fbpx

„Oszt villamost láttál már?” – félreértések a vidékiekről

Bár én magam egy egész nagy városból származom, de hát a vidék az vidék, még ha az élet sohasem ennyire fekete vagy fehér. Merem remélni, hogy egyszer eljutunk arra a szintre, hogy a főváros szülöttei nem nézik buta parasztnak a vidékit, és fordítva sem gondolják, hogy azok a pestiek azt hiszik lila a tehén.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Vidéken minden elmaradottabb

Igen is meg nem is. Tény, hogy az ország vízfejűsége miatt, általában lassabban érnek vidékre az újítóbb vagy innovatívabb gondolatok és fejlesztések, de ha hiszitek, ha nem, a kisebb városoknak és falvaknak is megvannak a maguk Mark Zuckerbergei. Ugyan általában több kerülővel, de szerencsére számos izgalmas fejlesztés, vállalkozás és kezdeményezés létezik Budapesten kívül is. Sőt, nem a fővárost másolva kullognak utána, hanem feltérképezve a saját kincseiket építenek sokan valami igazán újat.

A vidékieknek úgysincs igényük rá

Főleg a kultúrával kapcsolatban hangzik ez el sokszor. Pedig higgyétek el, hogy nagyon is van igény arra, hogy legyenek színvonalas színdarabok, előadások, bemutatók és a többi. Gyerekként nekem nem volt kérdés, hogy bérletem van a színházba, és később, kamaszként is úgy csaptunk le a kulturális eseményekre, mint a szomjazó egy pohár vízre. Mert untuk, hogy mindig fel kell utazni a nagy Budapestre, ha valami jót akarunk látni vagy hallani. Úgyhogy igény az van kérem szépen, már csak meg kell teremteni a lehetőséget.

A vidékiek hülyék

Sokszor hallhatjuk, hogy a vidékieket könnyű becsapni, befolyásolni, vagy akár egy kiló krumpli árával rávenni bármire. Nem akarom elkeseríteni-ja, de-a felületesen ítélkezőket, de bizony számos híres gondolkodó, művész és tehetséges ember vidékről jött, sőt, most is a Budapest utcáin tekergők elég jelentős hányada nem tősgyökeres fővárosi. Azzal viszont kár lenne vitatkozni, hogy bizony, főleg a kisebb falvak esetében van gond a fejlesztések hiányával, az információ egyoldalú áramlásával és például az elöregedéssel is. Ugyanis számos fiatal a jobb élet reményében elköltözik. De ettől még nem lesz egy vidéki ember sem hülyébb, akad az azt hiszem az ország bármely területén – és azon kívül is – elég.

Vidéken nincs semmi

Remélem, azért ezt már senki sem gondolja komolyan, de lehetnek még olyan elvetemültek, akik úgy hiszik a vidék annyiból áll, hogy egy poros puszta és egy kis gémeskút. Habár, én ebben is megtudom találni a szépséget. Azonban szerencsére ennél sokszínűbb masszáról beszélhetünk, amikor a vidékre gondolunk. Minden tájegység, város, falu, község más és más. Vannak pörgős városok, és nyugodt természeti szépségek. Hegyek, völgyek és végtelen pusztaságok, tavak és folyók. Csak ugye, ki kell hozzájuk nyitni a szemünket.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek