fbpx

A környezetbarát gyereknevelés 5 szabálya

Ahogyan minden terület az életünkben, úgy a gyereknevelés is tartogat környezetbarát lehetőségeket. Ha téged is foglalkoztat, hogyan lehetnél zöld szülő, olvass tovább, ugyanis a mai cikkben hoztunk hozzá ötleteket.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mosható pelenka

Egy bébi akár 5000 pelenkát is elhasználhat, mire szobatisztává válik, így 2,5 éves korára körülbelül 1 tonna műanyagszemetet hagy maga után. Ha ezek a számok még nem is rettentenek el, akkor jöjjön a következő tény, miszerint egy eldobható pelenka nem minden esetben bőrbarát, és nem is biztos, hogy úgy szellőzik, mint például a pamutból készült mosható társa. Ha sikerült meggyőzzelek és belevágnál a mosipelusozásba, akkor attól szeretnélek óva inteni, hogy az újszülött első napjától kezdve állj át. Adj magatoknak időt, tapasztaljátok ki, mi mindkettőtök számára a legkomfortosabb. Ráadásul mivel a babák teste gyorsan változik, érdemes pelusbérlésben gondolkodni eleinte. A Zöldövezet Társulás remek lehetőséget nyújt erre, amiről bővebben itt olvashatsz.

Használt játékok, használt ruhák

A szülők gyakran hiszik azt, hogy az ő babájuknak mindenből a legjobbat és a legújabbat kell megkapnia. Csak abba nem gondolnak bele, hogy egy babakocsi vagy egy kismotor nem fogja a gyermeküket élete végéig elkísérni. Ezekből az eszközökből célszerű használtakat választani. Sok ilyen tárgyon alig látszik egyébként, hogy megviselt lenne. Hiszen hány olyan játék van a gyerekszobában, amit soha nem vesznek le a polcról. Érdemes a ruhákat is másodkézből beszerezni, ami a pénztárcánknak is jót tesz! És ezeken kívül igyekezzünk mindent újrahasználni. Még a fürdővizet is! Mármint nem a babánál, de amibe ő fürdött, azt felhasználhatjuk a mi fürdésünk során is.

Amiket nem vennél meg használtan

Természetesen vannak olyan eszközök, amiket nem szükségszerű vagy ajánlatos használtan beszerezni. Ilyenek többek között a cumik, cumisüvegek. De az is rendben van, ha bizonyos játékokat szeretnél újonnan megvenni. Ezek esetében mindig törekedj a természetes összetevőkre. Bio gumiból már számos cumi elérhető, és ebben a cikkben pedig megtalálod azokat a webshopokat, ahol biztosan környezetbarát tárgyakat vásárolhatsz. Ide tartoznak még a bőrápolási termékek is, amikből szintén érdemes organikus, természetes babatermékeket választani, amik nem tartalmaznak vegyszereket és méreganyagokat. Ha lehet, kerüljék a szülők is a túl parfümös kozmetikumokat, ugyanis a baba ezekkel való gyakori érintkezése a későbbiekben bőrbetegségekhez is vezethet.

Étkezés

Nem várhatom el minden édesanyától, hogy vegetáriánus vagy vegán étrendre szokjon át ő maga és gyermeke sem. Bár ha érdekel a téma, itt olvashatsz róla részletesebben. De emellett is vannak más lépések, amiket tehetnek annak érdekében, hogy a gyerkőc tányérjának karbonlábnyoma a lehető legkisebb legyen! Kezdve azzal, hogy a félkész, kész bébiételek helyett mi készítjük el a baba ételét, amikor már ki lehet pótolni a szoptatás vagy tápszer mellett az étkezését. Vásároljunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, amiből jut neki is, és mi is tudunk magunknak egészséges fogásokat készíteni. Így elkerüljük az esetleges maradék keletkezését. Érdemes piacokon beszerezni ezeket, és lehetőleg vegyszermentes termékeket válasszunk.

Nem kell, hogy tökéletesen csináld!

Hiszen nincs olyan, hogy tökéletes. És arra sincs szükség, hogy egy „fenntartható teendők” listán mindent ki tudj pipálni. Nem érdemes akkor feszegetni ezeket a határokat, amikor még a gyereknevelésben sem érezzük magunkat teljesen komfortosan. Haladjunk lépésről lépésre, úgy, ahogy számunkra kényelmes. Legyünk elégedettek minden aprósággal is, amit képesek voltunk megtenni. Legyen az egy csomagolásmentes zöldség beszerzése, vagy egy használt ruha vásárlása. Érdemes a témában követni egyébként a blogger és vlogger anyukákat, olyanokat, mint Wertán Sára, az about a home képviselője; Tóth Andi, a hulladékmentes életmód úttörője; illetve Mosi Barbi, Visnyei Barbi, Rimóczi Zsófi, akik által is informálódhatunk a környezetbarát gyereknevelés csínjáról-bínjáról.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek