és a Szent István Park közelében találhatók. Mielőtt ide vinnéd a komposztodat, mindenképp tájékozódj a feltételekről! Az információs táblákat, a komposztálható és nem komposztálható anyagok listáját a HuMuSz és a Szent István parki komposztbarátok csoport hozzájárulásával helyezték ki. Már a helyszínekhez tartozó Facebook csoportokba is beléphetsz, hogy megtudj minden fontos információt.

Amennyiben nincs a közeledben sem közösségi kert, sem közösségi komposztáló és nem olyan társasházban laksz, ahol megoldható lenne a komposztálás, a Sharewaste applikációt neked találták ki! Ennek a fejlesztésnek köszönhetően lehetsz te is komposzttulajdonos vagy akár komposztdonor. Lokációra szűrve kereshetsz olyan személyeket, akiknek van komposztálója és szívesen fogad komposztot. Ha pedig te tudnád hasznosítani komposztot, azt is tudod jelezni az applikáción keresztül.

Mi kerülhet a komposztba?

A millió dolláros kérdés. Ugyanis van, aki még a déli gyümölcsök héját is komposztálja, de van, aki nem enged mást, csak kizárólag magyar zöldségek héjait a komposztálójába. Ezért miután kiválasztottad a számodra ideális alternatívát, fontos tisztában lenned azzal, hogy mit szabad komposztálni és mit nem.

Összességében, amit a legtöbb esetben lehet, azok gyümölcsök, zöldségek maradékai, elszáradt virágok, cserepes növények és ezek földjei, kávézacc, teafű, gyógynövények, fűszerek, tojáshéj, kávézacc.

Viszont amiket semmiképp se komposztálj, azok a főtt ételek, állati eredetű ételmaradékok, levágott köröm, haj, szőr, kedvtelésből tartott állatok trágyája, papír, újságok, cigicsikk, műanyag csomagolások, biológiailag lebomló eszközök.

A témában ajánlom a Humusz Szövetség átfogó Komposztálás a közösségben című dokumentumát a még részletesebb leírásért.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek