fbpx

A víz jövője – több mint filmajánló

Számunkra Közép-Európában, a nagyvárosokban természetes, hogy „végtelen” tiszta ivóvíz áll rendelkezésünkre. Pedig a vízhiány problémája minket is érint, de legalábbis a jövő nemzedékét befolyásolja.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A víz jövője című dokumentumfilm 2019-ben készült, a Netflixen pedig 2020 óta elérhető.. Arra a nagyon fontos problémára reflektál, miszerint a föld ivóvízkészletei fogyatkoznak. Sőt, nemcsak hogy fogyatkoznak, hanem konkrétan a világon körülbelül két milliárd ember egyáltalán nem fér hozzá tiszta ivóvízhez! És ahogyan mi többiek pazaroljuk, úgy egy idő után a gyermekeink se fognak. Viszont itt pontosítanom kell, a film valójában nem a problémát boncolgatja, sokkal inkább a megoldásokat mutatja be, bizonyítva, hogy léteznek, csupán nem tartoznak a mindennapi élet fókuszába. Miért? Mert a kormányok az elavult rendszerek javítgatásába ölik a pénzt, és sokan egyáltalán nem nyitottak az újításokra. Pedig innovatív lehetőségek mindenhol felbukkantak már.

Az újrahasznosításban van a víz jövője

A filmben bemutatott rendszerek mindegyike azt mutatja, hogy a megoldás az újrahasznosításban van. Hiszen a víz ott kering otthonainkban, a levegőben, a környezetünkben, csupán okosabban kellene bánnunk vele. Jaden Smith kisiskolás kora óta érdeklődik a fejlesztések iránt, amikkel változást hozhat a világ számára. Volt lehetősége egy szervezet, a Just Water megalapítására, aminek segítségével megalkották az úgynevezett víztisztító vízládát. Jaden tudomására jutott, hogy Michigan bizonyos részein nem megfelelő minőségű a víz, és segíteni akart az ott élőkön. A vízláda találmánya nem bonyolult, egy rendszer segítségével megtisztítja a vizet, így abból iható, minőség folyik a poharakba.

Jadenhez hasonlóan a világ másik felén, Kenyában is többen felléptek a súlyos vízválság ellen. Beth Koiji szintén egy víztisztító rendszer kiépítésében gondolkodott. De sajnosez egy erősebb aszály idején nem nyújtott megoldást, hiszen nemhogy tisztításra szoruló víz, hanem egyáltalán semmilyen víz nem volt abban az időszakban. A fiatal nő azonban nem adta fel, kutatóival összefogva egy olyan rendszert hoztak létre, ami a levegőből vonja ki a vizet. A gépet pedig Majik Water-nek nevezték el, ami bebizonyította, hogy nincs lehetetlen. Helyette viszont van megoldás!

A víz kérdésével általánosságban azonban több probléma is felmerül. Nagyjából egymillió öt éven aluli gyerek hal meg évente amiatt, mert nem jut tiszta ivóvízhez. Továbbá pedig azért, mert ha vizet csak messzi folyókból lehet hozni, akkor általában a gyerekeket küldik el érte. Így aztán ők nem járnak iskolába, mert a nap nagy részében ezzel foglalkoznak. A harmadik igen súlyos probléma pedig a higiénia hiánya, ami naponta több, mint 1200 öt éven aluli kisgyerek halálát okozza, ami több, mint ahányan AIDS-ben, TBC-ben és kanyaróban elhunynak összesen. Ezen a területen Dixon Ochieng Otieno kezdett kutatásokba, és létrehozott egy toalettet, amit házhoz szállít a családok számára, akik egyébként a teljes közösséggel együtt használtak egyetlen ürítésre szolgáló egységet. Dixon szállítható mellékhelységei hatalmas változást hoztak Naivashában, biztonságot nyújtva az embereknek az egészségük tekintetében. Azonban ezen a ponton sem elégedett meg a rendszerrel. Éppen ezért cége heti rendszerességgel körbejár és elszállítja az ürüléket, amit aztán újrahasznosítanak a megfelelő környezetbarát technológiák segítségével, és végül egy olyan terméket kapnak, ami a faszenet helyettesíti. Ez a faszén pedig sokkal több ideig képes égni, amivel nemcsak pénzt spórolnak, hanem fákat is megmentenek a kivágástól. Mi ez, ha nem az élet tökéletes körforgása?

Nem kell azonban ennyire messzire mennünk ahhoz, hogy innovatív megoldásokra bukkanjunk. Egy spanyol kutató a szennyvízből biogázokat nyer ki, amiket speciális autókhoz használ fel. Míg Hollandiában egy család olyan víz újrahasznosító berendezést fejlesztett, ami körforgásban tartja a háztartásban elhasznált vizet. Így lesz például a zuhanyzásnál elfolyt sok-sok literből tisztítás után locsolóvíz. A család célja pedig az, hogy a jövőben minden ház úgy épüljön csak fel, hogy ez a rendszer automatikusan a részét képezi. Ezzel több ezer liter vizet lennénk képesek megspórolni.

Megoldás tehát világszerte jelen van, csupán akaratra van szükség, hogy nagyobb szinteken is megvalósulhassanak. Ráadásul ezek nem is akármilyen megoldások! Körfogást generálnak, magukat látják el, és a helyi társadalom problémáira reflektálnak környezetbarát módon. Ugyanis a probléma globális, ám a megoldásoknak mindenhol lokálisaknak kell lenniük.

Nézd meg te is a filmet, és hagyd, hogy inspiráljon az emberek tenni akarása! Valamint kövesd magazinunkat, ugyanis hamarosan a hazai megoldásokról is írunk majd!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32