fbpx

Műanyagmentes július harmadik felvonás – a vásárlás

Egy hete tart a műanyagmentes július kihívás, amiben idén én is részt veszek. Mivel legfőképp a vásárlásnál, azon belül pedig a csomagolásnál jelenik meg általában a műanyag, első héten arra fókuszáltam, hogy csomagolásmentes termékeket vigyek haza.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A hónap során a Ligeti Bolt Instagram oldalán is követhetitek a kihívást videóim formájában. A második felvétel az első pár napos tapasztalataimról szól:

Ami a videóban viszont nincs benne az egy kicsit globálisabb, képből kizoomolt élmény. Ugyanis a műanyagmentesség tényleg egy teljesen más életforma. Ami nem kell, hogy megijesszen senkit, mert határozottan tele van pozitívumokkal, és már egy hét alatt sikerült ledöntenem azokat a tévhiteket, amik miatt eddig nem mertem belevágni.

Viszlát impulzív vásárlások

A videóban is kiemeltem, és muszáj itt is írnom róla, hogy tervezés nélkül nem tud hatékony lenni a műanyagmentesség. De mielőtt mindenki meghátrálna, elmondanám, hogy ennek sokkal több az előnye, mint a hátránya! Egy tervezetlen vásárlás során megveszel minden hülyeséget – szó szerint. Míg ha előre átgondolod, hogy mire van szükséged, miket fogsz főzni az elkövetkezendő napok során vagy mi hiányzik a háztartásodból, sokkal kevesebb felesleget halmozol fel. És a para sem lesz benned, hogy mindent meg kell főzz, mert megromlik ebben a nagy melegben. Így meglepő módon az is megeshet, hogy a hónapot több pénzzel zárod, mint korábban. Sőt a piacok és csomagolásmentes boltok kimérős lehetőségeinek köszönhetően nem kötelező mindenből nagy adagot vásárolni és a reklámok, illetve akciók hiányában biztosan nem fognak rád sózni „kettőt egy áráért” semmiből.

Barátságos kofák, eladók

Többé kevésbé egy év karantén után néha az is nehezemre esett, hogy a barátaimmal találkozzak, nem hogy válaszoljak a piacon, miután szinte ismeretlenek érdeklődnek hogylétem felől. Ráadásul az elmúlt időszak maszkhordása, idegenkedése embertársainktól csak még inkább elszeparáltak. Volt, hogy a boltban még szemkontaktust se kellett tartani, csak szaladni, végezni és menni kifele, hogy haladjon az ajtó előtt álló sor. Segítettek ebben az applikációk is, hogy olykor két gombnyomást követően az otthonomban termett az étel. Ezek után elindulni piacozni meg csomagolásmentes boltozni, valóban komfortzónán kívüli érzés volt. De mégis elképesztően jól esett, mikor a piacon mosolygós árusok segítettek a választásban vagy épp a csomagolásmentes boltokban kedves eladók türelmesen álltak rendelkezésemre minden bénázásomkor.

Tárolók helyett vászontáskák

Ez kicsit nekem most ilyen „naneb*ssz” élmény, jó értelemben. Nem mondom, hogy engem bármikor taszítottak volna a tárolók súlyai és hogy kizárólag emiatt nem jártam csomagolásmentes boltba. Helyette inkább a megszokás és a kényelem rabja voltam, ami abban (de?)motivált, hogy „nem kell több környezetbarát lépést bevezetned Julcsi, így is csomó mindent teszel”. Viszont sokaktól hallottam, hogy azért élik meg macerának a pucér termékek vásárlását, mert nincs kedvük nehéz edényeket cipelni magukkal. Csakhogy! A legtöbb száraz étel, olyanok, mint a tészta, hüvelyesek, müzli, chipsz, sőt még a liszt is bőven szállítható kicsi vászontasakokban. Elég, ha a folyékony állagú termékeknek viszünk dobozokat. És nem kell üveget, jöjjenek bátran a többször használatos műanyagból készült edények! Hosszabbítsuk meg azok életét is.

A csomagolásmentes boltban vásárolni nem drága

Valamiért városi legendaként terjed, hogy minden, ami környezetbarát, az drága. Egyik oldalról értem, a szupermarketek bio és zöld polcain valóban némelyik termék három vagy akár négyszerese is a nem környezetbarát alternatívához képest. A másik oldal viszont, hogy vannak annyira elképesztően olcsó praktikák, hogy el se hiszed. Egy barátnőmnek másfél évig tartott a mosószódája, amihez pár szappant és ecetet felhasznált ugyan, de ennyi idő alatt összesen körülbelül 5000 forintot költött a mosásra. Naugye. A csomagolásmentes boltokban pedig minden ehhez szükséges alapanyagot megvásárolhatsz. Egyébként eddig pénzben ugyanott tartok, mintha az elmúlt egy hétben szupermarketben vásároltam volna. De helyette többnyire magyar, bio és csomagolásmentes termékeket kaptam, és a pénzemmel szuper kezdeményezéseket, magyar gazdákat támogattam. Érdemes eszerint is átértékelni az árakat.

Nem biztos, hogy nulla műanyag lesz az eredmény

Végezetül pedig bár a műanyagmentes július nevéből adódóan azt gondolhatjuk, hogy ennek a hónapnak teljesen műanyagmentesen kell eltelnie, szeretném ezt megcáfolni. Legtöbben azért veszünk részt a kihívásban, hogy segítsen ez az időszak abban, hogy lehetőségeinkhez mérten elkerüljük a műanyagot. De ez nem azt jelenti, hogy az első naptól fogva meg van nekünk tiltva, hogy nem érintkezhetünk műanyaggal. És nem is ellenőriz minket semmilyen szerv, hogy sikeres-e ez a műanyagmentes expedíció. Ennek a hónapnak inkább arról kell szólnia, hogy lépésekben haladva, az életterünket megvizsgálva a lehető legkevesebb műanyagot halmozzunk fel. De ha 37 fokban épp elfogyott a vized, és nincs a közelben víztöltő lehetőség, akkor nyugodtan vegyél PET palackban vizet! A mentális és fizikai jóllétünket nem kell kockáztatnunk, mindig legyen az az első. Utána pedig jöhet a műanyagmentesség.  

Milyen egy csomagolásmentes boltban vásárolni? Nézzétek meg az erről készült videót:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek