fbpx

Szexuális ismeretterjesztés, Szexsuli – A Sharing Circle podcast vendége: Jámbor Eszter

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

A Sharing Circle legújabb adásában Vági Zsolt Jámbor Eszter újságíróval beszélgetett, aki a Szexsuli Instagram oldal alapítója. Eszter célja, hogy ismeretterjesztő módon írjon a szexuális felvilágosításról, és megpróbálja ledönteni a tabukat, amik körülveszik ezt a témakört.

Bár jelenleg kommunikációs tanácsadóként dolgozik, elmondása szerint igazi szívszerelme a tabukkal való “foglalkozás”, többek között ezért született a Szexsuli ötlete. De személyes érintettség miatt is indította az oldalt. Úgy gondolja a szexualitásról való tanulás, egy élethosszig tartó folyamat. Szerepet játszott még a dániai tapasztalata, ahol sokkal többet és kendőzetlenül beszélnek a szexről. Emellett újságírói pályafutása alatt is találkozott például olyan olvasói levelekkel, ahol nők írták le, hogy nem is tudják, mi az az orgazmus. Ezek a tapasztalatok késztették arra, hogy létrehozzon egy ilyen hiánypótló oldalt.

Eszter bemutatott olyan statisztikákat, miszerint azok az országok, ahol nem kap nagy hangsúlyt a szexuális felvilágosítás – mint például Magyarország -, ott sokkal nagyobb számban jelenik meg a tinédzserkori terhesség, vagy a különböző nemibetegségek.

“Én ezért is csinálom a Szexsulit, mert szerintem ha valamiről, ami kínos vagy kellemetlen, sokszor és sokan beszélünk, akkor le lehet dönteni a tabut, ami övezi” – fejtette ki, hogy miért is fontos erről már egészen kiskorban kommunikálni. A szexualitás épp annyira szerves része az emberi életnek, mint mondjuk az evés, mégis erről adjuk át a legkevesebb tudást a következő generációnak.

Az epizódban említésre került még az oldal közönségének aktivitása, ami Esztert is meglepte, tekintve az oldal témáját. Mégis ők alakítják és teszik a platformot olyanná, amilyen.

Eszter azt veszi észre, hogy gyakran változik az is, hogy mit fogadnak be az olvasók: régebben egyes témák, mint mondjuk a környezetvédelem a szexben nem volt annyira érdekes, már egy évvel később, amikor a Green Guide csapatával készítettek egy fenntartható szex-körképet, sokkal több volt a visszajelzés.

Zsolt felhozta, hogy valószínűleg az oldal látogatói felülreprezentálják a magyar átlagot, így felmerült a kérdés, vajon a Szexsuli és az üzenete eljut-e azokhoz, akikhez igazán kellene? Eszter elmondta, hogy szerencsére sok tanár követője van, akik ajánlják az ő oldalát a diákoknak. De akár őt magát keresik meg sokszor nagyon fiatalok is, akiket a yelon.hu-ra irányít, ami a Hintalovon Alapítvány ezzel a témával foglalkozó platformja. Egy időben Eszter maga is próbált bejutni középiskolákba, azonban sokszor visszautasították az igazgató vagy a tanári testület miatt, mivel még mindig nagy a félelem a témával kapcsolatban. Szomorúnak tartja, hogy sokszor a vezetők “jófejségétől” függ, hogy milyen téma, vagy kezdeményezés juthat el az adott intézmény diákjaihoz.

Ami a szexuális ismeretterjesztés, felvilágosítás fejlődését illeti, Eszter szerint akkor lesz nagyobb változás itthon, ha olyan döntéshozók kerülnek pozícióba, akiknek ez szívügyük.

Eszter álmainak szexuális felvilágosítása többek között olyan lenne, hogy a történelem órán tanulják az adott kor politikai, gazdasági beállítottságát, úgy az akkori szexkultúráról is szó esne.

Felmerült még a szülők és a család felelőssége, akiknek kötelessége – még ha iskolában ez nem is történik meg – őszintén beszélgetni erről a témáról a gyerekkel. Amennyiben azt gondoljuk, hogy elég 18 évesen leülni velük, akkor nagyot tévedünk, ugyanis egyes statisztikák szerint, a mai gyerekek körülbelül 12-13 évesen vesztik el átlagosan a szüzességüket.

Megkerülhetetlen volt még természetesen a pornó témája is, amiről szintén beszélni kell a fiatalokkal, mégpedig abban az értelemben, hogy mennyire nem a valóságot tükrözik. Eszter szerint a pornó betiltása sosem lesz megoldás, ő inkább az erről való kommunikációt és az etikus pornó propagálását célozná meg.

Zsolt szóbahozta még a szexuális nevelésnek azt az oldalát, ami nem kifejezetten a szexről, sokkal inkább az önismeretről szól. Eszter szerint az egyik legfontosabb, amit adhatsz egy gyereknek, az az egészséges önbizalom, hiszen ez kihat az élete összes részére, így a szexualitásra is.

Eszter kiemelte, hogy  szexualitásba nagyon sok téma beletartozik, köztük például a szexuális intelligencia is. Ennek köszönhetően el mered mondani, hogy neked mi jó, mi nem jó, és be tudod fogadni mások vágyait, preferenciáit is. Ez nem azt jelenti, hogy bármibe bele kell menned, amit te nem akarsz, csupán, hogy nem leszel élből elutasító másokkal szemben. Ez egyfajta emberségre nevelés.

Ráadásul azért is fontos, hogy ez a téma végre ne legyen ciki, illetve ne legyen tabusítva, mert nemcsak a szexuális életünk miatt fontos, hanem az egészségünk miatt is. Hiszen ha nem vagyunk tisztában a saját testünkkel, annak működésével, akkor ki vagyunk téve számos betegségnek. Ezért is kellene, már egészen kis korban a testtudatot tanítani a gyerekeknek.

Eszter elmondta, hogy hamarosan egy Youtube csatornát is indít . Első témája a csikló története lesz, amiben az érdekesség, hogy 2000 évig kellett arra várni, hogy valaki teljes egészében felfedezze annak anatómiáját. De ezen kívül készül még számára olyan fontos témákkal is, mint a szüzesség, szűzhártya és az azt körülvevő mítoszok.

Eszter munkájának célja egy igazi szexpozitív nevelés elérése a társadalomban, ahol nyíltan és szégyenérzet nélkül lehet beszélni mindenről, ami a szexualitással kapcsolatos.

A teljes beszélgetést itt tudjátok megnézni:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés