fbpx

Iskolakezdés – hogyan szoktassuk vissza a gyereket

Gyomorgörcs, a naptár percenkénti nézegetése, hátha téved és nem közeledik olyan vészesen a szeptember, vagyis az iskolakezdés. Sok gyerek érezheti most így magát. Szülőként az a dolgunk, hogy megpróbáljuk kicsit gördülékenyebbé tenni az átmenetet a nyári gondtalanságból.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Koránkelés

Talán az egyik legsarkalatosabb pont, hogy a nyári hosszú alvások után újra vissza kell szokni a korai kelésre. Ezért jó, ha már minimum egy héttel az iskolakezdés előtt elkezdünk visszaállni a régi rutinra: vagyis korábban feküdni és korábban is kelni. Így nem éri sokként a gyerkőcöt az a nagy váltás, és a bioritmusának is van ideje adaptálódni. Na meg persze nekünk is…

Kedvcsinálás

Talán elsőre lehetetlennek tűnik, de próbáljuk meg meghozni a kedvet az iskolakezdéshez. Én például imádtam a sulikezdésre való vásárlást. Hagyjuk, hogy pár dolgot ő maga válasszon ki, és vonjuk bele a folyamatokba, ezzel is szokja a gondolatot, hogy hamarosan becsöngetnek. Na meg ki ne akarná majd a suliban mutogatni az új menő táskáját vagy tolltartóját?

Tervek készítése

Az iskola nagyon nagy százalékban a keretek kialakításáról szól. Ha viszont a gyerek úgy érzi, hogy neki is van beleszólása ezekbe, akkor talán egy fokkal több kedve lesz iskolába járni. Alakítsunk ki vele egy éves tervet, határozzuk meg, ő mit szeretne elérni idén. Ezek lehetnek akár olyan apró dolgok, hogy máshol vagy más mellett akar ülni. Esetleg, hogy még több barátot szeretne szerezni, és hogy bizonyos tárgyakból mondjuk jobb eredményt elérni. Persze ne érezze úgy, hogy bármire kényszerítjük, csupán a célok segíthetnek motiválni.

Készülődjünk együtt

Lehet nekünk unalmasnak tűnhet a készülődés, de a gyerekek szeretik, ha belevonjuk őket, így jobban magukénak érezhetik a dolgot. Válogassuk át együtt a ruhákat, tavalyi dolgokat, hogy lássuk mire van még szükség. A könyvek bekötése is lehet jó móka, ha együtt, valamilyen kreatív módon csináljuk, akár kis kézműveskedés is kerekedhet belőle. Végig próbáljunk türelmesek lenni, hogy ne elvegyük a kedvét még jobban az egésztől, hanem inkább kicsit meghozzuk azt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32