fbpx

Kik azok a trollok, és mégis mit keresnek a kommentszekciókban?

Az internetnek hála, mára könnyen tanulunk szinte bármit online, nézünk filmeket, hallgatunk zenét, vagy vesszük fel a kapcsolatot régi ismerősökkel. De van a világhálónak egy sötétebb oldala is, ami a cenzúra nélküli kommentek és a trollok megjelenésének köszönhető.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem tagadom, én is szoktam kommenteket olvasgatni, főleg amikor egészen megosztó poszt kerül a szemem elé. Általában elképedve böngészem a sorokat, mert mindig van egy-egy személy, aki illemtant nem ismerve jó nagy virtuális késeket szúr a többi kommentelő vagy éppen posztoló hátába. Nem hiába készült interjú Vászonzsákoslány Évivel a cyber bullying, vagyis az internetes zaklatás témájáról, aminek ő is áldozata volt. Akkor szintén érintettük, milyen hatása lehet egy-egy troll megjegyzésének. De mivel nemrég minket is értek komment-támadások, úgy gondoltam, itt az ideje kiönteni a lelkemet a témában.

Kik azok a trollok?

A troll egy személy, általában álnévvel regisztrált felhasználó, aki szándékosan vitát szít, vagy agresszív megjegyzéseket tesz annak érdekében, hogy az internet felhasználókat reakcióra kényszerítse a posztok alatt. De szerintem bátran nevezhetjük azokat a felhasználókat is trollnak, akik nem álnéven kommentelnek gonosz hangnemben, ugyanis megnyilvánulásaikkal ők is ugyanazt érik el. Maga a kifejezés a horgászatból jön, és annyit tesz, hogy a trollok bedobják a csalit, ami jelen esetben a komment, és várják, hogy valaki ráharapjon.

Milyen fajta trollok vannak?

Imran Ahmed, a Centre for Countering Digital Hate (CCDH), vagyis a Digitális Gyűlölet Elleni Küzdelem Központ vezérigazgatója gyakorlati útmutatót készített a trollokkal foglalkozó közszereplőknek, ami „Don’t Feed the Trolls” (Ne etesd a trollokat) névre hallgat. Eszerint két típus létezik.

Az elsőszámú trollok a közösségi médiában nagy követőszámmal szereplő egyéneket céloznak meg, annak a reményében, hogy válaszolni fognak nekik. Visszajelzés hiányában pedig továbbítják gyűlöletkeltő üzeneteiket a celebek rajongói felé.

A másik troll-típus az a személy, aki szándékosan árt bárkinek. Ők konkrétan örömüket lelik abban, hogy bántalmazással felzaklatnak másokat. Ha az áldozat válaszol, arra készteti őket, hogy tovább folytassák.

Miért trollkodnak az emberek?

Ahogyan már említettem, a legtöbb személy másokat szeretne bosszantani. Van, aki figyelemfelkeltés miatt vagy unaloműzés gyanánt teszi, de akár személyes szórakoztatás is lehet a cél. Elképzelhető még, hogy a trollok a sikeresnek és boldognak tűnő embereket zaklatják, mert nekik nem jutott a jóból.

De érdemes arról az oldalról is megvizsgálni a dolgot, hogy egy troll végtelenül magányos lehet. Mindezt úgy kompenzálja, hogy online maga köré gyűjti a hozzá hasonlóan rosszindulatú embereket, és csapatban zaklatják áldozataikat. A troll számára így felszínesen kialakul a „valahova tartozás” érzés, ami bár nem a valóság, mégis hozzájárulhat ahhoz, hogy élvezzék, hogy másokat bántanak.

A trollkodás következményei

Sokan gondolják, hogy nincsenek következményei a kommentjeiknek. Pedig ez a fajta viselkedés életeket vagy karriereket tehet tönkre. Láthattunk rá példát, amikor Tóth Gabi énekesnő még meg nem született gyermekének halálát kívánó kommentelőt elbocsájtották a munkahelyéről.

Illetve szerintem ide tartoznak az online visszajelzések is. Sokakban nem tudatosult még, hogy egycsillagos értékeléssel – főleg akkor, ha nem jogos – munkahelyeket zárathatnak be. Pedig biztos vagyok benne, hogy következetes visszajelzésekkel vagy más hatékony módszerekkel is orvosolni lehetne az esetleges problémákat.

Ami pedig az áldozatokat illeti, náluk fokozott szorongást és alacsonyabb önbecsülést idézhet elő a trollkodás. Ezért mindig állj meg mielőtt megnyomnád az entert, és gondold át, mit kommentelsz.

Mit tehetünk a trollok ellen?

Amennyiben trollok áldozatai lettünk, a következő lépéseket tartsuk be:

Semmiképp ne válaszoljunk!

Blokkoljuk a fiókot.

Ne kommunikáljuk vagy osszuk meg publikusan a troll kommentjeit. Ezzel csak azt mutatnánk számára, hogy elérte a célját.

Ha úgy érezzük, fenyegetés vagy virtuális bántalmazás áldozatai vagyunk, jelentsük a történteket az online média oldalnak vagy a rendőrség felé.

Mi van akkor, ha mi váltunk trollokká?

Előfordul, hogy meglátunk valamit online, ami nem tetszik, és kísértésbe esünk, hogy egy igazi rosszmájú kommentet odabiggyesszünk. Ebben az esetben gondoljuk magunkat az illető helyébe! Ez segíthet átértékelni a reakciónkat. Amennyiben mégis kommenteltünk, akkor a lehető leghamarabb kérjünk bocsánatot írásban.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés