fbpx

Fogászati kisokos – a szájhigiénia nyomában

Mindenki egyik rémálma, hogy egy kedves ismerős vagy idegen megkopogtatja a vállát és felhívja a figyelmét a kellemetlen leheletére. De nem csak, a - mondjuk ki - büdös száj az egyetlen probléma a rossz szájhigiéniával: számos fogászati gondot okozhat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Persze a szájhigiénia túlmutat ezen, hiszen például a fogszuvasodás az egyik leggyakoribb gyermekbetegség is. Valamilyen mértékben ez a Föld 95 százalékát érinti. A szájápolás ellenére is kialakul fogszuvasodás, ugyanis nem csak külső, hanem belső genetikai tényezők is befolyásolják, ilyen a nyál, a zománc összetétele és az életkor is. A középkorúakat és az idősebbeket már inkább a fogínybetegség szokta kínozni, amelynek korai jelei lehetnek a rossz lehelet, fogínyvérzés, és a mozgó fogak. Ha ezt időben kezelik, akkor látványos javulás érhető el.

Fogaink állapota sokszor más, a testünkben zajló betegségre, problémára is felhívhatja a figyelmet, hiszen minden hat mindenre, ezért sem árt figyelni rá.

Hogyan óvjuk a fogainkat?

Az egyik legfontosabb pont a fogmosás, pontosabban a helyes fogmosás és szájhigiénia megőrzése. Ma már számos videót láthatunk a megfelelő mosási technikákról, de az is jó, ha kikérjük a fogorvosunk tanácsát.

Szakértők a napi minimum kettő fogmosást ajánlják, illetve legalább egyszer fogselymet is érdemes használni. Így távolíthatóak el legjobban a lepedékben található baktériumok, amelyek a fogszuvasodás és fogínybetegségek melegágyai.

Fogmosáshoz használjunk fluoridos fogkrémet. A fluorid erősíti a fogzománcot, védi a zománc alatti rétegeket, megakadályozza a baktériumok bejutását és a fogszuvasodást.  Illetve próbáljuk elhagyni az olyan káros szokásokat, mint a túl sok édesség nassolása, vagy éppen a dohányzás, hiszen ezek is károsítják a fogainkat. Valamint a túlzásba vitt savas ételek, mint a kávé, üdítő, tésztafélék, tea fogyasztása sem ajánlott, hiszen könnyen kikezdhetik a fogzománcunkat.

Ami pedig szintén kihagyhatatlan lépés, az a rendszeres fogászati szűrés. Tudom, a legtöbb ember számára ez ijesztő, de ha évente legalább egyszer meglátogatjuk a fogorvost, sok fájdalomtól tudjuk megkímélni magunkat. Fél évente, évente a fogkövünket sem árt leszedetni, hiszen az is okozhat problémákat, illetve ő is felelős lehet a kellemetlen leheletért.

A fogorvos nem csak a fogak és az íny állapotát vizsgálja, hanem az egész szájüreg állapotát felméri és javaslatot tesz a problémák kezelésére és a megelőzésre.  Aki dohányzik, az semmiképp se hagyja ki ezeket az ellenőrzéseket, hiszen ők fokozottan ki vannak téve, akár rákos megbetegedéseknek is.

Mint minden egészségünket érintő kérdésben, itt is a megelőzésen van a hangsúly, illetve az egyén felelősségén. Figyeljünk a fogaink állapotára!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32