fbpx

Így ápold a göndör hajadat

A göndör fürtökkel rendelkezők tudják, bármilyen szépnek is tűnnek a loknik, annál nehezebb kordában tartani őket. Hoztunk nektek néhány tippet, hogyan tartsátok mégis egészségesen göndör hajatokat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hidratálj

A megfelelő folyadékbevitel minden szempontból fontos, legyen szó göndör vagy egyenes hajról. Azonban a göndör haj esetében a hidratálás talán még egy fokkal jelentősebb, mert a haj a szerkezeténél fogva könnyebben kiszáradhat. Ezért érdemes nem csak sok vizet inni, de külső segítséget is alkalmazni. Oszlassunk el a kezünkön egy kevés kókuszolajat, és a végeket kenjünk át vele. Illetve a hosszán óvatosan menjünk át az ujjainkkal, csak annyira, hogy ne szedjük szét a loknikat. Így a nedvesség pótlása mellett formázni is tudjuk rakoncátlan tincseinket. Ehhez a természetes olajak a legjobbak, de a drogériákban kapható hajolajak, amiket külön erre fejlesztettek is remek megoldást nyújtanak. Heti-kétheti rendszerességgel pedig alkalmazzunk hidratáló pakolást.

Ne fésüld

Göndör haj esetében ez az egyik legfontosabb alapszabály, ugyanis a fésülés szétbontja a göndör haj tincseit, és teljesen elrontja annak formáját. Hatására a haj szállni fog, és göndör helyett megmagyarázhatatlan kinézete lesz. Éppen ezért ha tehetjük csak hajmosás előtt fésüljük át a gubancokat, utána már ne. Persze azt senki se akarja, hogy csimbókos legyen a hajkoronája, és szerencsétlenségünkre a göndör haj erre is hajlamosabb. Megoldás erre, – amennyiben mégis szükséges gyakrabban kifésülnünk – hogy utána fonjuk be, és hagyjuk úgy éjszakára. Ezzel még ha mesterségesen is, de visszanyerjük a göndörséget, vagy legalábbis elkerüljük a formátlan, szálló haj effektust, amit a fésű okoz.

Tartsd távol göndör hajadat a hőtől

Akár göndör, akár egyenes a hajad, a legjobbat akkor teszel vele, ha minél kevesebbszer kezeled magas hővel. Nyilván ez mindkét helyzetben nehéz, hiszen általában mindenki mást akar, mint ami megadatott. Ezért az egyenes hajúak besütik, a göndör hajúak pedig kiegyenesítik fürtjeiket. Ez pedig egyik esetben sem egészséges, a loknisok szempontjából pedig még inkább ront a helyzeten. A hajvasaló és a szárító ugyanis az amúgy is kiszáradásra hajlamos göndör hajat még inkább kiszárítja, nem beszélve arról, hogy a hajszárító megint csak az említett szálló haj effektushoz vezet. Ezért a meleg, nyári időszakban, ha van rá lehetőségünk, hagyjuk magától száradni hajunkat. Télen viszont semmiképp ne menjünk ki a meleg lakásból vizes fejjel, mert az ugyancsak káros a hajhagymák számára. Érthető azonban, ha néha változatosságra vágyunk, és szeretnénk a göndör, nehezen kezelhető fürtjeink helyett egyenes tincseket. Ezzel semmi gond nincs, de próbáljunk mértéket tartani. Egyenesítsünk csak kéthetente vagy ritkábban, és akkor is használjunk jó minőségű hővédőt, ugyanis az egyenesítés a végek töredezését is jobban elősegíti.

Tápláld hajkoronádat!

Érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra, és olyasmit fogyasztani, ami jó olajokat is tartalmaz, mint például a magvak, az avokádó, vagy maga az olíva olaj, a tökmagolaj. Ezek mind segítik az egészséges haj fenntartását. Ha mindez nem bizonyul elégnek, táplálékkiegészítőkből a kovaföldet javaslom, ami a növekedést is ösztönzi. Ezen kívül az E vitamin tartalmú ételek és kiegészítők is sokat segítenek. Amire még érdemes figyelnünk, hogy milyen ágyneműben alszunk. A hajnak és a bőrnek is a selyem és az ehhez közel álló anyagok a legjobbak, mert kevésbé súrlódik ezeken a hajunk, ami a göndör tincsek esetében különösen fontos.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek