fbpx

A víz szerepe az emberi szervezetben

A víz az élet alapja, belőle indult ki minden. Nem csak a Földi élet számára nélkülözhetetlen, de az emberek életben maradása is sokban függ tőle. De mi a víz szerepe a szervezetünkben?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Arról, hogy miért fontos a hidratálás, és milyen mennyiségben szükséges folyadékot innunk ebben a cikkünkben írtunk. Most annak igyekeztünk utána járni, hogy mégis milyen funkciója van a víznek a testünkben.

Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet, amely később 60, majd idős korra 50 százalékra csökken. A folyadéknak a testünkben nagy szerepe van abban, hogy az egészségesen és kiegyensúlyozottan működjön. Vizet emésztéskor és vizeléskor is veszítünk, a nyári nagy melegben pedig, amikor fokozottan izzadunk, számos ásványi só és vitamin is távozik belőlünk. Ezért fontos a folyadék pótlása nem csak a víz, de a kiegyensúlyozott étrend által is.

Térjünk még kicsit vissza a számokra, amelyek még jobban tudják érzékeltetni, hogy mennyire szerves része a folyadék a szervezetünknek: a tüdő 90%-a, a vér 82%-a, a bőr 80%-a, az izmok 75%-a, az agy 70%-a, a szív 75%-a, a máj 84%-a, a csontok 22%-a víz.

A víz szerepe

Az egyik legfontosabb funkciója a sejtek anyagcseréje. Emellett az energiát felszabadító feladatokban is részt vesz, illetve a fehérjék, szénhidrátok és zsírok szintézisében. Nem elhanyagolható az emésztésben betöltött szerepe, ugyanis az emésztőnedvek hígítják fel az elfogyasztott táplálékot. Ebben a vizes közegben bontja le a szervezet a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket, amelyekből aztán például aminosavak is lesznek.

A víz bizony részt vesz a szállításban is. Ennek segítségével jutnak el az olyan hasznos dolgok a sejtekbe, mint a vitaminok, fehérjék vagy lipidek. Illetve kenőanyagnak is felfoghatjuk szervezetünkben a vizet, hiszen megtalálható nyálként a szánkban, könnyként a szemünkben, de az ízületeink síkossága is tőle függ.

A test hőmérsékletének szabályozásában egyaránt részt vesz. Hiszen egy meleg napon az izzadással tudja magát hűteni a szerveztünk. Továbbá kijelenthetjük, hogy a víz valamennyi szervünk működéséhez nélkülözhetetlen. Összefoglalva segíti az emésztést, a keringést, a felszívódást és a kiválasztást is. De nem csak a tápanyagokat szállítja a véren keresztül a sejtekhez, hanem a salakanyagokat is segíti eltávolítani a szervezetből. Mindennek a nagy, komplex egésznek a helyes működése teszi lehetővé, hogy egészségesek legyünk.

Mindemellett a víz sejtmegújító hatásának köszönhető az is, hogy a bőrünk nem szárad ki, és kevésbé ráncosodik,, szóval még egy nyomós ok, hogy sok folyadékot fogyasszunk.

Fontos még tudni, hogy a vízháztartás akkor van egyensúlyban, ha közel annyi folyadékot viszünk be, mint amennyit elveszítünk egy nap során. Az egyensúly megbomlását például jelezheti az, ha nő a testtömegünk. Ezért is fontos része a diétáknak, fogyókúráknak a megfelelő folyadékbevitel. A csecsemők és az idősek pedig különösen érzékenyek a vízveszteségre és a kevés folyadék bevitelre, így náluk fokozottan figyelni kell erre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32