fbpx

Hogyan tisztíts vizet otthon

Bár azt mondják, hogy Magyarországon jó minőségű az ivóvíz, mégis sokan ódzkodnak a csapvíztől. Amit valahogy meg is tudok érteni, bár mi otthon már jó ideje azt iszunk, azonban nemrég beszereztünk egy király kis vízszűrőt. Nézzük, mik a lehetőségek még.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Vízszűrő kancsó

Ez talán a legegyszerűbb megoldás, bár tény, hogy olyan nagy mennyiségű vizet nem tudunk vele egyszerre átszűrni. Már számos márka létezik, amelyek közül tudunk válogatni. Hosszú távon viszont számolnunk kell a szűrő cseréjének összegével, amibe általában havonta kell befektetni. A működési elvet illetően, különböző fajta aktív szénnel tisztítják meg a vizet, ezáltal kapunk egy makulátlan és jó ízű végeredményt a poharunkba. Sőt, sokszor valamilyen plusz ásványianyagot, vitamint is belecsempésznek, mint mondjuk magnéziumot.

A fordított ozmózis (RO)

Azok a víztisztítók, amik ezen az elven működnek, esetükben egy féligáteresztő membránon halad keresztül a víz, ezáltal szűri meg azt. A technikát még a 60-as években a NASA fejlesztette ki és főleg a hadsereg használta. Az ozmózis folyamatában a membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Addig hígul az oldat, ameddig kiegyenlítődik a két oldal ozmotikus nyomása. A fordított ozmózis során az alkalmazott nyomás segítségével az oldószer préselődik át a membránon, és ez lesz a tisztított víz. Az évek során sokat fejlődött a technika, amellyel az ára is lement annyira, hogy elérhetőbb lett az emberek számára. Fontos tudnunk, hogy miután a berendezés az emberi szervezet számára fontos anyagokat is kiszűri, így úgynevezett visszasózást igényel.

Aktívszén töltetű szűrők csapokra

Az aktívszén töltetű víztisztítók között vannak csapra szerelhető, mosogató alá tehető, illetve a bemenő víz kezelésére kialakított készülékek. Csökkentik a vízben fellelhető klór mennyiségét, és vízlágyítónak sem utolsók. A baktériumok elszaporodását a készülékben ezüstözés, KDF (réz-cink ötvözet) vagy UV-lámpa gátolja. Persze itt is oda kell figyelni a fertőtlenítésre és szűrőcserére. Az ára valamivel húzosabb persze, de hosszú távon nem rossz befektetés.

Speciális víztisztító készülékek

Ebben az esetben már komolyabb problémákra kell gondolni, mint például a víz lehetséges arzén, ólom vagy nitrát tartalma. Ezek a készülékek és kiegészítők pedig alkalmasak ezeknek az anyagoknak a kiszűrésére. Az ólom jelenléte a vízben főleg a régi házak esetében áll fenn, ahol még nincs cserélve a vízvezeték egy modernebb anyagra.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32