fbpx

Pigmentfolt halványítás

A tél kifejezetten kedvez a bőrön lévő pigmentfoltok, vagy pattanások után maradt hegek halványításának. Ilyenkor nem köti le a figyelmünket folyton a napsugarak elleni védekezés, és nem is éri fokozott UV sugárzás a bőrt, így bátran koncentrálhatunk a meglévő problémák orvoslására.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A foltok halványítása kis odafigyelést, de sok türelmet igényel, mert itt hetekben, sőt hónapokban mérjük, mire látványos javulást érhetünk el.

Pöttyök, foltok, hegek

A pigmentfoltok elnevezés egy gyűjtőfogalom, ami a bőrön megjelenő barnás foltokra utal. Az UV sugárzás nagyban befolyásolja a megjelenésüket, legyen szó a természetes napsütésről, vagy a mesterséges UV sugarakról a szoláriumokban. Sajnos a kor előrehaladtával a bőrünk annyi UV sugárzást szenved el, hogy idővel szinte mindenki bőrén megjelennek a pigmentfoltok

A pattanások után maradt hegek a pattanások körül megjelenő gyulladás miatt alakulnak ki, de kezelésük hasonló a pigmentfoltokéhoz, így nyugodtan beszélhetünk róluk ugyanitt. 

A sötétebb elszíneződések pontos beazonosítását, különösen akkor, ha bizonytalanok vagyunk, érdemes szakemberre bízni. Fordulj kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz, mert egyes rosszindulatú bőrdaganatok is kezdetben csupán egy-egy sötétebb elszíneződés formájában jelennek meg a bőrön, viszont komoly problémát jelezhetnek. A kozmetikusod azonban már be tudja azonosítani, hogy általa is kezelhető pigmentfoltról van szó, vagy kérdéses esetben javasolni fogja bőrgyógyász felkeresését.

A foltok halványítása és eltüntetése

A pigmentfoltoknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy napfény hatására besötétednek, de téli időszakban maguktól is halványulnak. Ez azonban ne tévesszen meg! Az első tavaszi napsugaraktól ismét sötétebb árnyalatot vehetnek fel.

A kisebb kiterjedésű foltokat és a pattanások után maradt hegeket lehet a legjobb eredménnyel eltüntetni az otthoni bőrápolás módszereivel. 

Mi a helyzet a májfoltokkal? 

Az úgynevezett májfoltok (melasma) jellemzően a homlok és száj körül jelennek meg, nagyobb kiterjedésű, összefüggő foltokként. Gyakran hormonális tevékenység, például terhesség idején, vagy fogamzásgátló tabletta szedése mellett alakulnak ki, de az UV sugárzás is közrejátszik a megjelenésükben. Előfordul, hogy idővel maguktól is felszívódnak. Kevésbé szerencsés esetben csak a költséges, orvosi lézerrel végzett kezelések hoznak tartós javulást. Ennek az az oka, hogy a májfoltok a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el.

Mit használj?

A kémiai hámlasztók használata a tudatos napi bőrápolás kellékei, de emellett a foltok halványításában is hatékonyak. Meggyorsítják a bőr természetes megújulását, az elhalt hámsejtek leválását. Próbáld ki ezeket a termékeket!

Érzékeny bőr esetén válaszd az úgynevezett PHA (poli-hidroxi sav) tartalmú készítményeket, más esetekben bátran nyúlhatsz az AHA (alfa-hidroxi sav) tartalmú hámlasztókhoz. Itt a hangsúly a fokozatosságon és a rendszerességen van, de fontos figyelni a bőrünk visszajelzéseit is. Tehát érdemes alacsony koncentrációjú termékkel kezdeni, heti 1-2 alkalommal. A bőrünktől is függ, hogy idővel tudunk-e emelni a gyakoriságon, de semmiképpen se vigyük túlzásba!

A legismertebb folthalványító tulajdonságú hatóanyagok még: retinol (A-vitamin), C-vitamin és származékai (5-20%-os koncentrációban hatékony), niacinamid (B3-vitamin), arbutin, azelainsav. Ezeket a hatóanyagokat kombinálva még jobb hatást érhetünk el, például ha nappalra az arctisztítás után, de még az arckrém előtt használunk egy C-vitaminos szérumot, éjszakára pedig egy retinol szérumot. Tehát érdemes a fent felsorolt hatóanyagok közülük egyszerre 2-félét is beépíteni a bőrápolási rutinba, a jobb és gyorsabb eredmény elérése érdekében. Ezek a kozmetikai összetevők egyébként kiváló öregedésgátló hatásúak is, főként a retinol, a C-vitamin és a niacinamid, így két legyet üthetsz egy csapásra. Ehhez ezeket a termékeket javaslom.

Összefoglalva: hetente egy-két alkalommal használj kémiai hámlasztót, és naponta (reggel és este) egyéb folthalványító tulajdonságú kozmetikumokat. Eredményt így is minimum 8-12 hetes alkalmazás után tapasztalhatunk, feltéve, hogy valóban rendszeresen használtad őket. Tehát türelem!

Kombináld az egyes készítményeket, hatóanyagokat, kezeléseket

A gépi kozmetikai kezelésekkel felgyorsíthatjuk a foltok halványítását. Az ultrahanggal, vagy mezoterápiával bejuttatott hatóanyagok mélyebbre jutnak, és a bőrben maradva tartósabban tudják kifejteni hatásukat. Figyelem! Egy kezelés nem elegendő. A legjobb eredmény eléréséhez érdemes a szakember által javasolt alkalommal igénybe venni.

Óva intek azonban mindenkit az otthoni dermaroller kezelésektől! A dermaroller leegyszerűsítve egy tűkkel ellátott kis henger, ami stimulálja a bőr természetes megújulását. Két probléma van vele. Képtelenség megfelelően fertőtleníteni otthoni körülmények között, és nem tudjuk szabályozni a tűszúrások mélységét sem, holott ezen áll-, vagy bukik az eredmény. A bőr vastagsága pedig egyénileg, valamint arc-, és testtájanként is változik. Bár hatékony kezelésről van szó, de ezt bízzuk orvosra. Csakis bőrgyógyász által végeztessük, megfelelő higiéniai körülmények között!

Hogyan előzd meg a pigmentfoltok kialakulását, vagy kiújulását?

Csakis fényvédelemmel. Minden körülmények között, és minden évszakban ügyelj a fényvédő használatára, hogy elkerüld a nem kívánatos sötét elszíneződéseket a bőrödön! 

A fényvédő használata megvéd az újabb pigmentfoltok megjelenésétől, és a meglévő foltok besötétedésétől is.

A szoláriumról pedig érdemes végképp lemondani. Bőrgyógyászok által használt kifejezés, hogy a szolárium pénzen vett bőrrák. Csatlakozom ehhez a véleményhez, kiegészítve azzal, hogy a pigmentfoltok melegágya is. És lehet, hogy bizonyos kultúrákban a napbarnított bőr szexinek számít, de a bőrrákról és a pigmentfoltokról már nem szoktak így nyilatkozni. 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek