Arra azért nem mondanám, hogy egészséges a cucc, mert ha a mesterséges úton feldolgozott hozzávalók receptben előforduló arányát nézzük, hordott már hátán a föld ennél kiegyensúlyozottabb, tápanyagdúsabb tákolmányt. Mindenesetre teljesértékű társánál – aminek 100 grammja hozzávetőlegesen 500 kalóriát, valamint ép ésszel felfoghatatlan mennyiségű cukrot és zsírt tartalmaz, ráadásul textúrájának tömörsége miatt az egész nem több két falatnál – egyértelműen jobb választás. Fehérjében gazdag, kalóriában szegény, gyorsan elkészíthető, és eleget tesz az anabolikus (kalóriatartalmában csökkentett, fehérjetartalmában növelt) receptekkel kapcsolatos legfőbb elvárásnak.
Hozzávalók:
16-20g liszt (a krémesebb textúra eléréséért tegyünk kevesebb, a tésztásabb állagért több lisztet a keverőtálba)
25g zsírszegény kakaópor
10g csokis fehérjepor
35g eritrit
3g sütőpor
1g só
120g zéró kóla
10g csokicsepp
Elkészítés:
Mint minden valamirevaló receptleírás, ez is a sütő előmelegítésére történő felszólítással kell, hogy kezdődjön, szóval melegítsük csak elő szépen 180 fokra.
Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a frissen habzó cukormentes kólánkat, az összedolgozásnál ügyelve annak szénsavas mivoltára.
A rövidesen kész alaphoz tegyük hozzá a sütésálló csokicseppeket.
Öntsük az egész kutyulmányt egy sütőpapírral kibélelt tortaformába.
Süssük nagyjából 20-25 percig, bár a franc se tudja, ahány sütő, annyi lehetséges kimenetel, így úgy a tuti, ha 15-20 perc elteltével bizonyos időközönként lecsekkoljuk a készülő cukrászterméket egy velejéig szúrt fogpiszkálóval.
Ha késznek ítéljük, vegyük ki a sütőből a tortaformát, a tortaformából pedig magát a lényeget, hagyjunk neki 5-10 percet, míg kihűl, szeleteljük, fogjuk, tegyük, díszítsük, tálaljuk és együk.
Tippek:
Ha valakinek kevésbé bejövős az eritrit halvány, de azért a háttérből kiérezhető jeges/fagyos utóíze, édesítsen kedvére más hozzávalóval, vállalva az esetleges többletkalóriák okozta következményeket.
Noha embere meg ízlése válogatja, a tökéletes állag akkor következik be, amikor a süteményünkbe szúrt fogpiszkáló még éppen hogy nem jön ki teljesen tisztán, ami viszont már a túlkészítés kategória.
A fehérjepor és a hozzáadott szénsavas üdítő függvényében tetszőlegesen változtatható a késztermék ízvilága.
Tápérték 1 adagban:
Kalória: 220
Fehérje: 17g
Szénhidrát: 18g
zsír: 6g