fbpx

Konyhai eszközök, amikkel műanyagmentessé válik a konyhád

Műanyagmentes júliusunk következő állomása a konyha. Ebben a cikkben olyan termékeket mutatok be, amikkel szuperül helyettesíthetjük az egyszerhasználatos műanyagból készült tárgyakat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kihívás során előző cikkemben a csomagolásmentes vásárlás tapasztalatairól, tanulságairól számoltam be nektek. Most pedig jöjjön a konyha, amihez én ezeket az eszközöket ajánlom a műanyagmentesség elérésében.

Műanyagszivacs helyett

Bizony, a mosogatószivacs is azok közé a termékek közé tartozik, melyek műanyagból készülnek. Használatuk után a hulladéklerakókba kerülnek, ahol sajnos anyaguk miatt szinte soha nem fognak teljesen lebomlani. Ráadásul bomlásuk során apró mikroműanyagok kerülnek be általuk élővizeinkbe, talajba, sőt az emberi szervezetbe. Ehelyett nagyon szuper megoldás lehet a fanyelű mosogatókefe és a luffaszivacs.

A mosogatókefék legtöbb esetben növényi rostból készült sörtékkel vannak ellátva, és szuperül eltávolítják a szennyeződéseket tányérainkról, edényeinkről. A luffa mosogatószivacsot pedig luffaktök rostból állítják elő és szintén egy kiváló alternatív megoldás mosogatáshoz, takarításhoz, a természetes lebomló anyagának köszönhetően. Ezt a szivacsot a műanyag társához képest egy hónapig használhatjuk. Mindkettő alternatívával nagyon könnyű a mosogatás. Én a kefét a makacsabb foltos tányérokhoz, poharakhoz szoktam használni, de szuperül tisztítja a kulacsokat is. A luffa pedig szinte mindenhez klassz, én leginkább a sérülékeny edényeknél vetem be.

Mosogatószer helyett

Már egyre több környezetbarát mosogatószer megjelenik a boltok polcain, de véleményem szerint a leginkább műanyagmentes megoldás inkább a mosogatószappan. Nem csak a csomagolása, hanem összetevő sem tartalmaznak kemikáliákat. Alapját természetes szódabikarbóna és narancs illatú illóolaj adja. Nagyon egyszerű a használata, a luffánk vagy kefénk benedvesítését követően csak dörzsöld át rajta a szappant, amíg habos réteg nem képződik és jöhet a tisztítás. Ha kész, vízzel öblítsük le a habot.

Elszíneződésekhez, például barna foltos teáskannákhoz, bögrékhez érdemes 1-1 evőkanál vagy teáskanál szódabikarbónát és citromsavat felönteni forró vízzel, állni hagyni, majd elmosogatni.

Takarításhoz

A vegyszerekkel teli, ráadásul műanyagflakonos szerek helyett nagyon egyszerűen kivitelezhetjük a környezetünkre is ártalmatlan takarítást. Ehhez nincs másra szükség, mint szódabikarbónára, citromsavra és esetleg illóolajokra.

Konyhai zsíroldó helyett használjunk szódabikarbónát. Fél liter langyos vízhez 4 kiskanál szódabikarbónát keverjünk, ehhez jöhet narancs vagy esetleg citrom illóolaj. Tároljuk szórófejes üvegben, használat előtt pedig rázzuk fel. Konyhapult, tűzhely, sütő, mikró takarításához szuperül beválik.

Vízkőeltávolításhoz pedig a citromsav a legjobb megoldás. Van egy száraz módszer, amihez csak be kell vizezni, majd megszórni citromsavval a felületet és lesúrolni a vízkövet. De készíthetünk ebből is házi keveréket. 1-2 teáskanálnyi citromsavat tegyünk egy 100 ml-es szórófejes flakonba, majd töltsük fel meleg vízzel. Ha felolvadt a citromsav, már be is vethetjük a folyadékot! 

Ezeket a keverékeket egy-két hétnél tovább nem érdemes tárolni, ezért javaslom a kisebb mennyiség elkészítését.

Egyszer hasznnálatos termékek műanyagmentes alternatívái

Ami nekem sokat segített az elmúlt két hétben, hogy műanyagmentesen teljenek a napjaim a konyhában, azok a következők:

Vászontáskák, kenyeres zsákok, hogy ne kelljen műanyagszatyorba tenni a pékárut, zöldségeket, gyümölcsöket. Már a legtöbb boltban az eladók is elfogadják, és nem tesznek megjegyzést miatta. Sőt, van akitől dicséretet is kapsz érte! Szendvicsek elcsomagolásához pedig jól jöhet a méhviaszos csomagoló vagy az az újraszalvéta.

Ami az italokat illeti, szerintem hasznos, ha van egy kulacsunk, a városokban már sok helyen újratöltik nekünk hideg vízzel, ha megszomjaznánk. Praktikus még a kávésrepohár vagy termosz is, de törekedjünk inkább arra, hogy helyben fogyasszuk el a kávét! A műanyagmentes élettel szerintem kéz a kézben jár egy lelassult, tudatosabb életvitel. Használjuk ki az előnyeit! Egy barátnőm nemrég egy koncertre vitt magával repoharat, hogy ne egyszer használatos műanyagpohárból igyon, és a pultnál kérdés nélkül kapott bele italt, úgyhogy ha elég elszántak vagyunk, ezzel is érdemes próbálkozni. Ide tartozik még az a örök életű rozsdamentes fémszívószál. Én nem érzem szükségét, ugyanis szívószál nélkül fogyasztom a legtöbb esetben az italokat, de ha neked elengedhetetlen a koktél mellé, akkor szerezz be mindenképp egy fém alternatívát.

Ha szeretnéd, mentsd el ezt a cikket és tekints rá útmutatóként a mindennapok során! Útravalóul pedig: természetesen nem kell minden eszközt egyszerre beszerezned. Helyette érdemes szépen lassan, lépésről lépésre vásárolnod mindig csak a szükséges dolgokat. Mindezt akkor tedd, ha elhasználódik a régi. Feleslegesen ne válj meg semmitől!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek