fbpx

Te ismered a Fenntartható Fejlődési Célokat?

A környezeti fenntarthatóság csak egy eleme a fenntartható fejlődésnek. Kéz a kézben jár a fenntartható társadalommal és gazdasággal. Az ENSZ ennek elérésére 2015 szeptemberében megfogalmazott egy 17 pontból álló irányt, a Fenntartható Fejlődési Célokat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hogy tisztázzuk a fogalmat, a fenntartható fejlődés – angolul sustainable development – „egy olyan fejlődési folyamat, mely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövő generációik képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket” – olvashatjuk az ENSZ 1987-es jelentésében. Erre keresett az ENSZ megoldást: hogyan ne használjuk el a környezetet, miközben nem mondunk le a gazdasági fejlődésről, és a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről.

Megannyi kutatás bizonyítja és mi is sokszor említettük már, hogy a jelenlegi életvitelünk, beleértve a fogyasztási, vásárlási szokásainkat, és életmódbeli magatartásunkat, hosszú távon sem környezetileg, sem társadalmilag, sem gazdaságilag nem fenntartható. És míg mi cikkek formájában igyekszünk több, mint egy éve irányt mutatni, az ENSZ 1945, vagyis az alapulása óta azon dolgozik, hogy erősítse a nemzetközi fejlesztési együttműködést. Nagy mérföldkőnek számít, hogy 2015 szeptemberében 193 tagállama elfogadta az új integrált fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszert, az Agenda 2030-at, mely Földünk környezeti rendszerének megóvásához, a szegénység megszüntetéséhez, továbbá az egyenlőtlenségek leküzdéséhez vázol fel irányokat.

Ebben a cikkben szeretném részletezni ezt a 17 pontot, és bár igyekeztem kevésbé száraz és beadandó hangulatban fogalmazni, a téma megköveteli a szakmai hangvételt, de bízom benne, hogy minden érdeklődőt sikerül lekötnöm vele.

Fenntartható Fejlődési Célok

Az Agenda 2030 összesen 17 célt, ezen belül 196 részcélt, 230 indikátort tartalmaz. Minden nemzetre érvényesen a fenntartható fejlődés több aspektusát méri fel, és az eredményeket 2030-ig folyamatosan monitorozzák. Mindezért az ENSZ erre a célra létrehozott kormányközi munkacsoportja a felelős.

1. Szegénység felszámolása

A szegénység felszámolása nem jótékonysági feladat, hanem kulcsfontosságú egy fenntartható társadalomban. Ennek ellenére a világ lakosságának közel fele szegénységben él, élelem és tiszta víz hiányában pedig ezrek halnak meg az év minden napján. Fontos az éhezők táplálása, a betegségek megszüntetése és lehetőség nyújtása mindenki számára a kiegyensúlyozott élethez, amiben senki nem nélkülöz alapvető dolgokat.

2. Éhezés megszüntetése

Az éhség az egyik vezető halálozási ok az egész világon. A bolygónk rengeteg erőforrást biztosít számunkra, de a nem egyenlő hozzáférés és a hatástalan eljárások miatt emberek millióit veszélyezteti alultápláltság. Éppen ezért modern technológiákkal és méltányos elosztási rendszerekkel szükséges támogatni a fenntartható mezőgazdaságot, annak érdekében, hogy fennmaradjon az egész világ lakossága és többé soha senki ne szenvedjen az éhségtől.

3. Egészség és jóllét

Az elmúlt 15 évben a gyermekkori halálesetek száma a felére csökkent. Ez bizonyítja, hogy szinte minden betegséget le lehet győzni. Mégis még mindig rengeteg pénzt és erőforrást biztosítunk olyan betegségek kezelésére, melyeket egyébként könnyű lenne megelőzni. Ennek a pontnak a célja az egészséges életmód, a megelőző intézkedések, a korszerű és hatékony egészségügyi ellátás elérhetősége mindenki számára.

4. Minőségi oktatás

Az oktatás a jólét kulcsa, mely kinyitja a lehetőségek kapuját, lehetővé téve mindannyiunk számára, hogy hozzájáruljunk egy progresszív, egészséges társadalomhoz. A tanulás mindenki számára előnyökkel jár, ezért mindenkinek elérhetővé kell tenni.

5. Nemek közti egyenlőség

A nemi kirekesztettség aláássa társadalmi szerkezetünket és mindannyiunkat alulértékel. Azáltal, hogy megtagadjuk a nők egyenlő jogait, a lakosság felétől megtagadjuk a lehetőségeket, hogy a lehető legteljesebb életet éljék. A nők politikai, gazdasági és társadalmi egyenlősége a világ összes polgára számára előnyös. A cél együtt felszámolni az előítéleteket.

6. Tiszta víz és alapvető köztisztaság

Minden harmadik embernek nélkülözni az alapvető higiéniai szükségleteket, mert nincsenek kialakítva körülötte az ehhez megfelelő eszközök, erőforrások. Ez a hiány betegségeket és halált eredményez. És bár történtek lépések a tiszta ívóvízhez való hozzáférés terén, a higiénia hiánya mégis aláássa ezeket. Ha megfizethető felszerelést és oktatást biztosítanak a higiéniai gyakorlatokról, megállítható lesz a betegségek egy része, és az ebből fakadó halálozás.

7. Megfizethető és tiszta energia

A megújuló energia-megoldások napról napra olcsóbbak, megbízhatóbbak és hatékonyabbak. A fosszilis üzemanyagoktól való jelenlegi függésünk fenntarthatatlan és káros a bolygóra nézve, ezért változtatásra van szükség az energiatermelés és fogyasztás módján. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez fontos ezeknek az új energetikai megoldásoknak a lehető leggyorsabb megvalósítása.

8. Tisztességes munka és gazdasági növekedés

Kulcsfontosságú, hogy a gazdasági növekedés pozitívan hasson az egész bolygóra. A pénzügyi fejlődésnek tisztességes és kielégítő munkahelyeket kell teremteni, miközben óvja a környezetet. Továbbá megvédeni a munkavállaló jogait, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a modern rabszolgaságnak és gyermekmunkának.

9. Ipar, innováció és infrastruktúra

A jól működő és rugalmas infrastruktúra minden sikeres közösség alapja. Hogy megfeleljünk a jövő kihívásainak, létfontosságú az ipar és infrastruktúra korszerűsítése. Ehhez elengedhetetlen, hogy támogassuk az innovatív, fenntartható technológiákat, illetve, hogy a megoldások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

10. Egyenlőtlenségek csökkentése

A világ gazdaságának nagy részét az emberek nagyon kis csoportja birtokolja, ami pénzügyi és társadalmi megkülönböztetéshez vezet. A nemzetek eredményességének érdekében az egyenlőségnek és a jóllétnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, nemtől, fajtól, vallási vagy gazdasági helyzettől függetlenül.

11. Fenntartható városok és közösségek

A világ népessége napról napra növekszik. Hogy mindenki megtalálja benne a helyét, fenntartható városokra van szükség. A boldogulás alapja viszont egy olyan várostervezés, mely biztonságos, megfizethető helyeket hoz létre, környezeti és kulturális szempontból mindenki számára ígéretes életkörülményekkel.

12. Felelős fogyasztás és termelés

A Föld rengeteg természeti erőforrást biztosít számunkra, mi mégsem használjuk ezeket felelősségteljesen. Jelenleg sokkal többet fogyasztunk, mint amit a bolygónk nyújt. Annak érdekében, hogy megállítsuk ezt a kárt, a megoldás egy fenntartható irány az igénybevételt és a termelést tekintve.

13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen

Az éghajlatváltozás tagadhatatlan veszélyt jelent az egész civilizációra. A hatások már láthatóak, és ha nem cselekszünk most, katasztrofálisak lesznek. A szükséges változtatásokat a bolygó védelmében az oktatás, innováció és az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaink betartása révén tudjuk megtenni.

14. Óceánok és tengerek védelme

A tiszta és egészséges óceánok, tengerek elengedhetetlenek az életünkhöz. Ennek ellenére óriási károkat okozunk bennük. Fontos, hogy megvédjük vizeinket a szennyezések és túlhalászás megszüntetésével.

15. Szárazföldi ökoszisztéma védelme

A vizek mellett a szárazföld az élet alapja ezen a bolygón. Az erdőirtásokkal, természetes élőhelyek pusztításával, talajromlással súlyos károkat okozunk a Földnek. A saját túlélésünk kulcsa, hogy megőrizzük biológiai sokféleségünket és az ökoszisztémát.

16. Béke, igazság és erős intézmények

Minden jól működő demokratikus társadalom számára a megoldás a befogadás, az együttérzés és az erkölcsösség. Mégis az üldöztetés, igazságtalanság, bántalmazás továbbra is jelen van az emberiség oldalán. Ennek a pontnak a célja egy békés és befogadó társadalom támogatása, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára és a hatékony, elszámoltatható és mindenki felé nyitott intézmények kiépítése minden szinten.

17. Partnerség a célok eléréséért

Az itt felsorolt célok csak akkor érhetők el, ha együtt dolgozunk rajtuk. Nemzetközi beruházásokra és támogatásokra van szükség az innovatív technológiai fejlődés, a tisztességes kereskedelem érdekében, különösen a fejlődő országok számára. Egy jobb világ felépítéséhez elengedhetetlen, hogy támogatók, empatikusak, együttműködőek legyünk.

Jól látható tehát, milyen széleskörű az Agenda 2030, mely a három fő ágat kifejezetten mélyen érinti. És míg a tagállamok sorra hozzák a szükséges intézkedéseket, a koronavírus járvány ezeket a területeket sem kímélte, sőt, bizonyos országokban hátráltató tényező lett. Ha szeretnéd elolvasni angol nyelven a 2021-ben kiadott globális jelentést, mely a célok eddigi eléréséről szól, kattints ide. Magyarország 2018-as indikátorai pedig itt elérhetőek.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek