fbpx

5 tipp a környezetbarát mosogatáshoz

A mosogatógép használata sokkal nagyobb mennyiségű vizet takarít meg a kézi mosogatáshoz képest. Mai cikkünkben sorra vettük azokat a lehetőségeket, melyeknek betartásával környezettudatosabb leszel mosogatás közben.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hagyd el a kézi mosogatást

Amennyiben mosogatógéped van, használd! Ha teljesen megtöltöd a gépet, jellemzően a töredékét használod el annak a vízmennyiségnek, amit kézi mosogatásnál vennél igénybe. Továbbá ilyen mennyiségnél az üvegházhatású gázokból kevesebb, mint felét termeled.

Válassz jó minőségű mosogatógépet

Hazánkban a leghatékonyabb gépek A vagy A pluszos jelzéssel vannak ellátva. Ezeknek a berendezéseknek a használatával az energiaköltségek is jelentős mértékben csökkennek! Ahhoz, hogy eligazodjunk a rendszerben, az energiahatékonysági jellemzőket bemutató osztályzási rendszer segít nekünk. A mosógatógépek kapcsán erről itt találsz több információt.

Ne öblítsd el az edényeket

Nehéz lesz megszabadulni ettől a jól berögzült szokástól, pedig valóban nincs szükség a koszos tányérok elöblítésére mielőtt betennéd őket a mosógatógépbe. Ha nagyon rászáradt a szennyeződés, egyszerűen csak használd az öblítő funkciót. Így is sok vizet megspórolhatsz!

A levegőn szárítsd az edényeket

Amikor elindítod a mosógatógépet, győződj meg arról, hogy a szárító program ki van kapcsolva. Az így megtakarított energiának köszönhetően több mint 10%-kal csökkented a mosási program szén-dioxid kibocsátását. Ha lejárt a program, nyisd ki a gép ajtaját, hogy az edények hamar megszáradjanak.

Mosogass hatékonyan

Természetesen nem minden esetben tudunk mosogatógéppel mosogatni, vagy nem mindenki engedheti meg magának a gép beszerzését. Ilyenkor a környezet érdekében semmiképp se folyó vízzel mosogassunk! Érdemes két medencés mosogatót használni, az egyiket szappanos vízzel megtölteni a mosogatáshoz, a másikat pedig hideg vízzel az öblítéshez. Ha ez sem kivitelezhető, akkor törekedj arra, hogy mindig a használatuk után elmosogasd az edényeket, annak érdekében, hogy ne száradjon rá az ételmaradék. Ekkor a folyó vizet csak a végső lépéshez, az öblítéshez használd. Amennyiben hideg vízzel teszed mindezt, akkor még energiát is spórolsz.

A környezetbarát és műanyagmentes mosogatáshoz szükséges eszközökről itt olvashatsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek