Pontosan a bevezetőben írtak miatt, sokan kezdünk étrendkiegészítők szedésébe, ami egy könnyebb, egyszerűbb módja a pótlásnak, főleg ha valakinek komoly deficitje van egy adott komponensből. Ez egy remek lehetőség és mi is írtunk korábban a vitaminokkal kapcsolatban. Azonban ha nincsen semmi komolyabb problémánk, akkor nyissunk a természetesen fellelhető források felé is, jobb ha ezekből szintén tudjuk fedezni a napi szükségletnek megfelelő vitamin és ásványianyag mennyiség legalább egy részét. Egyelőre, az ősz beköszöntével számtalan hazai, szezonális termésből megszerezhetjük ezeket, ami a lehető legjobb megoldás. Erről itt olvashattok bővebben. Érdemes azonban tudni, hogy magas hő hatására zöldségeink és gyümölcseink vesztenek vitamin tartalmukból, ezért amit csak lehet, nyersen fogyasszunk. A következőkben pedig egy listát hoztam, ami egyfajta kisokosként szolgálhat, ha valamelyik vitamin vagy ásványi anyag bevitelére jobban szeretnél figyelni.
A vitamin: Felelős a látásunkért, a szemeink egészségéért, várandósság esetén pedig fontos szerepe van az embrió fejlődésében. Természetes forrásai: sárgarépa, petrezselyem, joghurt, tojás.
B vitamin: A B vitaminnak 8 különböző fajtája van, ezek a B1,B2,B3,B4,B5,B6,B7,B9 és B12. Ezek együttesen segítenek abban, hogy az élelmiszert energiává alakítsa a szervezetünk, illetve némelyiküknek külön funkciója is van a szervezetünkben. A B6 például többek között a központi idegrendszer egészséges működéséhez szükséges, a B12 pedig az agyi működéshez elengedhetetlen. Természetes forrásaik: banán, magvak, spenót, vörösbab, húsok. Jó tudni, hogy a B12-t szükséges mennyiségben csak állati eredetű élelmiszerekből tudjuk bevinni, ezért aki ezeket mellőzi, mindenképpen pótolja a vitamint étrendkiegészítő segítségével.
C vitamin: Az erős immunrendszer fenntartásához elengedhetetlen vitamin. Természetes forrásai: citrusfélék, feketeribizli, brokkoli.
D vitamin: A D vitamin fontos szerepet játszik a szervezetünkben a kalcium és a foszfor beépülésében, tehát a csontjaink egészsége szempontjából van nagy szükségünk rá. Természetes forrásai: elsődlegesen testünk a napfényből szerzi meg ezt az összetevőt, de kis mennyiségben halakban és a tojásban is megtalálható. A téli időszakban viszont ezt érdemes pótolni mesterséges formában.
E vitamin: Hasznos az izületeink számára, illetve az egészséges bőr egyik alapvető szükséglete. Segíti a sérülések gyorsabb gyógyulását is. Természetes forrásai: napraforgómag, mandula, spenót, brokkoli, kiwi.
K vitamin: A szív, az érrendszer és a csontozat egészséges fenntartásához járul hozzá. Természetes forrásai: megtalálható a legtöbb zöldleveles élelmiszerben, mint a fodroskel és a spenót, illetve a brokkoliban és a kelbimbóban is.
Cink: Segíti a növekedést, hozzájárul a génállomány egészséges összetételéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és az emésztésben is van szerepe. Természetes forrásai: zab, quinoa, gomba, spárga, lazac, csirke.
Foszfor: A csontok egészségéért, fejlődéséért felelős ásványi anyag. Természetes forrásai: hüvelyesek (csicseriborsó,bab stb.), magvak, húsok, halak.
Kalcium: A foszfor párja, szintén feladata a csontok egészségének megőrzése. Természetes forrásai: zöldlevelesek, mint a spenót, fodros kel, teljes kiőrlésű kenyérfélék.
Magnézium: A sejtműködésben, az agyi funkciók megfelelő működésében és a csontok egészséges felépítésében is szerepe van. Természetes forrásai: tökmag, kesudió, mandula, quinoa, étcsoki, spenót.
Proteinek: Szükségesek az izmok épüléséhez és karban tartásához. Természetes forrásuk: húsok, halfélék, szója, hüvelyesek.
Vas: A vas egyik fő feladata az oxygén szállítása a szervezetünkben a vörösvérsejtek részeként, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű bevitele. Természetes forrásai: mák, vörösbab, magvak, spenót.
A cikk tartalma csupán általános, tájékoztató jellegű információkat tartalmaz, nem minősül orvosi szakvéleménynek. Személyre szabott tanácsokért keresd fel háziorvosodat, vagy kérd dietetikusod segítségét!