fbpx

Receptek a nagyszülők éléskamrájából: erdélyi padlizsánkrém

Biztosan ti is sokan vagytok úgy vele, hogy anyukátok és nagymamáitok főztje a legfinomabb a világon. Nos, hasonlóan érzek én is, ezért szeretném megosztani veletek kedvenc padlizsánkrém receptemet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Azt mindig is tudtam, hogy a nagymamám padlizsánkrémje a legfinomabb, mégis magamtól kezdtem kísérletezni, megjegyzem, egészen sikeresen. De azért mégis csak hiányzott az a tökéletes íz, ezért a napokban kifaggattam a mamát, mi a titka. Akkor tudtam meg, hogy eredendően ez a recept a fogadott papánktól származik, az ő gyerekkorából, Erdélyből. Mama azt mesélte, hogy ott ez volt a szegény emberek étke, mert olcsó volt, így egyszerre mindig sokat csináltak belőle, és a gyerekek csak úgy falták az ezzel megkent kenyeret. Amíg papa élt, addig külön szertartással alkották meg a padlizsánkrémet, az  által készített fa kést alkalmazva, hiszen régen még nem voltak rozsdamentes acél kések, és a vas nem tett jót az ételnek. Miután megtudtam hogyan készül, rájöttem, hogy az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. És bár ez egy rövid recept lesz, a mögötte álló történet teszi mostantól szívemhez még közelibbé. Ha követed a leírtakat, akkor egy közepes befőttesüvegnyi (kb. 5-600 milliliteres üveg) mennyiséget kapsz.

Hozzávalók:

3 közepes méretű padlizsán

2 evőkanál olaj – ízlés szerint lehet napraforgó, vagy bármi, amit szeretünk, én olivaolajat használtam

3 gerezd fokhagyma

só, bors

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg, majd helyezzük őket így, teljesen natúran egy tepsibe. Ha féltjük a tepsinket, akkor természetesen tegyünk alájuk sütőpapírt! Ezután egy hegyes villával szurkáljuk meg őket, ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben felrobbanjanak. (Nem vicc, volt már rá példa!) A sütőt melegítsük fel 205 fokra és nagyjából 30-40 percig süssük benne a padlizsánokat. Ha már rongyosodik a héjuk, akkor megint csak egy villa segítségével nézzük meg, hogy megpuhultak-e, ha igen, akkor ki is vehetjük őket.

A továbbiakhoz szükségünk lesz egy turmixgépre, vagy botmixerre és egy nagyobb tálra. A padlizsánokat középen vágjuk meg egy késsel és picit hagyjuk hűlni, hogy ne égessük meg magunkat. Ezután egy evőkanál segítségével szedjük ki a héjból a padlizsánok puha húsát és kanalazzuk a turmixgépbe, vagy a tálba. A héjakra nincs szükségünk.

Pucoljuk meg a fokhagymákat, és nyomóval adjuk a padlizsán húsához, majd szórjunk még rá annyi sót és borsot, amennyit ízlésünk szerint jónak látunk, valamint adjuk hozzá az olajat is. Eleinte a fűszerekből (és ha úgy érezzük akkro a fokhagymából is) inkább kevesebbet tegyünk, és kezdjük el összeturmixolni az egészet. Közben kóstolgassuk, és ha még kevésnek érezzük a fűszert, akkor pótoljuk. Ha pedig elértük a számunkra kedvező állagot és ízt, akkor készen is van a padlizsánkrém!

Pirítóssal, naan kenyérrel, zöldségekkel ajánlom!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör