fbpx

A meddőség nem biztos, hogy a testben kezdődik

A WHO felmérései alapján minden hetedik párt érinti a világon a meddőség problémája. Közülük azonban sokan a testükben keresik a hibát, ám gyakorta megesik, hogy valójában a megoldás egészen máshol rejlik, mégpedig a lélekben.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Számtalan ember azonban nem élheti át ezt az élményt, bármennyire is szeretné, mert meddőséggel diagnosztizálják, ami súlyos lelki teherként nehezedik a párokra. De mit nevezünk orvosilag meddőségnek? Azt az állapotot, mikor a szerelmesek legalább egy év természetes próbálkozás során sem képesek gyermeket nemzeni, vagy a fogantatás utáni hónapokban végül mindig vetélés következik be. Ennek számtalan fizikai oka lehet, a policisztás ováriumtól (PCOS) kezdve megannyi hormonális és szervi problémán át a pár genetikai összeférhetetlenségéig bármi lehetséges, ezért érdemes széleskörű vizsgálatot végezni mindkét félnél. Azonban ha testileg minden rendben van, ennek ellenére továbbra sem képes teherbe esni a pár, akkor egy másik útvonalat is hasznos lehet megvizsgálni.

A meddőség lelki héttere

A hajdani ’ép testben ép lélek’ mondást a mai korban már inkább fordítva lenne érdemes használni, sokkal inkább épp lélek szükséges az ép testhez. Hiszen a pszichológia tudománya bebizonyította már sokszor, hogy egészségügyi problémáink nagy része visszavezethető a lelkünket nyomasztó terhekre. Talán nem is gondolnánk, mennyi minden halmozódik fel pszichénkben az évek során, ami nagyon is kihat akár még a termékenységünkre is, és ez mindkét nemre egyaránt igaz.

Az első ilyen teher, ami az egyik leggyakoribb probléma, elég mindennapi, ez pedig a jó öreg stressz, ami befolyásolhat minket hormonális szinten is, de egész egyszerűen maga a túlzott jelenléte is bőven elég gondot tud okozni. A folytonos idegeskedés, ingerlékenység, a szorongás mind gátolhatja a teherbe esést. Nem beszélve arról, hogy a sikertelenség a kudarc élményével jár, és tovább mélyítheti a gondokat, akár depresszióhoz is vezethet.

Elakadást jelenthetnek múltbéli traumák feldolgozatlanságai, amik lelki gátat képeznek bennünk. Esetleg olyan gyerekkorban megélt helyzetek, amik lelkileg tesznek „meddővé” minket.. Ezek mind-mind egyedi esetek, amikre csak akkor derül fény, ha elkezdünk igazán mélyre ásni pszichénkben egy szakember segítségével, aki tudni fogja, mit kell kérdeznie, hogy ezek felszínre kerüljenek. Lehet ilyen probléma, ha a pár egyik tagját nem akarták eleinte a szülei, de akár az is, ha gyerekként szülői szerepbe került valamelyikük, és ezzel mentálisan mintegy letudta ezt a kört már, ezért nem képes rá újra. Mindez azonban nagyon összetett és szubjektív.

Ami gyakori probléma szokott még lenni, az a státusz és a szocializáció. Érdemes feltenni a kérdést magunkban, hogy igazán vágyunk a szülőségre, vagy valaki másnak akarunk megfelelni? Ez mindkettőnk álma, vagy a társadalom nyomása? Hiszen rengeteget számít, hogy valamit igaz akaratunkból szeretnénk elérni, vagy csak kényszerből. Ehhez azonban nagyon mélyen magunkba kell néznünk és könyörtelenül őszintének lennünk mind saját magunkkal, mind a párunkkal. És ezzel el is érkeztünk egy újabb lehetséges gócponthoz, ez pedig a kapcsolatunk milyensége. Talán nem mindenki hisz benne, de lehet rációja annak, hogy nem születik gyermek oda, ahova ’nem kellene’. Persze ezt így talán nagyon nyers, sőt offenzív is kijelenteni, de ha megint csak brutálisan őszinték vagyunk magunkkal, akkor kiderülhet, hogy talán mégsem az az igazi számunkra, akivel együtt vagyunk. De nem kell ennyire messzire menni, az is lehet, hogy csak egy közös probléma áll az utunkban, amit nem voltunk képesek feloldani és azóta is szakadékként tátong közöttünk. Ezt pedig csak közösen tudjuk legyőzni a párunkkal, és egy hozzáértő szakemberrel.

Bármennyire is nehéz elhinni, hogy a lelkünk képes gátat szabni a várandósságunknak is, millió világra jött kisbaba bizonyítja, hogy van összefüggés, nem is kevés. Tehát ha te is hasonló cipőben jársz, érdemes felkeresned egy pszichológust, aki erre specializálódott. Az említett példák csupán a leggyakoribbak, ezeken túl még millió személyes történet van, aminek kibogozása sikerre vihet egy párt.

És ami még rettentően fontos, hogy a történelem során mindig a nők szégyene volt a meddőség. Ma már be kell, hogy lássuk, egyrészt nem szégyen meddőnek lenni, senki nem lesz kevésbé szerethető ettől, másrészt pedig valójában ez mindkét felet érinti, nemtől függetlenül. Lehet a meddőség oka férfi és nő is, és ugyanannyira elképzelhető mindkettőjüknél a testi vagy a lelki probléma, mint ok. Ezért igyekezzünk megértéssel fordulni egymáshoz, és közösen megoldást keresni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32