fbpx

Dr. Máté Gábor: A test lázadása – könyvajánló egészség témában

Ez az a könyv, ami elég régóta ott motoszkált a fejemben, hogy el kéne már olvasni, de nem lehetett sokáig beszerezni. Dr. Máté Gábor külhonba szakadt hazánkfia, világhírű orvos, akire azóta is sokezren kíváncsiak egyedi látásmódja miatt. Köztük én is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Test lázadása egy 2004-es könyv, és bár azóta sokat fejlődött az orvostudomány és a hozzáállás a gyógyításhoz, egyes betegségek kezeléséhez, azért ez az iromány még mindig mit sem veszített az aktualitásából.

Ha röviden akarnám összefoglalni, arról szól, hogy a stressz, a gyerekkori traumák, azok fel nem dolgozása szépen lassan képesek megbetegíteni minket, vagyis inkább mi saját magunkat. Az orvostudomány pedig hiába talál ki egyre több és mélyrehatóbb kezelési formákat, még mindig nem teljes egészében kezeli az embert- vagyis, hogy egyszer van a test, meg ott van az a fránya lélek is- hanem egy-egy tünetet próbál enyhíteni. Persze az nem lenne elvárható, hogy egy orvos minden esetben külön, ennyire mélyrehatóan kezeljen egy-egy beteget, de sokszor fel sem merül egy tünetnél, hogy mi lehet a háttérben még.

Dr. Máté Gábor könyvében 20 éves háziorvosi praxisából hoz számtalan példát, illetve a könyv készüléséhez készített interjúkból olvashatunk még érdekes szemelvényeket. A személyes részeket szakmai érvelések, tudományos részek követik vagy szővik át, ami bevallom, számomra sokszor nehezen olvashatóvá tette a könyvet. Plusz az sem könnyítette meg a dolgomat, hogy egy kicsit azt éreztem, hogy igazából tökmindegy mit csinálok, mert akkor is stresszelek, amikor nem tudom, hogy stresszelek. Nem kell aggódni, a könyv ezt a feszültséget is aztán szépen lassan feloldja.

Nem egy könnyed olvasmány, amit nyaraláson leviszel magaddal a strandra, hacsak valakit nem a súlyos betegségekről való olvasás kapcsol ki. Mégis amolyan „must have” jelleggel ajánlom mindenkinek, nem csak azoknak, akik esetleg már küzdenek valamilyen kórral. Hiszen a megelőzés az egyik legfontosabb dolog.

A könyv maga nagyon jól van felépítve, hiszen a megértéstől haladunk a megoldás felé. Meglátjuk melyek azok a személyiségtípusok, viselkedésformák és közös jegyek, amelyek egyes betegségek kialakulásánál észrevehetőek. A könyv nem azt mondja, hogy ha elfojtod az érzéseidet, vagy elhanyagoltak gyerekkorodban, akkor mindenképp rákos leszel vagy egyéb bajod lesz. Csupán felhívja a figyelmet arra, hogy ezek olyan tényezők, amelyekkel foglalkozni kell, hiszen nagyban ronthatják az életminőséget, amely aztán akár betegséghez is vezethet.

„Könnyebb lehet (és anyagilag is kifizetődőbb) a mikrobákhoz és génekhez hasonló jól meghatározott okokat kutatni, de amíg figyelmen kívül hagyjuk a teljes képet, a betegség jelentős része ismeretlen eredetű marad. Nem fogjuk kint, a lámpafénynél meglelni az egészség kulcsát, belülre kell tekintenünk, ahol homály és sötétség van”- olvashatjuk a könyvben.

Ez nagyon jól leírja, hogy mire is szeretné felhívni a Test lázadása a figyelmet. A gyógyítás holisztikus hozzáállással lehetséges, vagyis pontosabban azzal kellene kezelni a betegségeket a könyv szerint. Persze garancia nincs semmire, nem lehet azt mondani, hogy ha ezt meg ezt teszed, akkor biztosan minden rendben lesz. Mégis, ha az ember egészként tekint magára, a testére és a lelkére egyaránt, és szembe tud nézni a saját terheivel, közelebb juthat egy teljes élethez és ezáltal az egészséghez is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32