fbpx
Azt hiszem, senki nem fog velem vitatkozni, ha azt írom, egy egészen kemény év van mögöttünk. Sőt, még most is tart. De egy dolog javulni látszik: az időjárás. Mégpedig pozitív irányba: a nap egyre többet süt, és egyre később nyugszik le.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bár aggodalomra is adhat okot, hogy február végén ilyen magasra növekedett a hőmérséklet, most mégsem egy pánikkeltő és klímaváltozásról szóló cikk a célom. Helyette inkább egy olyan, hogy ha már ezt kaptuk, akkor miért és hogyan érdemes kihasználnunk. A késő téli, kora tavaszi napsütésnek számos jótékony hatása van a testre és a lélekre egyaránt!

Összességében a nap egyik legjobb tulajdonsága, hogy D vitaminhoz segíti a szervezetünket. A D vitamin pedig egy olyan vitamin, ami nem az étrendünkön keresztül, hanem a napfénynek köszönhetően kerül a szervezetünkbe. Míg a téli hónapokban ezt inkább mesterségesen tudjuk pótolni, úgy tavasztól egészen őszig van lehetőségünk arra, hogy természetes módon élvezzük jótékony hatását, a napsugarakon keresztül.

Mentális lendület

A szezonális depresszióról már egy előző cikkemben írtam, ahol kiemeltem, hogy milyen fontos a téli időszakban a napfényt imitálni. Hiszen a természetes fény jótékony hatással van ránk. Mégpedig azért, mert a szerotonin szabályozza a hangulatunkat, hozzáállásunkat. Termelését pedig a napfény növeli. A D vitamin valójában leginkább egy hangulatnövelő vitamin, ami segít abban, hogy vidámabbak legyünk a nap folyamán. Érdemes megfigyelni, hogy egy napsütötte időszakban a környezetünk mennyivel mosolygósabb, derűsebb.

Jobb alvás

A napsütés segíti szabályozni a test alvási-ébrenléti ciklusát. Ha több D vitamin kerül a szervezetünkbe, annak eredményeképpen jobban, mélyebben alszunk. Ennek köszönhetően pedig frissebbek és aktívabbak leszünk napközben. De ezen kívül az is szerepet játszik, hogy a testünk termel egy bizonyos melatonin nevű hormont, amely nélkülözhetetlen az alváshoz. Ezt a tested a sötétben kezdi termelni, ezért általában két órával a nap lenyugvását követően kezdjük álmosnak érezni magunkat. Ez az egyik oka annak például, hogy nyáron könnyebben maradunk ébren este. Kutatások azt bizonyítják, hogy egy óra természetes napfény reggelente abban is segít, hogy éjjel jobban aludj. Mindez azért, mert a napfény úgy szabályozza a cirkadián ritmusunkat, hogy üzen a testünknek, mikor kell növelnie vagy épp csökkenteni a melatonin szintet. Tehát minél több napfény éri a testünket napközben, annál több melatonint fog termelni a testünk, amikor ideje aludni.

Stressz csökkentése

A már említett melatonin hormon csökkenti a stresszt, azért, mert a kint tartózkodás segíti a szervezetünket szabályozni ennek szintjét. Általában, ha levegőn vagyunk és valamilyen aktív tevékenységet végzünk – akár sétálunk, sportolunk -, a különféle mozgás is segít a stressz levezetésében.

Erősebb csontok

A napfény támogatja a szervezet D vitamin termelését, ami segít az erősebb csontok felépítésében. Mégpedig úgy, hogy javítja a kalciumfelvételét, amit építőelemként használnak a csontok. Ily módon a D vitamin képes lehet megelőzni és kezelni a csontritkulást, sőt, segít a törések és a rándulások megelőzésében. Ahogy öregszünk, ez egyre fontosabb.

Akár 10-15 perc is elég ahhoz a napon, hogy ezeknek a jótékony hatásoknak érezzük az előnyeit. Éppen ezért fontos megjegyeznem, hogy míg kis mértékben segít a napfény, nagymértékben már könnyen károkat is okozhat. A bőr árnyalatától függően a szakemberek úgy becsülik, hogy testünk 5-30 perc alatt is képes a D vitamin termelésére naponta. Ezért nem érdemes ennél több ideig a bőrünket napoztatni mindenféle elővigyázatosság nélkül. A biztonság kedvéért pedig mindig legyen nálunk napfényvédőkrém.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32