fbpx

Kamaszkori bőrápolás – tippek és termékek szakértőtől

Kevesen vannak, akik átvészelik a kamasz éveiket bőrproblémák nélkül, de még nekik is kijuthat a pattanásos-zsíros bőrből később. A kamaszkori és a felnőttkori pattanások kezelése pedig nem is tér el egymástól.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A nehézséget leginkább az okozhatja, hogy egy kis-, vagy nagyobbacska gyermeket nehéz rávenni a rendszeres bőrápolásra, míg felnőttkorban ez már inkább belső indíttatás.

Mikortól érdemes külön figyelmet szentelni a bőrápolásra?

Vagyis mikor érnek véget a gondtalan gyermekévek? Amikor beindul a faggyútermelés. Előfordul, hogy a hormonális változások kezdetben csak a faggyúmirigyek működésére vannak hatással. A bőr kicsit zsírosabbá válik, és ez pont elég ahhoz, hogy a pórusok eltömődjenek. Majd jönnek a mitesszerek és a pattanások.

Nem ritka, hogy ez a folyamat már 8-10 éves korban elkezdődik. Tehát ne csodálkozzunk, ha a kisiskolás csemeténk homlokán apró, akár csak bőrszínű, úgynevezett zárt mitesszerek jelennek meg.

Eljött az idő, hogy a reggeli és esti arcmosás már ne csak vízzel történjen

Ez a legfontosabb! Egy kímélő, géles arclemosó napi használata gyakran meg is oldja a problémát. Ne válasszunk erősen habzó készítményeket, mert a habzó anyagok szárítják a bőrt és csak még fokozottabb zsírosodásra késztetik.

Választhatunk egy általános készítményt, vagy kifejezetten zsíros bőrre valót, amelyben nemcsak pórustisztító, hanem a faggyútermelést szabályozó anyagok is vannak. Például szalicilsav (BHA), aktív szén, grapefruit víz, niacinamid. A lényeg a rendszeres használatuk!

CeraVe Foaming Cleanser (Habzó tisztító gél)
Általános tisztító készítmény arcra és testre egyaránt. Óvja a bőr védőrétegét, illatmentes.
Ár: ~2.800 Ft (236 ml)
Lelőhely: gyógyszertárak, cerashop.hu

Magister Products Carbolife Matt It arctisztító zselé
Természetes kozmetikum, gyulladáscsökkentő, mélytisztító receptúrával.
Ár: 3.390 Ft (100 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Le a pattanásokkal!

Ha a helyzet bedurvul, és a mitesszerek után megjelennek a pattanások is, egy nyugtató-antibakteriális hatású készítményre van szükség.

Kerüld az alkohol tartalmú kozmetikumokat! Az összetevők között alcohol, vagy alcohol denat. néven találod. Régóta tartja magát az a tévhit, hogy a zsíros-pattanásos bőrt szárítani kell, és erre az alkohol a legmegfelelőbb. Bár valóban van fertőtlenítő hatása, de épp annyira irritálja is a bőrt. Egy gyulladt pattanás pedig se a „szárítástól”, se az irritációtól nem fog meggyógyulni.

Fontos, hogy megértsük, mitől alakulnak ki a pattanások

A fokozott faggyútermelés, vagyis a zsírosodás eltömítheti a pórusokat. Így alakulnak ki a mitesszerek. Ezek kis faggyúdugaszok, amik alatt a bőr nem tud lélegezni, és baktériumok szaporodnak el. Ez okozza a pattanásokat és a körülöttük látható gyulladást is.

A megoldás tehát a pórusok tisztán tartása (ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres arctisztítás is), a gyulladáscsökkentés, és a baktériumok elszaporodását gátló készítmény használata.

Milyen hatóanyagokra érdemes figyelni?

Javaslom, hogy kezd el olvasgatni az összetevőlistákat, mert még a gyógyszertári készítmények is tartalmazhatnak oda nem illő anyagokat. A legjobb, ha az alábbi hatóanyagokból többet is tartalmaz a bőrápolási rutin.

Gyulladáscsökkentő hatóanyagok: például szalicilsav (BHA/feketefűz kivonat), allantoin, zöldtea kivonat

Antibakteriális hatóanyagok: cink, tengeri alga, zöldtea kivonat, benzoil-peroxid

Pórustisztító hatóanyagok: szalicilsav, zöldagyag, aktív szén, retinol (A-vitamin)

kamaszköri bőrápolás

COLO Bőrkiegyenlítő arctonik uborkakivonattal és szalicilsavval
A rendszeres arctisztítás mellett gyengéd megoldás a pórusok tisztán tartásához ez a tonik. Természetes összetevői miatt már egészen fiatal korban is bátran használható. Arctisztítás után reggel és este, vattakorongra téve érdemes áttörölni vele a bőrt.

Ár: 2.990 Ft (100 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Akneroxid 50 mg/g gél
Erőteljesebb készítmény, komolyabb bőrproblémák, sok gyulladt pattanás megjelenése esetén ajánlom csak.

Hatóanyaga: benzoil-peroxid
Ár: ~ 2.200 Ft
Lelőhely: gyógyszertárak (vény nélkül kapható)

Kamaszkorban se feledkezzünk meg a fényvédelemről!

Egyes pattanáskezelő készítmények (például a fenti Akneroxid és a retinol tartalmú készítmények is) érzékenyebbé tehetik a bőrt az UV sugárzásra, és mondanom sem kell, hogy a napégés sem segít a gyulladáson. Ha a pattanások takarása is cél, javasolt színezett fényvédőt választani erre a célra.

Mandulina Karotin&Ceramid SPF30 CC arckrém

Fizikai fényvédelmet biztosító, tápláló hatóanyagokban gazdag fényvédő, UVA és UVB elleni védelemmel. Természetes kozmetikum, oda nem illő összetevők nélkül.

Ár: 6.490 Ft (30 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Sundance Kids SPF50 naptej
Kémiai fényszűrőket tartalmazó készítmény, ami ennek köszönhetően átlátszó fedést nyújt, és nem hagy ragacsos érzetet. Vízálló, illatanyagmentes, UVA és UVB elleni védelemmel.

Ár: 599 Ft (30 ml)
Lelőhely: dm (DrogerieMarkt)

Lehetséges a bőr mattítása, a faggyútermelés csökkentése?

Röviden igen, DE csak kis mértékben. Kamaszkorban a hormonok a ludasak, amik folyamatosan piszkálják a faggyúmirigyeket. Amíg a hormonális hullámvasút nem csillapodik, csupán kis mértékben tudunk a faggyútermelésre hatni kozmetikumokkal. Emiatt kell elsősorban a tisztításra és a pórusok tisztántartására ügyelni.

Vannak azonban olyan hatóanyagok, amelyek valóban képesek visszafogni a faggyúmirigyek működését. Ilyen például az uborkakivonat, a cink és a niacinamid (B3-vitamin).

Ne csak tisztítsd, hidratáld is!

Bizony kamaszkorban sem ritka, hogy a bőr helyenként zsíros, mitesszeres, de mégis hajlamos kiszáradni, húzódik-feszül. Ilyenkor érdemes az arctisztítást követően egy nagyon könnyed hidratáló krémet, vagy géles készítményt is használni.

Fontos, hogy ne tömítse el a pórusokat és gyorsan felszívódjon, hiszen a tinik nem szeretnek sokat várni, és a ragacsos bőrérzet is kényelmetlen. A hidratáló tartalmazhat gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatóanyagokat is, így jól kiegészíti a bőrápolás többi lépését.

Mandulina Zöldtea&Hialuron arckrém

Ár: 5.990 Ft (30 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Figyelem! Erőteljesen gyulladt pattanások, nagy cisztás csomók esetén, vagy ha a probléma nem mutat javulást a rendszeres bőrápolás mellett sem, fordulj szakemberhez, bőrgyógyászhoz!

A gyulladt pattanások tisztítása, nyomkodása sem otthoni körülmények között, sem kozmetikus által nem oldja meg a problémát. Sőt! Még a szakemberektől is gondos odafigyelést igényel, hogy mely pattanásokat lehet megnyomni és melyiket szigorúan tilos! A szakszerűtlen kezeléssel pedig még több gyulladást idézhető elő, és mély hegek maradhatnak a bőrön.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek