fbpx

Felvettek egyetemre! Hogyan készüljek anyagilag?

Még emlékszem arra a csodás, felszabadító érzésre, amikor megjött az sms, bizony felvettek! Tudtam, hogy már csak egy kis idő és enyém a világ, vagy legalábbis Budapest. Aztán jön a sokszor rideg valóság, hogy ez is pénzbe kerül.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakhatás

Amire mindenképp készülj, hogy a ponthatárok kihirdetése után, elindul az albérlet dömping. Vagyis rajtad kívül még több száz diák és vérszemet kapott szülő özönlik a kiadó szobákra, lakásokra. Ha nem fér bele vagy nem is akarsz lakást bérelni, akkor ott a kollégium lehetősége, azonban sokszor oda sem egyszerű bekerülni. A feltételekről érdeklődj az intézménynél és ne halogasd, mert aztán lemaradsz róla. Ha pedig mégis csak albérletre adod a fejed, akkor előtte beszéljétek át a szülőkkel, hogy mennyi az annyi. Szerintem a legjobb – ha van rá lehetőség-, hogy összeálltok többen és együtt kerestek egy mindenki számára elfogadható árú lakást. Budapesten nyilván még inkább elszálltak az árak, de a legtöbb egyetemvárosban sajnos ilyenkor emelkedés tapasztalható, erre készüljetek.

Indulótőke

A továbbtanulás bizony nem olcsó dolog és ez sok esetben teljes egészében a szülőket terheli. Ott a lakás, az étkezés, a tanszerek, könyvek és egyéb kiadások, amire fel kell készülni. Én a tanév előtti nyarat nyárimunkával töltöttem, mert tudtam, hogy most aztán minden pénzre szükségem lesz, főleg, ha még esetleg bulizni is szeretnék. És nem, ez most nem egy amolyan „én bezzeg a te idődben térdig érő hóban, strandpapucsban jártam iskolába” típusú okoskodás. Csupán a nagy örömmámor végeztével nem árt átgondolni, hogy mennyi fér bele a családodnak, és jól jöhet, ha kicsit leveszel te is a vállukról azáltal, hogy nyáron dolgozol. Ha másra nem, zsebpénznek mindenképp félre tudsz tenni belőle.

Előtakarékoskodás

Ez főleg a szülőknek szól, és azoknak, akiknek a csemetéje továbbtanulás előtt áll. Nem árt ugyanis előre gondolkodni, és felkészülni anyagilag arra, hogy bizony egyszer az a gyerek – ha minden jól megy – kirepül. A szülők pedig nyilván szeretnék segíteni ezt az amúgy is nehézkes kezdést. Számos előtakarékossági számla létezik, de nyithatunk lakástakarékot is, amelyet aztán később fel lehet használni. Fontos a pénzügyi tudatosságot minél korábban belenevelni a gyerekekbe, és persze példát mutatni számukra ezzel. Nyilván mindig van olyan élethelyzet, amikor nem tudunk takarékoskodni, vagy félretenni, de törekedni azért lehet. Ha nem is tudunk neki hatalmas segítséget adni az induláshoz, ilyenkor a legkisebb is számít.

Diákhitel

Erről a témáról, hogy vajon megéri-e vagy sem, már írtunk korábban, így bővebben is el tudjátok olvasni, milyen lehetőségek vannak. Mivel nem mindenkit vesznek fel államilag támogatott képzésre, így sokaknál plusz teher lehet a tandíj finanszírozása. Erre nyújthat jó megoldást a diákhitel. Azonban erre nem szabad ingyen pénzként tekinteni, és jól meg kell gondolni, mielőtt bármelyik típusába is belevágunk. Amint lehetőségünk van, akár már a tanulmányaink alatt próbáljuk előtörleszteni, hogy felnőttként minél hamarabb letudhassuk ezt a terhet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32